30 Απρ 2024
READING

Παπαστράτος: Τα «μυστικά» του πιο ελκυστικού εργοδότη στην Ελλάδα

6 MIN READ

Παπαστράτος: Τα «μυστικά» του πιο ελκυστικού εργοδότη στην Ελλάδα

Παπαστράτος: Τα «μυστικά» του πιο ελκυστικού εργοδότη στην Ελλάδα

Με τον ανθρώπινο παράγοντα στον πυρήνα τόσο του επιχειρηματικού της πλάνου, όσο και του ίδιου της του DNA, η εταιρεία Παπαστράτος πραγματοποίησε τα τελευταία χρόνια μία σημαντική αλλαγή σελίδας, χωρίς όμως να αφήσει πίσω της τους ανθρώπους της.

Έχοντας πρωταγωνιστήσει στην «επόμενη ημέρα» των καπνικών προϊόντων, ολοκλήρωσε τον μετασχηματισμό της από μία παραδοσιακή βιομηχανία τσιγάρων, σε βιομηχανία παραγωγής ράβδων καπνού. Μία απόφαση κομβικής σημασίας, για ένα ιστορικό ελληνικό brand που αποτελεί θυγατρική της πολυεθνικής υπερδύναμης Philip Morris International.

Το κομβικό 2016

Το 2016, η μνημονιακή Ελλάδα έβλεπε τους -καπνιστές- κατοίκους της να στρέφονται σε ποσοστό 25% σε παράνομα τσιγάρα (όταν το αντίστοιχο μερίδιο πριν την οικονομική κρίση δεν ξεπερνούσε το 2%). Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα οι καπνοβιομηχανίες με δραστηριότητα στην Ελλάδα να υποστούν ένα πολύ σημαντικό πλήγμα και να αναζητούν τρόπους να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις που είχαν παρουσιαστεί.

Τότε ήταν που η Παπαστράτος αποφάσισε να μετατρέψει την κρίση σε ευκαιρία, με την βοήθεια της μητρικής Philip Morris International (PMI). H τελευταία, έχοντας επενδύσει μεγάλα κεφάλαια και πολλά χρόνια σε έρευνες, είχε αναπτύξει τέσσερα προϊόντα μειωμένου δυνητικού κινδύνου για τους καπνιστές. Σε αυτά ξεχώριζε το IQOS, μία συσκευή που θερμαίνει και δεν καίει τον καπνό, ενώ αυτό που έμενε να γίνει γνωστό ήταν ποια χώρα θα επιλεγεί προκειμένου να φιλοξενήσει την γραμμή παραγωγής για τις ράβδους καπνού heets που χρησιμοποιεί το σύστημα θέρμανσης IQOS.

Η -ήδη- άριστη λειτουργία της Παπαστράτος και το πολύ έμπειρο ανθρώπινο δυναμικό της, σε συνδυασμό με την γεωγραφική θέση της εταιρείας και την άριστη ποιότητα καπνών της Ελλάδας, ήταν οι λόγοι που η ελληνική καπνοβιομηχανία επιλέχθηκε προκειμένου η δική της μονάδα να είναι ένα από τα πρώτα εργοστάσια heets της PMI στην Ευρώπη.

Επρόκειτο για μία -αρχική- επένδυση ύψους 300 εκατ. ευρώ, η οποία ολοκληρώθηκε το 2018 και επέτρεψε στην εταιρεία να ενισχυθεί με 400 νέες θέσεις εργασίας, ενώ «έσβησε» μία για πάντα το τσιγάρο, καθώς όλα τα συμβατικά brands (πχMarlboro) εισάγονται και δεν παράγονται στη χώρα μας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μπορεί σήμερα η Ελλάδα να βρίσκεται στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος από εταιρείες-κολοσσούς, την εποχή εκείνη όμως μια τέτοια επένδυση, από έναν πολυεθνικό «γίγαντα» έμοιαζε με… όαση στο κέντρο της ερήμου.

Η συγκεκριμένη κίνηση στέφθηκε με τόση επιτυχία, που πλέον η Παπαστράτος έχει αναβαθμιστεί ως διοικητικό κέντρο των λειτουργιών της PMI για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη με τομέα ευθύνης 12 χώρες και επικεφαλής τον Χρήστο Χαρπαντίδη, ο οποίος μέχρι πριν λίγο καιρό εκτελούσε καθήκοντα διευθύνοντα συμβούλου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2023 η εταιρεία ανακοίνωσε νέα επένδυση 200 εκατομμυρίων ευρώ (συνολικά 700 εκατ. ευρώ από το 2016), η οποία οδήγησε στη δημιουργία 300 νέων θέσεων εργασίας, ενώ τα οικονομικά αποτελέσματα του 2022 αποκάλυψαν ότι μέσα σε έναν χρόνο ο αριθμός των εργαζομένων που απασχολούνται στην καπνοβιομηχανία αυξήθηκε κατά 35% φτάνοντας στους 1.229 από 911 το 2021.

Πλήθος βραβεύσεων και στο επίκεντρο ο άνθρωπος

Η εταιρεία Παπαστράτος διαχρονικά είχε στον πυρήνα της τον ανθρώπινο παράγοντα, γνωρίζοντας ότι το έμψυχο δυναμικό της αποτελεί την καλύτερη επένδυσή της.

Κάπως έτσι, έχει αποσπάσει πλήθος διακρίσεων ως επιβράβευση για το άριστο εργασιακό περιβάλλον που προσφέρει. Το 2023 αναδείχθηκε για 3η συνεχή χρονιά ως ο πιο ελκυστικός εργοδότης στην Ελλάδα, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα Employer Brand που πραγματοποίησε η Randstad, με περισσότερους από 163.000 συμμετέχοντες και 6.022 ερωτηθείσες εταιρείες σε 32 αγορές.

Ακόμα, βρέθηκε στην κορυφή της λίστας Most Admired Companies Greece (Πιο αξιοθαύμαστη εταιρεία) του Fortune Greece βρέθηκε για το 2023 για 4η συνεχή χρονιά (και 5η συνολικά), ενώ έχει βραβευτεί επανειλημμένα ως «Κορυφαίος Εργοδότης» στην Ελλάδα από τον διεθνώς αναγνωρισμένο οργανισμό Top Employer Institute για τις βέλτιστες εργασιακές συνθήκες που προσφέρει στους εργαζόμενούς της.

Πώς όμως το καταφέρνει αυτό; Η «συνταγή της επιτυχίας» είναι απλή -και ταυτοχρόνως πολύτιμη-, αφού η Παπαστράτος, παρά το μεγάλο της επιχειρηματικό μέγεθος, δεν έχει μετατραπεί σε μία απρόσωπη εταιρεία για τους ανθρώπους της.

Αντιθέτως, με επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ δημιουργεί συνεχώς νέες θέσεις εργασίας, ενώ μέσα από σειρά δράσεων φροντίζει για την εξέλιξη των εργαζομένων της και την καλλιέργεια μιας κουλτούρας ανοιχτού διαλόγου, ισότητας και συμπερίληψης.

Είναι ενδεικτικό ότι μόνο τον τελευταίο χρόνο έχει πραγματοποιήσει 100.000 ώρες για την ενδυνάμωση των ανθρώπων της μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων reskilling και upskilling σε νέες τεχνολογίες.

Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του CEO της Παπαστράτος, κ. Γιώργου Μαργώνη, ο οποίος μιλώντας για το συγκεκριμένο θέμα είχε δηλώσει πως: «Είναι ευθύνη μας να στηρίξουμε τους ανθρώπους που μας έχουν φέρει μέχρι εδώ. Να τους προσφέρουμε έμπνευση και εργαλεία για να αναπτυχθούν και να αλλάξουν όσο αλλάζουμε κι εμείς.»

Ισότητα και συμπερίληψη

H Παπαστράτος τοποθετεί την ισότητα και τη συμπερίληψη στην κορυφή των προτεραιοτήτων της για τους ανθρώπους της ως:

-Η πρώτη και μοναδική εταιρεία στην Ελλάδα που λαμβάνει σταθερά, από το 2019 μέχρι σήμερα, τη διεθνή πιστοποίηση ίσων αμοιβών “Equal Salary Certification”.

-Ένας οργανισμός που έχει καλύψει το 41% των υψηλόβαθμων διευθυντικών και διοικητικών θέσεων της με γυναίκες, έναν χρόνο νωρίτερα από την αρχική δέσμευσή του.

-Μέλος της Χάρτας Διαφορετικότητας – ένα από πρώτα μέλη της – μιας πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προώθηση της διαφορετικότητας στις επιχειρήσεις, ήδη από το 2020.

Σειρά παροχών στους εργαζομένους της

Αναλυτικότερα, στην Παπαστράτος επικρατεί κουλτούρα μηδενικής ανοχής απέναντι σε οποιουδήποτε τύπου διακρίσεις. Ως οργανισμός πιστεύει στη δύναμη της διαφορετικότητας την οποία προσπαθεί να εντάξει στο εργασιακό περιβάλλον, μια νοοτροπία που εναρμονίζεται με την ευρύτερη φιλοσοφία της μητρικής εταιρείας Philip Morris International σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Παπαστράτος είναι η πρώτη και μοναδική εταιρεία στην Ελλάδα που λαμβάνει σταθερά, από το 2019 μέχρι σήμερα, τη διεθνή πιστοποίηση «Equal Salary Certification», η οποία επιβεβαιώνει ότι παρέχει ίσες ευκαιρίες και αμοιβές, ανεξαρτήτως φύλου. Οι γυναίκες της εταιρείας δηλώνουν δυναμικά την παρουσία τους σε κάθε τμήμα του οργανισμού, από τα γραφεία μέχρι τον χώρο παραγωγής.

Όσον αφορά το εργοστάσιο της Παπαστράτος, σε μία προσπάθεια να καταρριφθούν έμπρακτα τα φυλετικά στερεότυπα στον χώρο της βιομηχανίας, προσφέρεται χώρος στις ταλαντούχες γυναίκες που επιθυμούν να οικοδομήσουν μαζί με την εταιρεία την καριέρα που ονειρεύονται. Ορόσημο σε αυτή την αδιάκοπη προσπάθεια αποτελεί το στοχευμένο πρόγραμμα προσέλκυσης και ανάπτυξης γυναικών μηχανικών που εφαρμόστηκε με επιτυχία.

Επιπλέον, στην Παπαστράτος δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη στήριξη της γονεϊκότητας ανεξαρτήτως φύλου. Ήδη, από το 2021 παρέχεται γονική άδεια επιπλέον 9 εβδομάδων σε σχέση με την ελληνική νομοθεσία στο βασικό άτομο φροντίδας, χορηγώντας συνολικά έως 18 εβδομάδες σε αυτό, και έως 8 εβδομάδες στο δευτερεύον.

Τέλος, αποτελεί έναν οργανισμό που από το 2022 έχει καλύψει το 41% των υψηλόβαθμων διευθυντικών και διοικητικών θέσεών του με γυναίκες, έναν χρόνο νωρίτερα από την αρχική του δέσμευση, ενώ από το 2020 αποτελεί ένα από τα πρώτα μέλη της Χάρτας Διαφορετικότητας, μιας πρωτοβουλίας της E.E. για την προώθηση της διαφορετικότητας στις επιχειρήσεις.

Τα παραπάνω στοιχεία, καθιστούν εμφανές το γεγονός ότι η Παπαστράτος είναι μια εταιρεία που πρωτοπορεί σε θέματα ισότητας, συμπερίληψης και έχει στο επίκεντρο της τους ανθρώπους της, στους οποίους φροντίζει να προσφέρει ένα ιδανικό επαγγελματικό περιβάλλον, προκειμένου μαζί με αυτούς να συνεχίσει στον δρόμο των επιτυχιών.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.