29 Απρ 2024
READING

Γιάννης Μασούτης: Μετατρέποντας τον leader της Β. Ελλάδας σε πανελλαδικό retailer

5 MIN READ

Γιάννης Μασούτης: Μετατρέποντας τον leader της Β. Ελλάδας σε πανελλαδικό retailer

Γιάννης Μασούτης: Μετατρέποντας τον leader της Β. Ελλάδας σε πανελλαδικό retailer

Σε σημαντική τροχιά ανάπτυξης βρίσκονται τα τελευταία χρόνια τα σούπερ μάρκετ Μασούτης, ενώ το 2023 αποτελεί μία χρονιά ορόσημο για την εταιρεία καθώς ετοιμάζεται για πρώτη φορά στην ιστορία της να «σπάσει το φράγμα» του 1 δισ. ευρώ τζίρου.

Και μπορεί κομμάτι της επιτυχίας γι’ αυτό το σημαντικό επίτευγμα να έχουν όλοι οι άνθρωποι της «Διαμαντής Μασούτης», δικαιωματικά όμως η μερίδα του λέοντος ανήκει στον Γιάννη Μασούτη.

Ένας άνθρωπος μεθοδικός κι εργατικός που πριν τεθεί επικεφαλής της επιχείρησης που δημιούργησε και γιγάντωσε ο πατέρας του, ήρθε σε επαφή με κάθε μικρή λεπτομέρεια της λειτουργίας της, καθώς εργάστηκε σε πολλές θέσεις και διαφορετικές θέσεις μέσα στην εταιρεία.

Αναλυτικότερα, ξεκίνησε την πορεία του το 1990, μόλις ολοκλήρωσε την στρατιωτική του θητεία, από τον χώρο των καταστημάτων, ως υποδιευθυντής στο κατάστημα «Μασούτης» στην οδό Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη. Στη συνέχεια, και συγκεκριμένα το 1992, εργάστηκε ως διευθυντής του καταστήματος «Μασούτης» στην Καλλικράτεια Χαλκιδικής.

Από το 1993 έως το 1995 δούλεψε στις κεντρικές αποθήκες της εταιρείας και από το 1996 έως το 1997 στο τμήμα marketing, ενώ τo 1998 έγινε αντιπρόεδρος της εταιρείας και παράλληλα διευθυντής του τμήματος αγορών.

Από το 2011 έως το 2014 διετέλεσε πρόεδρος της εταιρείας, ενώ το 2015 ανέλαβε καθήκοντα διευθύνοντα συμβούλου της Διαμαντής Μασούτης Α.Ε.

Ο Γιάννης Μασούτης αποτελεί μέλος του Δ.Σ. του Ε.Β.Ε.Θ. (Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης) από το 2006, του Σ.Ε.Ε.Τ. (Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Τροφίμων) από το 2008 και του Ι.Ε.Λ.Κ.Α. (Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών) από το 2011.

Ακόμα, έλαβε μέρος στις εκλογές του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης το 2017 ως επικεφαλής συνδυασμού για τη διεκδίκηση της προεδρίας και εξελέγη πρόεδρος με ποσοστό 91,2%. Το 2018 εξελέγη Α’ Αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος.

Η πορεία του δεν στερείται επίσης προσωπικών διακρίσεων, καθώς βραβεύτηκε ως Manager της Xρονιάς 2016 στα Retail Business Awards, ενώ για τα έτη 2014/2015, 2015/16, 2017/18, έπειτα από πρόσκληση έγινε μέλος της κριτικής επιτροπής των European Business Awards.

Από τις 10 Φεβρουαρίου 2022, είναι Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος ενώ τον Απρίλιο του 2023 εξελέγη στο Γενικό Συμβούλιο της Τράπεζας της Ελλάδος.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, έχουν αρχίσει και πληθαίνουν οι φήμες που τον θέλουν να ενδιαφέρεται να ασχοληθεί με την πολιτική, ο ίδιος όμως δεν έχει επιβεβαιώσει, ούτε διαψεύσει την συγκεκριμένη πληροφορία.

Ο ηγέτης της Β. Ελλάδας και η πανελλαδική επέκταση

Η εξωστρέφεια και η αξιοποίηση ευκαιριών αποτελούν βρίσκονται στον πυρήνα του dna του επιχειρηματικού πλάνου που υλοποιεί ο Γιάννης Μασούτης.

Άλλωστε στο μυαλό του Μακεδόνα επιχειρηματία βρισκόταν η σκέψη ότι η εταιρεία του μπορεί να «γεννήθηκε» και να κατέκτησε την αγορά της Βορείου Ελλάδας, η δυναμική της όμως θα της επέτρεπε να πρωταγωνιστήσει σε πανελλαδικό επίπεδο.

Σε αυτή τη βάση, το 2018 ο Γιάννης Μασούτης υπέγραψε τη μεγαλύτερη εξαγορά που πραγματοποίησε η εταιρεία καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας της και οδήγησε την «Διαμαντής Μασούτης». σε δυναμική είσοδο στην αγορά της Αττικής. Συγκεκριμένα, στις 15 Μαΐου του 2018 εξαγόρασε την Προμηθευτική Τροφίμων, κίνηση που του επέτρεψε να αποκτήσει διείσδυση στην αγορά της Αθήνας, του Πειραιά, των περιχώρων και των Κυκλάδων. Η επέκταση αυτή βοήθησε την εταιρεία, η οποία αποτελούσε ήδη ηγέτιδα δύναμη στη Βόρεια Ελλάδα, να ενισχύσει σημαντικά τη δυναμικότητά της πανελλαδικά.

Πλέον ο στόχος αυτός έχει επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό, καθώς η «Διαμαντής Μασούτης» αριθμεί ήδη 391 καταστήματα στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 61 λειτουργούν στην Αττική. Μάλιστα, στις αρχές Δεκεμβρίου του 2023 εγκαινίασε το πρώτο της Grand Μασούτης (από τα 15 που διαθέτει συνολικά σε όλη τη χώρα) στην Αττική, και συγκεκριμένα στην περιοχή της Γλυφάδας.

Τα σχέδια της αλυσίδας σούπερ μάρκετ για επέκταση στην Αθήνα δεν σταματούν εδώ, αφού στα άμεσα σχέδιά της είναι η λειτουργία τριών ακόμα Grand Μασούτης.

Αναλυτικότερα, εντός του 2024 αναμένεται να ολοκληρωθεί και το μεγάλο project στην Τρεις Γέφυρες, συνολικού κόστους άνω των 40 εκατ. ευρώ, καθώς θα περιλαμβάνει και ανέγερση (και πώληση) κατοικιών. Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογο μικτό εμπορικό και οικιστικό project έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία στο παρελθόν στην Χρυσούπολη Καβάλας και στη Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης.

Ακόμα, το επόμενο διάστημα αναμένεται να ανοίξουν καταστήματα Grand Μασούτης τόσο στα Βόρεια Προάστια, όσο και κάπου κεντρικά στην Αθήνα.

Με τις κινήσεις αυτές η «Διαμαντής Μασούτης» συνεχίζει τη δυναμική της ανάπτυξη και ισχυροποιεί την παρουσία της στην Αττική, κάτι που έχει προτεραιότητα στο στρατηγικό πλάνο ανάπτυξής της.

Επιπλέον, μέχρι το τέλος του 2023, θα ανοίξει ακόμα ένα super market στην περιοχή Ψηλά Αλώνια της Πάτρας ενώ σημαντική παρουσία διαθέτει στα νησιά και στην Κρήτη μέσω της συνεργασίας με τον ΣΥΝΚΑ.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο του 2023, ο επιτυχημένος επιχειρηματίας είχε απευθύνει «κάλεσμα» σε οποιονδήποτε ανταγωνιστή επιθυμεί να πουλήσει, τονίζοντας ότι ο ίδιος και η εταιρεία του θα είναι ενεργά ενδιαφερόμενοι για μία ενδεχόμενη εξαγορά είτε ολόκληρης «αλυσίδας» σούπερ μάρκετ, είτε μεμονωμένων καταστημάτων.

Ένας επιχειρηματικός γίγαντας με οικογενειακές αξίες

Πέρα από την επαγγελματική καταξίωση, η μεγαλύτερη επιτυχία του Γιάννη Μασούτη είναι το γεγονός ότι κατάφερε να διατηρήσει τον οικογενειακό χαρακτήρα της εταιρείας παρά την γιγάντωσή της.

Ο ίδιος, μιλώντας για τις αρχές που του μετέδωσε ο πατέρας του, είχε πει χαρακτηριστικά:«Στις αρχές του Διαμαντή Μασούτη είναι το ενδιαφέρον για τον άνθρωπο. Ήταν δίπλα στους εργαζομένους σε ό,τι χρειαστούν, τους μιλούσε με το μικρό τους όνομα, τους χτυπούσε στην πλάτη φιλικά. Σήμερα φτάσαμε στις 10.000 άτομα κι ακόμα προσπαθούμε να το κρατήσουμε στον βαθμό που γίνεται».

Πάνω σε αυτά τα χνάρια, ο Γιάννης Μασούτης έχει θέσει ως στόχο της εταιρείας να βρίσκεται πάντα κοντά στον καταναλωτή και τις ανάγκες του, να δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, να στηρίζει τους τοπικούς παραγωγούς και τις τοπικές κοινωνίες και πραγματοποιεί κάθε μέρα δράσεις για τον άνθρωπο, την κοινωνία, το περιβάλλον.

Άλλωστε, όπως σημειώνει ο ίδιος με νόημα: «Η Διαμαντής Μασούτης είναι οι άνθρωποί της. Μια εταιρεία ανθρώπων για τους ανθρώπους. Μια οικογενειακή εταιρεία για την οικογένεια».

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.