02 Μάι 2024
READING

Ο Γιώργος Περιστέρης οδηγεί το μεγαλύτερο κατασκευαστικό όμιλο σε κέρδη 1 δισ.

3 MIN READ

Ο Γιώργος Περιστέρης οδηγεί το μεγαλύτερο κατασκευαστικό όμιλο σε κέρδη 1 δισ.

Ο Γιώργος Περιστέρης οδηγεί το μεγαλύτερο κατασκευαστικό όμιλο σε κέρδη 1 δισ.

Έως το 2028 η ΓΕΚ Τέρνα θα έχει καταστεί ένας πανίσχυρος κατασκευαστικός όμιλος με EBITDA ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ. 

Αυτό προβλέπει το business plan του Γιώργου Περιστέρη, επικεφαλής του πρώτης σε ανεκτέλεστου ελληνικής κατασκευαστικής εταιρείας (προσεγγίζει τα 5,5 δισ. ευρώ), για την επόμενη πενταετία, στο τέλος της οποίας θα λαμβάνει μερίσματα από τις δύο σημαντικότερες – κι ίσως πιο προσοδοφόρες – παραχωρήσεις εντός συνόρων, την Αττική και την Εγνατία Οδό.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΓΕΚ Τέρνα κλείνει το 2024 τα 40 χρόνια στο τιμόνι της κατασκευαστικής, αφού πρώτα ανέλαβε καθήκοντα διευθυντή κατασκευών σημαντικών κατασκευαστικών έργων από το 1982, δύο χρόνια μετά την αποφοίτησή του ως Πολιτικός Μηχανικός από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του, βέβαια, ανέλαβε κι άλλες θέσεις, όπως αυτή του διευθυντής Κατασκευών σημαντικών Υδραυλικών και Σιδηροδρομικών έργων την περίοδο 1982 – 1984, ενώ από το 1997 ανέπτυξε έντονη επιχειρηματική δραστηριότητα και στον χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας μέσω της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Μεταξύ άλλων, ήταν αυτός που οδήγησε τόσο τη ΓΕΚ Τέρνα, όσο και τη θυγατρική της ενεργειακή στο Χρηματιστήριο, το 1994 και το 2007, αντίστοιχα και συνέβαλε καθοριστικά στην αναδιάρθρωση του ομίλου το 2002, που ολοκληρώθηκε με την απορρόφηση του κατασκευαστικού τομέα της ΓΕΚ από την ΤΕΡΝΑ και οδήγησε σε μετασχηματισμό της ΓΕΚ σε συμμετοχική εταιρεία. Επί των ημερών του ο όμιλος απέκτησε παρουσία και στους τομείς της εξόρυξηςκι εκμετάλλευσης μεταλλείων/ορυχείων (εξαγοράζοντας τη ΒΙΟΜΑΓΝ – νυν Τέρνα Λευκόλιθοι) και της ανάπτυξης και εκμετάλλευσης ακινήτων (μέσω της Κέκροψ), ενώ προσέλκυσε το ενδιαφέρον ξένων κεφαλαίων, όπως της York Capital, της Reggeborgh, της Qatar Petroleum International, της GDF Suez και μεγάλων ονομάτων του εγχώριου επιχειρείν, όπως ο Βαγγέλης Μαρινάκης και η Μαριάννα Λάτση.

Οι γνώσεις του για τον κλάδο των υποδομών και της ενέργειας και οι σχέσεις που έχει αναπτύξει με την υπόλοιπη αγορά τον έχουν καταστήσει επί δύο δεκαετίες και πλέον πρόεδρο του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτροπαραγωγών από Α.Π.Ε. (ΕΣΗΑΠΕ), ενώ είναι και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΣΕΒ.

Η στρατηγική της επόμενης μέρας για τον leader των κατασκευών

Σήμερα, η ΓΕΚ Τέρνα υλοποιεί στην Ελλάδα συνολικά ένα επενδυτικό πλάνο άνω των 10 δισ. ευρώ που θα δημιουργήσει 20.000 νέες θέσεις εργασίας, ενώ διαθέτει, με βάση τα δημοσιευμένα οικονομικά στοιχεία, ταμειακά διαθέσιμα που ξεπερνούν τα 1,4 δισ. ευρώ. Ωστόσο, δεν έχει φτάσει ακόμα στην κορυφή που έθεσε ο Γιώργος Περιστέρης, καθως για την επόμενη πενταετία προβλέπεται διπλασιασμός του EBITDA, προσεγγίζοντας το 1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Αυτό θα το πετύχει μέσω της παραχώρησης της Αττικής Οδού, «ένα έργο χαμηλού ρίσκου και σταθερών αποδόσεων». Εκτιμάται πως υπό τη διαχείριση της ΓΕΚ Τέρνα μπορεί να αποφέρει κατά μέσο όρο EBITDA άνω των 300 εκατομμυρίων ευρώ σε ετήσια βάση, ενώ πολλαπλάσια αξία θα αποκτήσει η Εγνατία Οδός, ο μεγαλύτερος αυτοκινητόδρομος της Ελλάδας. 

Όπως είπε ο Γιώργος Περιστέρης ενώπιον των θεσμικών επενδυτών σε πρόσφατη παρουσίαση, «η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ δεν διανύει απλά την καλύτερη περίοδο στην πεντηκονταετή πορεία της, αλλά βρίσκεται στην πλέον κατάλληλη θέση για να επιτύχει ισχυρή και μακροπρόθεσμη αξία. Η στρατηγική του ομίλου είναι να δημιουργούμε συνθήκες προβλέψιμων ταμειακών ροών. Για παράδειγμα, από τα έργα των παραχωρήσεων που έχουμε αναλάβει τα οποία έχουν μεγάλη διάρκεια εκμετάλλευσης, γνωρίζουμε πόσα λεφτά θα βγάλουμε τα επόμενα χρόνια».

Λόγος γίνεται για το χρονοδιάγραμμα της παραχώρησης και την καταβολή του τιμήματος για την Εγνατία, αφού εκκρεμεί από το καλοκαίρι του 2021. Σύμφωνα με στελέχη της ΓΕΚ Τέρνα, η εταιρεία έχει καταθέσει τα νομιμοποιητικά έγγραφα που αφορούν και στη χρηματοδότηση κατατεθειμένα στο ΤΑΙΠΕΔ κι αναμένεται την ολοκλήρωση της διαδικασίας εκ μέρους του ελληνικού δημοσίου.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.