01 Μάι 2024
READING

Το Μινιόν που επιστρέφει στη ζωή της Αθήνας και η Πατησίων που αλλάζει όψη

4 MIN READ

Το Μινιόν που επιστρέφει στη ζωή της Αθήνας και η Πατησίων που αλλάζει όψη

Το Μινιόν που επιστρέφει στη ζωή της Αθήνας και η Πατησίων που αλλάζει όψη

Το Μινιόν επιστρέφει ξανά στη ζωή της πόλης. Αυτό θα μπορούσε πριν λίγο καιρό να μοιάζει με γέννημα μίας αρκετά δημιουργικής φαντασίας, ωστόσο πλέον αποτελεί μία πραγματικότητα που βρίσκεται πιο κοντά από ποτά στο να εκπληρωθεί καθώς αυτή τη στιγμή η ανακατασκευή του βρίσκεται στην τελική ευθεία.

Η ιστορία του συνδέθηκε έντονα με τα Χριστούγεννα και τις γιορτές. Ο κόσμος συνέρρεε στην Πατησίων, ιδίως σε περιόδους εκπτώσεων και γιορτών. Τότε οι πόρτες έκλειναν κυρίως για λόγους ασφαλείας, αλλά και για να εξυπηρετείται αποτελεσματικά η πελατεία του καταστήματος. Χαρακτηριστικό της επιχειρηματικής φιλοσοφίας του Γεωργακά, ο οποίος γεννήθηκε στην Ολυμπία, παιδί φτωχής οικογένειας, είναι το γεγονός που ο ίδιος αφηγείται στην αυτοβιογραφία του: «Πουλούσαμε πακετάκια με δέκα λάμες, αντί να πουλάμε ένα ένα τα ξυραφάκια, σε καλές τιμές. Για τον κοσμάκη, αυτό ήταν μεγάλη οικονομία. Φθάσαμε να πουλάμε χίλια πακετάκια τη μέρα!».

Η νέα εποχή για το κτίριο που έχει συνδεθεί άρρηκτα με την ιστορία της Αθήνας τα προηγούμενα χσρόνια σηματοδοτήθηκε πρόσφατα, καθώς φωταγωγήθηκε από τη Dimand, η οποία έχει αναλάβει την ανακατασκευή του, συμμετέχοντας με αυτόν τον τρόπο στον εορταστικό στολισμό της πρωτεύουσας.  Η μελέτη φωτισμού, είχε ως στόχο την ανάδειξη της νέας αρχιτεκτονικής των όψεων και τη δημιουργία ενός νυχτερινού τοπόσημου στο κέντρο της Αθήνας.

Η επιστροφή του Μινιόν σε λειτουργία είναι προγραμματισμένη για το τέλος του 2024. Θα αποτελέσει ένα σύγχρονο βιοκλιματικό κτίριο μεικτών χρήσεων με εμπορικά καταστήματα και με γραφεία. Επιπλέον, σε αυτόνομο κτήριο επί των οδών Δώρου και Σατωβριάνδου στην πίσω όψη του κτιρίου που βρίσκεται επί της Πατησίων, θα δημιουργηθούν κατοικίες.  Το κτίριο παρέμενε ανενεργό για 25 χρόνια από τη στιγμή που διεκόπη η λετουργία του.

Θα έλεγε κανείς ότι αποτελεί τον συνδετικό κρίκο της πλατείας Ομονοίας και του άξονα της Πατησίων, με κύριο τοπόσημο το Αρχαιολογικό Μουσείο. Το νέο, «πράσινο» κτίριο, με προδιαγραφές που είναι βασισμένες στο πρότυπο σύστημα αειφόρου ανάπτυξης LEED, έχει στόχο την πιστοποίηση στο υψηλό επίπεδο Gold. Είναι σχεδιασμένο ώστε να διαθέτει υψηλού επιπέδου θερμομόνωση, ηχομόνωση και σκίαση, καθώς και συστήματα φωτισμού, τα οποία θα λειτουργούν ανάλογα με την κίνηση των χρηστών του. Επιπλέον, η κατανάλωση του νερού θα είναι μειωμένη, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα εξοικονόμησης νερού.

Όμως το Μινιόν δεν αποτελεί το μοναδικό κτίριο που έρχεται να δώσει νέα πνοή στην αρκετά ταλαιπωρημένη τα τελευταία χρόνια, Πατησίων. Xαρακτηριστική περίπτωση νέων επενδύσεων στον κεντρικό οδικό άξονα είναι και τα ξενοδοχεία που δημιουργεί η κατασκευαστική εταιρεία ΤΕΚΑΛ για τη γαλλική αλυσίδα ξενοδοχείων Boissée Finances σε συνεργασία με την Accor για τα σήματά της Ibis Budget και Ibis Styles. Στο πλαίσιο της επενδυτικής δραστηριότητας των Γάλλων η ΤΕΚΑΛ θα αναλάβει να ανεγείρει δύο ξενοδοχεία τριών αστέρων που θα βρίσκονται επί της οδού Πατησίων, απέναντι από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Τα συγκεκριμένα ξενοδοχεία θα κοστίσουν στην Boissée Finances περί τα 33,4 εκατομμύρια ευρώ ως επένδυση, ενώ έρχονται να συναντήσουν την στρατηγική της ΤΕΚΑΛ για αναπτύξεις που σχετίζονται με τον τουριστικό τομέα, δεδομένου ότι η κατασκευαστική εταιρεία διατηρεί εμπειρία σε ήπιες τουριστικές υποδομές όπως η περίπτωση της μαρίνας Βουλιαγμένης αλλά και ο προβλήτας του Πειραιά.

Το αρχαιολογικό μουσείο και ο ρόλος του μετρό Εξαρχείων

Ωστόσο τα έργα δεν σταματούν εκεί, καθώς μέσα στα επόμενα χρόνια θα υλοποιηθεί και η ανάπλαση του Αρχαιολογικού Μουσείου επί της λεωφόρου Πατησίων. Η Διεθνής Επιτροπή Αξιολόγησης του υπουργείου Πολιτισμού έχει επιλέξει ήδη από τις αρχές της χρονιάς την πρόταση των αρχιτεκτονικών γραφείων David Chipperfield Architects και Αλέξανδρου Ν. Τομπάζη Α.Ε. Η επιλεγείσα πρόταση συγκεντρώνει τα στοιχεία της ευρηματικής σχέσης μεταξύ του παλαιού και του νέου κτιρίου, της ποιότητας της χωρικής εμπειρίας, της ευαισθησίας προς τις προγραμματικές και μουσειολογικές-μουσειογραφικές προκλήσεις, της πολεοδομικής ένταξης στον ιστό της πόλης και της πρωτοπόρας επίλυσης θεμάτων βιωσιμότητας και περιβαλλοντικού σχεδιασμού.

Και όπως ακούγεται πολύ έντονα, η Πατησίων θα λάβει και άλλες προεκτάσεις επενδυτικά τα επόμενα χρόνια καθώς αναμένεται να γίνουν επενδύσεις και στον τομέα της κατοικίας. Σημαντικά όμως στην αλλαγή της εικόνας της θα έρθει να επιδράσει ο σταθμός του μετρό στα Εξάρχεια, όταν αυτός θα ολοκληρωθεί, καθώς θεωρείται ότι θα δώσει νέα όψη στην ευρύτερη περιοχή. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.