03 Μάι 2024
READING

Πώς άλλαξε η αγορά των ασφαλιστικών εταιρειών και ποιοι είναι οι μεγάλοι παίκτες 

5 MIN READ

Πώς άλλαξε η αγορά των ασφαλιστικών εταιρειών και ποιοι είναι οι μεγάλοι παίκτες 

Πώς άλλαξε η αγορά των ασφαλιστικών εταιρειών και ποιοι είναι οι μεγάλοι παίκτες 
1 MIN READ
03 Μάι 2024

Την τελευταία τριετία συντελούνται μεγάλες αλλαγές στον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης 

Ο δείκτης φερεγγυότητας των ασφαλιστικών εταιρειών, που είναι από τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη, τα περιθώρια ανάπτυξης στην αγορά αλλά και το οικονομικό κλίμα που επικρατεί στην Ελλάδα αυτό το διάστημα, έχουν προσεγγίσει το ενδιαφέρον μεγάλων ομίλων και funds του εξωτερικού, που βλέπουν στον κλάδο της ασφάλισης σημαντικές ευκαιρίες.

Τόσο στον κλάδο της υγείας όσο και σε αυτόν των Γενικών Ασφαλίσεων, η διείσδυση μεγάλων ξένων παικτών στην ελληνική ασφαλιστική αγορά είναι πρωτοφανής, αυξάνοντας έτσι τον ανταγωνισμό αλλά και την ανάπτυξη των εταιρειών. 

Πρόσφατα μάλιστα, ο Ιωάννης Βοτσαρίδης πρόεδρος και CEO της Interlife, της μοναδικής ασφαλιστικής εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, τόνισε ότι οι ελληνικές ασφαλιστικές αποτελούν μαγνήτη των ξένων εταιρειών, που αδιάκοπα χτυπούν την πόρτα για εξαγορές.

Τα περιθώρια ανάπτυξης της ασφαλιστικής αγοράς στην Ελλάδα, είναι τεράστια γι’ αυτό και ξένες εταιρείες «μπαίνουν στο χορό» των εξαγορών μεριδίων ελληνικών ασφαλιστικών επιχειρήσεων ή και εξαγορών στο 100%.

Το deal Υδρόγειος-Reale Mutua

Τελευταία χαρακτηριστική περίπτωση εξαγοράς ελληνικής ασφαλιστικής από μεγάλο ξένο ασφαλιστικό όμιλο, ήταν αυτή της Υδρογείου Ασφαλιστικής της οικογένειας Κασκαρέλη από την ιταλική Reale Group. 

H Υδρόγειος, είναι μια εταιρεία με 50 χρόνια ιστορίας και έχει μεγάλο μερίδιο κυρίως στον κλάδο του αυτοκινήτου. Το deal προϋποθέτει την απόκτηση του 70% μέχρι τέλος του 2023 και το υπόλοιπο 10% μέχρι τέλος του 2026.

Ένας από τους βασικότερους λόγους που η Reale ενδιαφέρθηκε για την Υδρόγειο ήταν ότι έχει ισχυρή παρουσία στην ελληνική επικράτεια κυρίως στα συμβόλαια αυτοκινήτου. Στόχος είναι η περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας βγάζοντας νέα προϊόντα κυρίως στην υγεία και τα συνταξιοδοτικά, όπου η Υδρόγειος προσδοκάει να γίνει ανταγωνιστική.

Όταν το CVC μπήκε στην Εθνική Ασφαλιστική

Ένα από τα σημαντικότερα deals των τελευταίων ετών στην ελληνική ασφαλιστική αγορά που έκανε μεγάλο θόρυβο όταν έσκασε, ήταν η εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής από το CVC fund του Άλεξ Φωτακίδη.

Η είδηση έγινε γνωστή τον Απρίλιο του 2022, με την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά από πολύμηνη εξέταση της συμφωνίας, να δίνει τελικά το πράσινο φως για να προχωρήσει το deal.

Το τίμημα ανήλθε στα 355 εκατ. ευρώ, με το CVC να αποκτά το 90,01%, με το υπόλοιπο ποσοστό να παραμένει στην Εθνική Τράπεζα.

Πλέον η Εθνική Ασφαλιστική βάσει παραγωγής ασφαλίστρων βρίσκεται στη δεύτερη θέση του συνόλου των ασφαλιστικών εταιρειών και υπό τις οδηγίες του νέου CEO Robert Gauci περνάει σε φάση μετασχηματισμού.

Οι Γερμανοί της Allianz εξαγοράζουν Ευρωπαϊκή Πίστη

Πριν από επτά μήνες ολοκληρώθηκε και τυπικά η νομική συγχώνευση της Allianz με την Ευρωπαϊκή Πίστη.

Η εξαγορά ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του 2022. H προσφορά των Γερμανών της Allianz υπολογίζεται ότι ήταν στα 7,8 ευρώ ανά μετοχή, που αποτιμούσε την Ευρωπαϊκή Πίστη στα 207 εκατ. ευρώ. 

Μέσω της εξαγοράς της Ευρωπαϊκής Πίστης οι Γερμανοί της Allianz σκοπεύουν να ενισχύσουν τα μερίδια αγοράς, τόσο στον κλάδο των ζημιών, όσο και στον κλάδο της ζωής.

Τον Αύγουστο του 2022, η συμμετοχή της Allianz στην Ευρωπαϊκή Πίστη ανέβηκε από 88,54% σε 97,21%. Μετά την εξαγορά, χρέη Διευθύνοντος Συμβούλου ανέλαβε ο Χρήστος   Γεωργακόπουλος.

H Allianz Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρία Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων που προέκυψε από τη νομική συνένωση της Allianz ΑΕΔΑΚ και της Ευρωπαϊκής Πίστης Asset Management, διαθέτει πλέον ενιαίο υπό διαχείριση χαρτοφυλάκιο αξίας περίπου 1 δισ. ευρώ.

Όταν η ΝΝ μπήκε στην Metlife

Πριν από περίπου δύο χρόνια, η Ολλανδική εταιρεία ΝΝ, προχώρησε στην εξαγορά της Metlife, βγάζοντας από τα ταμεία ένα ποσό κοντά στα 170 εκατ. ευρώ.

Η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έδωσε την έγκριση για να προχωρήσει το deal απόκτησης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της MetLife στην Ελλάδα και την Πολωνία. Και για τις δύο χώρες, το συνολικό τίμημα ανήλθε στα 584 εκατ. ευρώ.

Σκοπός ήταν να καταστεί η NN Hellas η μεγαλύτερη ασφαλιστική στην Ελλάδα. Μάλιστα βάσει παραγωγής ασφαλίστρων, για το 2022 η NN Hellas ήταν η μεγαλύτερη ασφαλιστική στην Ελλάδα, με ακαθάριστα εγγεγραμμένα ασφάλιστρα στα 884,4 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Prem Watsa στην Eurolife

Πριν όμως γίνουν όλα αυτά τα μεγάλα και σημαντικά deals, το 2015 o επιχειρηματίας Prem Watsa, είδε μεγάλη ευκαιρία στην Ελλάδα και εξαγόρασε το 80% της Eurolife με το τίμημα να ανέρχεται 316 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα αυτή ήταν και η πρώτη φορά που ελληνική ασφαλιστική εταιρία ελέγχεται από επενδυτικό Fund.

Η επένδυση του αφεντικού της FairFax χαρακτηρίζεται άκρως επιτυχημένη, καθώς ήδη έχει αποσβέσει την αρχική του τοποθέτηση.

Η συναλλαγή αφορούσε το σύνολο των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της Eurobank  δηλαδή την ασφαλιστική Eurolife στην Ελλάδα, την θυγατρική της στη Ρουμανία και την εταιρεία ασφαλιστικής  μεσιτείας στην Ελλάδα (νυν Designia Insurance Brokers).

Η Ergo στην Ελλάδα

Το καλοκαίρι του 2016 η μεγάλη γερμανική ασφαλιστική εταιρεία, προχώρησε στην εξαγορά της ΑΤΕ Ασφαλιστικής, έναντι 90 εκατ. ευρώ.

Παράλληλά η Ergo Ασφαλιστική έχει προχωρήσει στην εξαγορά της DAS Hellas, με την συγχώνευση των δύο εταιρειών να ολοκληρώνεται τον Ιούλιο του 2020.

Το 2022, η Ergo βρέθηκε στην έβδομη θέση μεταξύ των ασφαλιστικών στην Ελλάδα, με τη συνολική παραγωγή ασφαλίστρων να ανέρχεται στα 255,3 εκατ. ευρώ.

H Generali στην AXA

Τον Μάιο του 2021, μετά από σχετική έγκριση από την  Επιτροπή Ανταγωνισµού και την ΤτΕ, ανακοινώθηκε ότι οι Ιταλοί της Generali (ASSICURAZIONI GENERALI Società per Azioni) εξαγοράζουν την AXA Ελλάδος, έναντι 165 εκατ. ευρώ.

Το 2022 η Generali Hellas εμφάνισε συνολική παραγωγή ασφαλίστρων ύψους 477,6 εκατ. ευρώ.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.