03 Μάι 2024
READING

Πώς το phygital retail αλλάζει την εμπειρία του πελάτη;

4 MIN READ

Πώς το phygital retail αλλάζει την εμπειρία του πελάτη;

Πώς το phygital retail αλλάζει την εμπειρία του πελάτη;

Η επανάσταση του phygital retail

Καθώς το ψηφιακό και το φυσικό περιβάλλον συνδέονται όλο και περισσότερο, ο τομέας του λιανικού εμπορίου βιώνει μια βαθιά αλλαγή. Η εμφάνιση του “phygital” retail, το οποίο συνδυάζει αρμονικά τις online και in-store εμπειρίες αγορών, δεν είναι απλώς μια τάση, αλλά μια ουσιαστική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο οι καταναλωτές αλληλεπιδρούν με τις μάρκες, τα προϊόντα και τα καταστήματα.

Ο όρος phygital δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση των όρων “physical” και “digital”. Αν και χρησιμοποιείται συνήθως για να περιγράψει τη συγχώνευση φυσικών και ψηφιακών στρατηγικών, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να περιγράψει wearable αντικείμενα που έχουν τόσο φυσική παρουσία όσο και ψηφιακή διάσταση.

Διαβάστε ακόμα: Το retail γίνεται phygital

Εξατομίκευση της εμπειρίας αγορών

Στο επίκεντρο του phygital retail βρίσκεται η εξατομικευμένη εμπειρία του πελάτη. Χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη και τη μηχανική μάθηση, οι έξυπνοι βοηθοί αγορών μπορούν να προτείνουν προϊόντα που ταιριάζουν στις ατομικές προτιμήσεις. Αυτή η εξατομικευμένη προσέγγιση δεν είναι μόνο διαδικτυακή, αλλά συμβαίνει και στα φυσικά καταστήματα. Τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης στα φυσικά καταστήματα μπορούν να καθοδηγήσουν τους πελάτες σε αντικείμενα που ταιριάζουν με τη διαδικτυακή τους συμπεριφορά, δημιουργώντας ένα ενοποιημένο ταξίδι αγορών.

Αυτό το είδος εξατομικευμένης υπηρεσίας, που συχνά παρατηρείται στο λιανικό εμπόριο υψηλών προδιαγραφών, γίνεται προσβάσιμο σε όλους, ειδικά σε όσους έχουν ηλεκτρονικούς λογαριασμούς σε ένα κατάστημα. Αυτός ο συνδυασμός των ηλεκτρονικών αγορών και των αγορών στο κατάστημα κάνει τους πελάτες να αισθάνονται ξεχωριστοί, ενισχύοντας την ικανοποίησή τους και την αφοσίωσή τους στη μάρκα.

Η δύναμη των visual configurators

Οι οπτικοί διαμορφωτές (visual configurators), οι οποίοι υποστηρίζονται από την τεχνολογία AR, έχουν γίνει ένας παίκτης που αλλάζει το παιχνίδι στο χώρο του phygital retail. Τα εργαλεία αυτά επιτρέπουν στους καταναλωτές να οπτικοποιούν τα προϊόντα στο περιβάλλον τους, βοηθώντας στη λήψη αποφάσεων. Για παράδειγμα, τα καταστήματα επίπλων δίνουν πλέον τη δυνατότητα στους πελάτες να δουν πώς ένα νέο έπιπλο θα ταίριαζε στο σαλόνι τους. Αυτό όχι μόνο ενισχύει την εμπιστοσύνη των πελατών, αλλά παίζει επίσης καθοριστικό ρόλο στη διευκόλυνση των αποφάσεων αγοράς.

Επανάσταση στις εμπειρίες εντός του καταστήματος

Ενσωματώνοντας AR και VR, το phygital retail μεταμορφώνει τις εμπειρίες εντός του καταστήματος. Οι πελάτες μπορούν να απολαύσουν εικονικές δοκιμές, από ρούχα έως καλλυντικά, προσφέροντας μια ελκυστική και διαδραστική εμπειρία αγορών. Αυτή η ενσωμάτωση όχι μόνο κάνει τα ψώνια πιο διασκεδαστικά και διαδραστικά, αλλά και αντιμετωπίζει τις ανησυχίες για την υγεία και την ασφάλεια, ελαχιστοποιώντας την ανάγκη για φυσικές δοκιμές προϊόντων.

Εύκολα ψώνια

Το phygital retail συνδυάζει τις online και offline αγορές για μέγιστη ευκολία. Οι πελάτες μπορούν να εξερευνήσουν τα προϊόντα online, να τα προσθέσουν στο καλάθι τους και στη συνέχεια να τα δουν από κοντά σε ένα φυσικό κατάστημα. Αυτή η ευέλικτη, omnichannel προσέγγιση απλοποιείται ακόμη περισσότερο με επιλογές όπως οι ηλεκτρονικές αγορές με παραλαβή στο κατάστημα, καλύπτοντας την ανάγκη των σύγχρονων καταναλωτών για ευελιξία στις αγορές.

Διαδραστική αφήγηση

Οι σημερινοί καταναλωτές αναζητούν κάτι περισσότερο από απλά προϊόντα- αποζητούν εμπειρίες και ιστορίες. Το phygital retail δίνει τη δυνατότητα στις μάρκες να προσφέρουν διαδραστικές αφηγήσεις για τα προϊόντα τους μέσω ψηφιακών εργαλείων όπως οι κωδικοί QR και το AR. Αυτή η προσέγγιση εμπλουτίζει την κατανόηση και τη σύνδεση του πελάτη με το προϊόν, βελτιώνοντας τη συνολική εμπειρία αγορών.

Εφαρμογή στρατηγικών phygital

Για μια επιτυχημένη στρατηγική phygital λιανικής πώλησης, οι μάρκες θα πρέπει να συνδυάσουν δεδομένα τόσο από διαδικτυακές όσο και από μη διαδικτυακές πηγές για να δημιουργήσουν λεπτομερή προφίλ πελατών. Είναι απαραίτητο να υπάρχουν ομαλές διαδικασίες πληρωμής, να διατηρείται ομοιόμορφη επωνυμία σε όλα τα κανάλια και να παρέχονται ακριβείς πληροφορίες για τα προϊόντα. Αυτή η ολιστική προσέγγιση διασφαλίζει μια απρόσκοπτη και ευχάριστη εμπειρία αγορών για τους πελάτες.

Διαβάστε ακόμα: Πόσο σημαντική είναι η τεχνητή νοημοσύνη για το retail;

Η ανταμοιβή του phygital retail

Οι μάρκες που υιοθετούν μια phygital-first στρατηγική έχουν να κερδίσουν πάρα πολλά. Η προσέγγιση αυτή ανταποκρίνεται στις ποικίλες προτιμήσεις των καταναλωτών, ενισχύοντας την ικανοποίηση, την αφοσίωση και την πιθανότητα επαναλαμβανόμενων αγορών. Επιπλέον, οι ακριβείς πληροφορίες για τα προϊόντα και οι προσαρμοσμένες εμπειρίες μπορούν να οδηγήσουν σε μειωμένες επιστροφές και ισχυρότερες οικονομικές επιδόσεις.

Η phygital αγοραστική εμπειρία δεν είναι πλέον προαιρετική. Κοιτάζοντας μπροστά, οι μάρκες που ενσωματώνουν με επιτυχία τις ψηφιακές και φυσικές πτυχές όχι μόνο θα ικανοποιήσουν αλλά και θα ξεπεράσουν τις προσδοκίες των καταναλωτών, εδραιώνοντας τη θέση τους στο μέλλον του retail. Η phygital επανάσταση είναι εδώ και διαμορφώνει τον κόσμο του λιανικού εμπορίου με συναρπαστικούς και πελατοκεντρικούς τρόπους.

Με πληροφορίες από Chain Store Age

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.