01 Μάι 2024
READING

Trends 2024 | Το marketing που αλλάζει και γίνεται σύνθετο

5 MIN READ

Trends 2024 | Το marketing που αλλάζει και γίνεται σύνθετο

Trends 2024 | Το marketing που αλλάζει και γίνεται σύνθετο

Έφτασε η εποχή του χρόνου κατά την οποία οι επιχειρήσεις, αφού έχουν μελετήσει τις τάσεις και προβλέψεις για το 2024, αφιερώνουν σημαντικό χρόνο και προσπάθεια για να σχεδιάσουν και να προετοιμάσουν τον καλύτερο τρόπο προσέγγισης και σύνδεσης με το αγοραστικό κοινό τους. 

Η πρόβλεψη των μελλοντικών τάσεων του μάρκετινγκ αποτελεί κρίσιμο και πολύτιμο μέρος της διαδικασίας και της στρατηγικής. Σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις και συνεχώς μεταβαλλόμενες συμπεριφορές των καταναλωτών, αυτό που αναμένεται είναι μια εποχή γεμάτη ευκαιρίες και προκλήσεις που πιθανότατα δεν έχει κανείς ξανασυναντήσει.

Η τεχνητή νοημοσύνη θα επικρατήσει

Σύμφωνα με το Kantar’s Media Reactions 2023, το 67% των επαγγελματιών μάρκετινγκ αισθάνεται θετικά για τις δυνατότητες του AI. Το γεγονός αυτό υποδηλώνει υιοθέτηση της νέας τεχνολογίας και επιπλέον διερεύνηση των δυνατοτήτων του για την ανάπτυξη εξατομικευμένων προτάσεων και καινοτομιών που αυξάνουν την απόδοση.

Το 2024, καθώς η τεχνητή νοημοσύνη φέρνει μεγαλύτερες ευκαιρίες για αποτελεσματικότητα και δημιουργικότητα, θα υπάρχει ακόμη περισσότερο περιεχόμενο που θα ανταγωνίζεται για τα μάτια του αγοραστικού κοινού.

Σε μια τέτοια συνθήκη, η ανάγκη μέτρησης της αποτελεσματικότητας του δημιουργικού περιεχομένου θα αυξηθεί περαιτέρω και όσοι χρησιμοποιούν προσεγγίσεις μέτρησης AI θα είναι σίγουρα καλύτερα προετοιμασμένοι.

Πολιτισμικές διαφορές στο προσκήνιο

Με τα 2/3 των καταναλωτών να συμφωνεί ότι θέλουν τις επιχειρήσεις ευθυγραμμισμένες με τις προσωπικές τους αξίες, τα brands ενισχύουν τις προσπάθειες τους να συνδεθούν με το κοινό, μέσα από τη μόδα, τη μουσική, τη γλώσσα, τις τέχνες, τις κοινωνικές τάσεις, με όλα εκείνα που συναντάμε στο ευρύτερο πλαίσιο του πολιτισμού.

Ωστόσο, παρόλο που φαίνεται να είναι σαφές στις επιχειρήσεις ότι η επιτυχία έρχεται όταν το μάρκετινγκ ευθυγραμμίζεται με την κουλτούρα των καταναλωτών και χάνεται όταν το μάρκετινγκ την προσβάλλει -και να εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση, οι καταναλωτές δεν κάνουν πάντα αυτό που λένε.

Γνωστό και ως χάσμα μεταξύ αγοραστικής αξίας και δράσης, η αγορά δεν είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο οι καταναλωτές εκφράζουν τις προτιμήσεις τους. Οι καταναλωτές αντιδρούν όλο και περισσότερο όταν οι επιχειρήσεις δεν είναι ευθυγραμμισμένες με την κουλτούρα που προάγουν, με τον κίνδυνο των συγκρούσεων να γίνεται όλο και πιο εμφανής.

Αν κάτι ακόμα χρειάζεται να συμπεριλάβουν οι marketeers στο σχεδιασμό τους για να είναι σε ετοιμότητα αν και εφόσον χρειαστεί, αυτό είναι ο κίνδυνος και η αντιμετώπιση της σύγκρουσης, όταν αυτή έρθει από το αγοραστικό κοινό.

Με το φόβο του Cancel Culture

Με τη δημοσιότητα που παίρνουν οι επιχειρήσεις όταν οι αγοραστές αναπτύσσουν ακτιβιστική δράση και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να αποτελούν την παγκόσμια σκηνή εκδημοκρατισμού των απόψεων, ο κίνδυνος και η κλίμακα ανάπτυξης αντιδράσεων από τους καταναλωτές γιγαντώνεται. Επιπλέον, οι influencers -το προτιμώμενο διαδικτυακό κανάλι διαφημίσεων- αποτελεί μέρος όπου οι επιχειρήσεις έχουν λιγότερο έλεγχο.

Όπως οι διασημότητες, έτσι και οι ενέργειες των influencers έχουν αντίκτυπο στην επωνυμία με την οποία συνεργάζονται, επομένως πρέπει να τους δίνονται σαφείς οδηγίες ενώ την ίδια στιγμή διατηρούν το αυθεντικό του χαρακτήρα τους.

Οι επαγγελματίες του μάρκετινγκ από την πλευρά τους είναι αναγκαίο να μάθουν τους τρόπους αντιμετώπισης κάθε πιθανής αντίδρασης στο περιεχόμενο τους, υπερασπιζόμενοι αυτό που πιστεύει η εταιρεία, επικοινωνώντας το με συνέπεια και αυθεντικότητα.

Ολιστική προσέγγιση

Η σημασία της μακροπρόθεσμης δημιουργίας αξίας, της συμπερίληψης, της κοινότητας και του περιβαλλοντικού αποτυπώματος φαίνεται πως συνεχίζει να παίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο.

Σύμφωνα με την έκθεση WFA και Kantar’s Sustainable Marketing 2030, η παρουσία μετρήσεων βιωσιμότητας στους πίνακες εργαλείων μάρκετινγκ έχει αυξηθεί. Το 2023, το 42% των εταιρειών ενσωμάτωσε αυτές τις μετρήσεις, σε σύγκριση με μόλις 26% το 2021.

Το 2024, βλέπουμε μια στροφή προς τη βιώσιμη καινοτομία, την επικοινωνία χωρίς αποκλεισμούς και τις στρατηγικές δημοσίων σχέσεων για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης.

Οι καταναλωτές αναζητούν ολοένα και περισσότερο εταιρείες που συμβάλλουν σε περιβαλλοντικές και κοινωνικές λύσεις, επομένως, η ισορροπία μεταξύ κέρδους – ανθρώπων – πλανήτη δεν αποτελεί συμβιβασμό, αλλά  αναγκαία στρατηγική.

Καινοτομία, το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα  

Οι μάρκες που θεωρούνται καινοτόμες έχουν 3 φορές μεγαλύτερη ανάπτυξη από εκείνες που δεν είναι, σύμφωνα με τα δεδομένα BrandZ 2023 της Kantar.

Γιατί λοιπόν παρατηρούνται τόσο χαμηλά επίπεδα καινοτομίας στην μεταπανδημική περίοδο; Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι νέες καινοτομίες βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και μια δεκαετία, ενώ όσες παρατηρούνται, στην καλύτερη περίπτωση, αποτελούν μικρές βελτιώσεις.

Τα καλά νέα είναι ότι οι επαγγελματίες του μάρκετινγκ αναγνωρίζουν την ανάγκη να κάνουν περισσότερα για την καινοτομία, ιδίως την καινοτομία σε σχέση με τη βιωσιμότητα, με το 57% αυτών να συμφωνούν πως πρέπει να καινοτομήσουν για να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στον κλάδο τους

Η καινοτομία, ιδιαίτερα η ριζική καινοτομία, θα αποτελέσει κυρίαρχη τάση το 2024 για τις εταιρείες που θέλουν να βρουν τον καλύτερο δρόμο για σταδιακή ανάπτυξη.

Ψάχνοντας ανάμεσα στις γραμμές

Από το 2023, υπολογίζεται ότι πραγματοποιούνται 6,3 εκατομμύρια αναζητήσεις Google κάθε λεπτό και η βάση δεδομένων του Kantar’s Connect δείχνει τη μεγάλη σημασία που έχουν οι διαδικτυακές μηχανές αναζήτησης ως το 5ο ισχυρότερο σημείο επαφής των καταναλωτών με τις επιχειρήσεις -σε σύγκριση με το 2018 που ήταν μόλις 11ο.

Το 2024, αυτό σημαίνει ότι η αναζήτηση θα είναι ζωτικής σημασίας για την κατανόηση του “ενδιάμεσου σταδίου” των πελατών μιας μάρκας.  Αυτή είναι η ώρα για τις εταιρείες να αναθεωρήσουν την ψηφιακή στρατηγική και το περιεχόμενό τους για να διασφαλίσουν ότι εμφανίζονται εκεί που βρίσκονται οι καταναλωτές, με πρόθεση να παραμείνουν μπροστά από τις εξελίξεις.

Ο κόσμος του μάρκετινγκ το 2024 πρόκειται να είναι ένα συναρπαστικό μείγμα τεχνολογίας και ανθρωποκεντρικών προσεγγίσεων. Η αξιοποίηση της δύναμης της τεχνητής νοημοσύνης και της καινοτομίας, η προβολή και απήχηση των ηθικών και βιώσιμων πρακτικών σε συνδυασμό με τη δημιουργικότητα, την ετοιμότητα και την προσαρμοστικότητα των ανθρώπων του marketing θα μας πάνε ένα βήμα παραπάνω, σε μια εποχή που στο παρελθόν έμοιαζε με επιστημονική φαντασία. 

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.