02 Μάι 2024
READING

Trends 2024 | Επιθυμία για χαρά

4 MIN READ

Trends 2024 | Επιθυμία για χαρά

Trends 2024 | Επιθυμία για χαρά

Μια σειρά γεγονότων που άλλαξαν τον τρόπο που μάθαμε να ζούμε κλιμακώνεται μέχρι και σήμερα. Αν και το πρόσφατο ορόσημο είναι η πανδημία, οι άνθρωποι δεν έχουν ξεχάσει ότι πριν από αυτή, υπήρχε η οικονομική κρίση. Ένας ολόκληρος κόσμος αλλάζει μαζί με τους ανθρώπους που βιώνουν απανωτά πλήγματα, τρομάζουν με τη σκέψη του πώς μπορεί να είναι το μέλλον, αποδομούν και επαναπροσδιορίζουν τα πάντα.

Με το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού (73%) να υποφέρει από άγχος και στρες, οι έρευνες δείχνουν ότι τα θέματα αυτά έχουν μέτριες έως σοβαρές επιπτώσεις στην καθημερινή τους ζωή. Και όπως είναι φυσικό -και αναμενόμενο- θέλουν να ξεχαστούν και να ανακουφίσουν την πίεση που νιώθουν, αναζητώντας την ευκαιρία να ξεφύγουν από τα τετριμμένα.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι μεταπανδημικά και παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές, παρατηρείται μια τάση προτίμησης στις εμπειρίες – τα ταξίδια και οι συγκεντρώσεις με φίλους έρχονται πρώτα στη λίστα των επιλογών τους- δημιουργώντας τους ευχάριστες στιγμές και αναμνήσεις που τόσο πολύ έχουν ανάγκη.

Οι επιχειρήσεις φυσικά, παρατηρούν αυτό το φαινόμενο και διακρίνουν την επιθυμία και ανάγκη των καταναλωτών. Και αυτό που συμπεραίνουν είναι πως το αγοραστικό κοινό έχει μετατοπιστεί ως προς τον τρόπο που καλύπτει τη δυσφορία που αισθάνεται -οι καιροί που έβγαιναν για shopping therapy έχουν παρέλθει.

Μικρές, ευχάριστες στιγμές

Όταν περνάμε καλά δημιουργούνται θετικά συναισθήματα. Όταν κάτι μας συναρπάζει ή μας δημιουργεί μια ανάλαφρη και παιχνιδιάρικη διάθεση αποφορτίζει την ένταση που νιώθουμε και μας επιτρέπει να αφήσουμε, έστω για λίγο, τις ανησυχίες πίσω μας. Με αυτό ακριβώς το συναίσθημα χρειάζεται να πειραματιστούν οι επιχειρήσεις προκειμένου να φέρουν το αγοραστικό κοινό πίσω στα καταστήματα. Με τη δημιουργία περισπασμών που αναζωογονούν τα συναισθήματα, δημιουργούν καλές εντυπώσεις και χτίζουν εμπειρίες, αναμνήσεις και δεσμούς με τους πελάτες.

Οι καταναλωτές θέλουν να αντισταθμίσουν το φόρτο της καθημερινότητας με δόσεις ξεγνοιασιάς και διασκέδασης. Μικρές εκπλήξεις, πράξεις καλοσύνης και χαράς μπορούν να ικανοποιήσουν αυτή την απαίτηση σε ένα βαθμό. Το κοινό αποζητά προϊόντα που προκαλούν θετικά συναισθήματα, ψυχαγωγία που συναρπάζει και εμπειρίες που λειτουργούν ως προσωρινή απόδραση.

Έξυπνα και δημιουργικά μηνύματα, χαρούμενα χρώματα στη σήμανση των καταστημάτων, ανάλαφρες πινελιές στα email επιβεβαίωσης αγορών, αποτελούν μικρές λεπτομέρειες που μπορούν ωστόσο να κάνουν τη διαφορά και να αποδώσουν τα μέγιστα.

Από το επιθετικό στο συναισθηματικό marketing

Είτε λέγεται επιθυμία για χαρά, είτε ανάγκη για αισιοδοξία, το συναισθηματικό marketing έρχεται στο προσκήνιο για να ικανοποιήσει αυτή την προσδοκία και οι επιχειρήσεις επικεντρώνονται στο να συνδέσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους με τη συλλογική απαίτηση. Με άλλα λόγια, όσο περισσότερα χαμόγελα προκαλούν στους πελάτες τους, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχουν να συνδέσουν το brand τους με θετικά συναισθήματα.

Συλλογές προϊόντων με έντονα σχέδια και χρώματα, τολμηρές ευφάνταστες εικόνες, διαδραστικές εμπειρίες που καθηλώνουν το αγοραστικό κοινό και καλύπτουν την ανάγκη για απόδραση από την καθημερινότητα, εκδηλώσεις ψυχαγωγίας, όλα εκείνα που γοητεύουν και διασκεδάζουν τους κουρασμένους καταναλωτές, χρειάζεται να γίνουν με στόχο και σκοπό την αποφόρτιση.

Με περισσότερους από τους μισούς καταναλωτές (55%) να δηλώνουν ότι έλκονται και ψωνίζουν από καταστήματα που ενεργοποιούν θετικά τα συναισθήματά τους και το 43% των επιχειρήσεων να χρησιμοποιούν την αφήγηση ιστοριών και βιωματικών εμπειριών για να επικοινωνήσουν τα προϊόντα τους, καταλαβαίνουμε ότι αυτού του είδους η στρατηγική αποτελεί μονόδρομο.

Περίεργα φαινόμενα

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ένας στους τρεις καταναλωτές δηλώνει πως θα ένιωθε άνετα αν οι επιχειρήσεις παρακολουθούσαν τα συναισθήματά τους και εξατομίκευαν τις παρεχόμενες υπηρεσίες και εμπειρίες ανάλογα με τις διαθέσεις τους. Όπως επίσης και το ότι μια στις τρεις επιχειρήσεις διερευνά το σχεδιασμό και την υλοποίηση βιωματικών καταστημάτων.

Ακολουθώντας τις επιταγές και τάσεις του αγοραστικού κοινού, η Fiat πρόσφατα ενημέρωσε πως προβαίνει σε μια κίνηση που δεν έχει καταγραφεί ξανά στα χρονικά: σταματά την παραγωγή γκρίζων αυτοκινήτων. Όντας η πρώτη αυτοκινητοβιομηχανία που παίρνει μια τόσο επαναστατική απόφαση, αυτό που θέλει να επικοινωνήσει στους καταναλωτές είναι η σημασία των χρωμάτων στη ζωή -μια πολύχρωμη, χαρούμενη, αισιόδοξη κινητικότητα εμπνευσμένη από τα χρώματα της θάλασσας, του ήλιου, της γης και του ουρανού. Αποχρώσεις μπλε, κόκκινες, πορτοκαλί, χρυσές και πράσινες, όλες θυμίζουν τη φύση και τα ιταλικά τοπία δημιουργώντας διάθεση για dolce vita.

Παραμένοντας πάντα πιστοί στην προσωπικότητα του κάθε brand, οι επιχειρήσεις χρειάζεται να ενσωματώσουν διασκεδαστικά και θετικά μηνύματα στις αλληλεπιδράσεις με τους πελάτες τους, να προσθέσουν χρώματα, οπτικά εφέ και ήχο στο branding ώστε να προκαλούν τις αισθήσεις και να δημιουργούν εμπειρίες που οικοδομούν ισχυρούς δεσμούς με το αγοραστικό κοινό.  Κι αν κάτι μπορούν να συμπεράνουν από τα παραπάνω, αυτό είναι να μη φοβούνται να τσαλακώσουν την εικόνα τους, να παίξουν και να γίνουν περισσότερο ανάλαφρες.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.