18 Ιούλ 2024
READING

Γιατί το 2023 αυξήθηκαν οι πιστοποιήσεις B Corp;

5 MIN READ

Γιατί το 2023 αυξήθηκαν οι πιστοποιήσεις B Corp;

Γιατί το 2023 αυξήθηκαν οι πιστοποιήσεις B Corp;

Μια νέα εποχή επιχειρηματικής υπευθυνότητας

Το 2023, το επιχειρηματικό τοπίο γνώρισε μια μεγάλη αύξηση των πιστοποιήσεων B Corp, σηματοδοτώντας μια αλλαγή παραδείγματος στις πρακτικές εταιρικής υπευθυνότητας και βιωσιμότητας. Οι εταιρείες σε διάφορους τομείς υιοθετούν ολοένα και περισσότερο το ήθος της πιστοποίησης B Corp, υπογραμμίζοντας τη δέσμευση για εξισορρόπηση του κέρδους με τον σκοπό. Που οφείλεται αυτή η τάση και τι σημαίνει για το μέλλον των επιχειρήσεων;

Η πιστοποίηση B Corp, που σημαίνει Benefit Corporation, έχει εξελιχθεί από ειδικό επίτευγμα για λίγες εταιρείες σε δημοφιλή στόχο για πολλές επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο. Το 2023, περίπου 1.800 νέες εταιρείες απέκτησαν την πιστοποίηση B Corp, αυξάνοντας το σύνολο σε περίπου 8.000 παγκοσμίως – αριθμός υπερδιπλάσιος από τον αριθμό των τριών προηγούμενων ετών.

Διαβάστε ακόμα: Η Nespresso επιτυγχάνει πιστοποίηση B Corp™ για τα υψηλά πρότυπα βιωσιμότητας και κοινωνικής ευθύνης

Τι ωθεί τις εταιρείες προς την πιστοποίηση B Corp;

Ένας βασικός παράγοντας που οδηγεί σε αυτή την τάση είναι ο αυξανόμενος έλεγχος των εταιρικών πρακτικών όσον αφορά την περιβαλλοντική και κοινωνική διακυβέρνηση (ESG). Οι επενδυτές αξιολογούν σταδιακά τις εταιρείες με βάση τον αντίκτυπό τους στην ESG, με τα ευρήματα εταιρειών όπως η Capital Group να δείχνουν ότι περίπου το 89% των επενδυτών λαμβάνουν υπόψη τους παράγοντες ESG στις επενδυτικές τους αποφάσεις.

Την ίδια στιγμή, πιθανοί νέοι κανονισμοί από φορείς όπως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (Exchange Commission) πιέζουν τις εταιρείες να ευθυγραμμιστούν με τα πρότυπα ESG. Ταυτόχρονα, αυξάνεται η ευαισθητοποίηση των καταναλωτών και η ζήτηση για ηθικά και βιώσιμα προϊόντα. Έρευνα της Deloitte δείχνει ότι περίπου το ένα τρίτο των καταναλωτών παγκοσμίως εμπιστεύεται brands που έχουν πιστοποιηθεί ως ηθικά ή βιώσιμα από ανεξάρτητους φορείς, ενώ η Αμερικανική Ομοσπονδία Λιανικού Εμπορίου έχει αναφέρει ότι το 50% έως 66% των καταναλωτών είναι πρόθυμοι να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα για προϊόντα που είναι φιλικά προς το περιβάλλον.

Η διαδικασία πιστοποίησης

Το B Lab, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός που διαχειρίζεται τη διαδικασία πιστοποίησης, ξεκίνησε την πιστοποίηση B Corp το 2006 για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να επικεντρωθούν περισσότερο στον αντίκτυπό τους στους ανθρώπους και το περιβάλλον και όχι μόνο στην επίτευξη κερδών. Όμως, το να γίνει μια επιχείρηση B Corp δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Πρέπει να συγκεντρώσει βαθμολογία 80 και πάνω σε μια ειδική αξιολόγηση και να δεσμευτεί νομικά να λαμβάνει υπόψη της την ευημερία των εργαζομένων, των πελατών, της κοινότητας και του περιβάλλοντος. Κρίνονται σε πέντε τομείς: πώς αντιμετωπίζουν τους εργαζομένους και τους πελάτες τους, τη συμμετοχή τους στην κοινότητα, τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο και τον τρόπο διακυβέρνησής τους. Αυτή η αυστηρή διαδικασία, η οποία διαρκεί μήνες έως και χρόνια, διασφαλίζει ότι μόνο οι πραγματικά αφοσιωμένες εταιρείες κερδίζουν την πιστοποίηση.

Ο αντίκτυπος της πιστοποίησης

Η επίτευξη της πιστοποίησης B Corp μπορεί να αλλάξει σημαντικά τη θέση μιας επιχείρησης στην αγορά. Για τις εταιρείες που παράγουν βιώσιμα προϊόντα, η πιστοποίηση αυτή χρησιμεύει συχνά ως ένα ισχυρό στοιχείο διαφοροποίησης, που τις ξεχωρίζει σε ανταγωνιστικούς κλάδους. Δεν ενισχύει μόνο τη φήμη μιας εταιρείας ως κοινωνικά και περιβαλλοντικά υπεύθυνης, αλλά ανοίγει επίσης πόρτες για συνεργασία με άλλες επιχειρήσεις που μοιράζονται παρόμοιες αξίες.

Η πιστοποίηση B Corp δεν αφορά μόνο την ενίσχυση της εικόνας μιας εταιρείας, αλλά βοηθά ουσιαστικά στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης με τους πελάτες που ενδιαφέρονται να αγοράζουν από ηθικές και πράσινες εταιρείες. Αυτή η εμπιστοσύνη μπορεί να οδηγήσει σε πιο πιστούς πελάτες και ακόμη και σε αύξηση των πωλήσεων.

Case Study: Η Patagonia ως B Corp

Η γνωστή εταιρεία ενδυμάτων και εξοπλισμού για εξωτερικούς χώρους, Patagonia, είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα του πώς η πιστοποίηση B Corp μπορεί πραγματικά να βοηθήσει μια επιχείρηση. Αυτή η εταιρεία πάντα ενδιαφέρεται πολύ για το περιβάλλον και το θεωρεί εξίσου σημαντικό με την παραγωγή χρημάτων. Αφού έγινε B Corp, η Patagonia αναγνωρίστηκε ακόμη περισσότερο για την επιχειρηματική της δραστηριότητα με καλό σκοπό.

Το γεγονός ότι είναι B Corp βοήθησε την Patagonia να δείξει τις πραγματικές της αξίες, προσελκύοντας καταναλωτές που νοιάζονται για τα ίδια πράγματα. Αυτό δεν αφορά μόνο την πώληση, είναι ένα βασικό μέρος του τρόπου λειτουργίας της Patagonia, που συμβάλλει στη διατήρηση των πιστών πελατών και ενισχύει τη φήμη της μάρκας. Η Patagonia δείχνει ότι μια εταιρεία μπορεί να τα πάει καλά κάνοντας το καλό – φροντίζοντας για τον πλανήτη και εξακολουθώντας να βγάζει χρήματα. Η ιστορία της δεν είναι μόνο εμπνευσμένη, αλλά και ένας οδηγός για άλλες επιχειρήσεις σχετικά με το πώς η προσήλωση στις αξίες της B Corp μπορεί να κάνει μια μάρκα ισχυρότερη και με μεγαλύτερη επιρροή.

Διαβάστε ακόμα: Διεθνής έρευνα της Global Link : Οι καταναλωτές υποστηρίζουν εταιρείες/προϊόντα συμβατά με πρακτικές ESG

Το μέλλον των Β Corps

Η αύξηση των πιστοποιήσεων B Corp δεν είναι απλώς μια περαστική τάση – δείχνει μια μεγάλη αλλαγή στον τρόπο σκέψης των επιχειρήσεων. Καθώς οι εταιρείες δίνουν ολοένα και μεγαλύτερη προτεραιότητα στους παράγοντες ESG, η πιστοποίηση B Corp αναδεικνύεται σε κρίσιμο εργαλείο για την ευθυγράμμιση των επιχειρηματικών πρακτικών με την κοινωνική και περιβαλλοντική ευημερία.

Το B Lab βελτιώνει συνεχώς τα κριτήρια αξιολόγησής του για να διασφαλίζει τη συνάφεια και την αυστηρότητα. Αυτή η συνεχής εξέλιξη υπόσχεται να διατηρήσει την πιστοποίηση B Corp στην πρώτη γραμμή της εταιρικής βιωσιμότητας και της κοινωνικής ευθύνης.

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.