01 Μάι 2024
READING

Τα Burger King τολμούν στη διαφήμιση

4 MIN READ

Τα Burger King τολμούν στη διαφήμιση

Τα Burger King τολμούν στη διαφήμιση

Βρίσκοντας αφορμή στην αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ που γίνεται κατά την περίοδο των γιορτών, τα Burger King της Βραζιλίας ξεκίνησαν μια διαδραστική καμπάνια  που ονόμασαν “Hangover Whopper”, η οποία χρησιμοποιεί την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου για να μετρήσει το επίπεδο του hangover των πελατών και να τους δώσει στη συνέχεια εκπτωτικό κουπόνι.

Η καμπάνια ήταν προσβάσιμη μέσω ενός microsite και της εφαρμογής για κινητά και ενθάρρυνε τους πελάτες να βγάλουν μια selfie. Το λογισμικό αναγνώρισης προσώπου σάρωνε στη συνέχεια το πρόσωπό τους για να μετρήσει -από το ένα έως το τρία- το επίπεδο του hangover. Όσο μεγαλύτερος ήταν ο αριθμός, τόσο μεγαλύτερη ήταν και η έκπτωση.

Ο ιστότοπος πρότεινε επίσης ποιος συνδυασμός — Whopper Jr. Double, Whopper ή Whopper Double — ταίριαζε καλύτερα στον καθένα ανάλογα με την κατάσταση που βρισκόταν μετά το πάρτι. Στη συνέχεια, οι πελάτες καλούνταν να προωθήσουν τα αποτελέσματά τους μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Η διαφημιστική καμπάνια δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το πρακτορείο DM9 και είχε διάρκεια έως τις 2 Ιανουαρίου, με κουπόνια διαθέσιμα μόνο για Burger King Delivery. Οι υπεύθυνοι της καμπάνιας εκτιμώντας ότι η χρήση της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου σε συνδυασμό με το χιούμορ θα δημιουργήσει μια διασκεδαστική σύνδεση με τους καταναλωτές, προχώρησαν στην υλοποίηση του ασυνήθιστου αυτού concept.

Αμφιλεγόμενη η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου

Η αναγνώριση προσώπου έχει γίνει κοινή πλέον, με τους ανθρώπους να χρησιμοποιούν τακτικά την τεχνολογία για να ξεκλειδώσουν τα κινητά τους τηλέφωνα, να συνδεθούν σε εφαρμογές, να εκδώσουν εισιτήρια ή να αποκτήσουν πρόσβαση στον τραπεζικό τους λογαριασμό.

Ο κλάδος της διαφήμισης πειραματίζεται όλο και περισσότερο με την τεχνολογία αυτή, καθώς στοχεύει στην προβολή εξατομικευμένων διαφημίσεων που βασίζονται στην ικανότητα της να διαβάζει την ηλικία, το φύλο ή ακόμη και τη διάθεσή ενός ατόμου.

Αν και η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου παραμένει αμφιλεγόμενη λόγω των ανησυχιών που σχετίζονται με το απόρρητο, το 35% των καταναλωτών δηλώνει πως νιώθει άνετα με τις εξατομικευμένες διαφημίσεις και το 30% δέχεται χωρίς προβληματισμό την αναγνώριση προσώπου στα καταστήματα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που τα Burger King προχωρούν σε τολμηρές κινήσεις

Πριν λίγους μήνες το Burger King έκανε επίσης μια μη αναμενόμενη κίνηση στη βραζιλιάνικη σκηνή μόδας, συνεργαζόμενο με τη γνωστή μάρκα αθλητικών ειδών Fila. Από αυτή τη συνεργασία προέκυψε το “The Collab Born from Fire”, μια καμπάνια που περιλάμβανε μια σειρά ρούχων και αξεσουάρ εμπνευσμένη από τα signature πιάτα του Burger King που ψήνονται στη σχάρα. Η συλλογή, ένα μείγμα streetwear και fast-food αισθητικής, περιλάμβανε τα αθλητικά παπούτσια FX-33, καπέλα, κάλτσες και τσάντες και διατίθεντο για αγορά από την ιστοσελίδα και τα καταστήματα της Fila στη Βραζιλία.

Λίγο νωρίτερα, το 2022, τα Burger King συνεργάστηκαν για πρώτη φορά στην ιστορία τους με την εταιρεία Activision, που δημιούργησε τη θρυλική σειρά παιχνιδιών Call of Duty, δημιουργώντας μια παγκόσμια διαφημιστική καμπάνια ενόψει της κυκλοφορίας του πολυαναμενόμενου παιχνιδιού Modern Warfare II.

Στο πλαίσιο αυτό, οι παίκτες μπορούσαν να ξεκλειδώσουν ένα Burger Town Operator skin, ένα αντικείμενο για την ενδυμασία του avatar τους με το λογότυπο του Burger Town, μιας φανταστικής αλυσίδας burger που εμφανίζεται σε πολλά παιχνίδια του Call of Duty. Για να το κάνουν αυτό, οι gamers έπρεπε να επισκεφθούν ένα εστιατόριο Burger King και να αγοράσουν το γεύμα Modern Warfare 2 Meal. Μαζί με το γεύμα τους λάμβαναν έναν κωδικό, του οποίου η εξαργύρωση τους προσέφερε μια ώρα Double XP (2XP) στο Modern Warfare II, διπλασιάζοντας τους πόντους που κερδίζει ένας παίκτης.

Η προσπάθεια των επιχειρήσεων να έρθουν κοντά στους πελάτες τους, δημιουργώντας για αυτούς αξέχαστες εμπειρίες, αυξάνοντας την αλληλεπίδραση και ενισχύοντας τη δέσμευση και την αφοσίωση στο brand, έρχεται όλο και περισσότερο στην επιφάνεια. Αυτές οι πρωτοβουλίες αναδεικνύουν αν μη τι άλλο, τη δυναμική φύση του marketing και της διαφήμισης, όπου οι επιχειρήσεις αναζητούν συνεχώς δημιουργικούς τρόπους για να συνδεθούν με το κοινό τους. Ακόμη κι αν οι διαφημιστικές καμπάνιες διαρκούν μικρό χρονικό διάστημα, η εμπειρία που έχει αποκτήσει ο πελάτης είναι τόσο εξαιρετική, που σίγουρα την χρησιμοποιεί για να τη διηγείται.

Με πληροφορίες από Retail Wire

Photo: Unsplash

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.