15 Μάι 2024
READING

Έρευνα | Σχεδόν οι μισοί εργαζόμενοι βαριούνται στη δουλειά

3 MIN READ

Έρευνα | Σχεδόν οι μισοί εργαζόμενοι βαριούνται στη δουλειά

Έρευνα | Σχεδόν οι μισοί εργαζόμενοι βαριούνται στη δουλειά

Σχεδόν οι μισοί εργαζόμενοι βαριούνται στη δουλειά, σύμφωνα με νέα έρευνα της OnePoll που διεξήχθη για το Colorado State University Global. Από τους 2.000 εργαζόμενους που συμμετείχαν στην έρευνα του 2023, το 46% είπε ότι νιώθει ανία και πλήξη τουλάχιστον τρεις ημέρες την εβδομάδα, αποτέλεσμα παρόμοιο με προηγούμενη μελέτη της Gartner σε 3.500 υπαλλήλους. 

Μόνο το 31% των εργαζομένων αναφέρουν ότι είναι αφοσιωμένοι, ενθουσιώδεις και κινητοποιημένοι από τη δουλειά τους. Ένα συγκλονιστικό ποσοστό που σημαίνει ότι σχεδόν το 70% του ανθρώπινου δυναμικού “μαραζώνει” -ή έχει “καεί” – και δεν βρίσκει καμία ουσιαστική σύνδεση με τη δουλειά του.

Η πλήξη στην εργασία έχει σημαντικές επιπτώσεις -χαμηλότερη παραγωγικότητα, μειωμένη ποιότητα εργασίας. Οι εργαζόμενοι που βαριούνται ή αποδεσμεύονται, μπορεί να καταλήξουν να έχουν μεγαλύτερα προβλήματα και τελικά να παραιτηθούν επειδή αισθάνονται ότι δεν τους εκτιμούν.

Ανία, πλήξη, βαρεμάρα

Συνήθως πηγάζουν από την έλλειψη ποικιλίας, προκλήσεων, σκοπού και νοήματος από την εργασία. Τι τους ενθουσιάζει και τί τους εξαντλεί στη δουλειά; Tί είναι αυτό που θα άλλαζαν στο ρόλο τους και πώς πιστεύουν ότι η εργασία τους συμβάλλει στους στόχους της εταιρείας; Συμμετέχουν στον διάλογο; Μοιράζονται τα ίδια πράγματα που συνήθιζαν ή απλώς επικεντρώνονται σε μια λίστα εργασιών;

Τα στελέχη είναι σημαντικό να αξιοποιούν τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους εργαζόμενους και να μην εστιάζουν μόνο στις to-do lists. Να διερευνούν πώς νιώθουν οι εργαζόμενοι και να διαχειρίζονται από κοινού πιθανά προβλήματα που μπορούν να οδηγήσουν τους εργαζόμενου στην πλήξη.

Τί μπορείτε να κάνετε αν έχετε εργαζόμενους που βαριούνται;

Η έρευνα αποκάλυψε επίσης πώς μπορεί να μετριαστεί η ανία. Σχεδόν οι μισοί (48%) από τους ερωτηθέντες δήλωσαν ότι η συμμετοχή τους σε μια νέα διαδικασία ή ένα καινούριο project στη δουλειά, θα τους έκανε να νιώθουν λιγότερη πλήξη και θα κινητοποιούνταν περισσότερο.

Μερικές φορές, η απόκτηση λίγης ποικιλίας μπορεί να βοηθήσει πολύ. Αναζητήστε ευκαιρίες για να αλλάξετε θέσεις εργασίας στους εργαζόμενους όταν αυτές είναι διαθέσιμες. Εμπλέξτε το προσωπικό σε ομάδες εργασίας που αφορούν το σχεδιασμό νέων προγραμμάτων.

Η πρόκληση για τα στελέχη του HR είναι να διερευνήσουν τα εμπόδια στη δέσμευση των εργαζομένων, να διασφαλίσουν ότι το feedback που λαμβάνουν αξιοποιείται για να βελτιώσει την καθημερινότητα και να εξετάσουν το κατά πόσο ανταποκρίνεται η ίδια η εταιρεία στη δέσμευση.

Κάθε εμπόδιο για καλό

Η πλήξη δεν είναι πάντοτε κακή. Θα μπορούσε απλά να σηματοδοτεί ότι είναι ώρα για αλλαγή και μια νέα ευκαιρία για τους εργαζόμενους -και την εταιρεία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να έχουν υπερβεί το βέλτιστο χρονικό διάστημα παραμονής σε έναν ρόλο, φτάνοντας στο σημείο όπου λίγα πράγματα είναι καινούρια, αποτελούν προκλήσεις και διευρύνουν τις δεξιότητές τους.

Βρίσκονται απλώς σε λάθος πίστα και η αλλαγή είναι απαραίτητη. Ενδεχομένως να πρέπει να συμβεί γιατί αλλάζουν οι απαιτήσεις ενός ρόλου ή τα ενδιαφέροντα του εργαζόμενου δεν ταιριάζουν πλέον στη θέση. Η ασταθής οικονομία μπορεί επίσης να κάνει ένα εργαζόμενο να παραμείνει προσκολλημένος σε μια δουλειά που βαριέται, επειδή θεωρεί επισφαλή μια μετακίνηση σε άλλη θέση ή εταιρεία. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, όποια κι αν είναι η αιτία,  όταν η πλήξη κάνει την εμφάνισή της σημαίνει πως έχει έρθει η ώρα κάτι να αλλάξει.

 

Με πληροφορίες από SHRM

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.