02 Μάι 2024
READING

Τι έχει αλλάξει για το Ελ. Βενιζέλος στα 23 χρόνια λειτουργίας του

4 MIN READ

Τι έχει αλλάξει για το Ελ. Βενιζέλος στα 23 χρόνια λειτουργίας του

Τι έχει αλλάξει για το Ελ. Βενιζέλος στα 23 χρόνια λειτουργίας του

Περιουσιακό στοιχείο που θα διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο θα είναι το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών Ελευθέριος Βενιζέλος, ακριβώς 23 χρόνια μετά αφότου πραγματοποιήθηκε η πρώτη πτήση από τα Σπάτα.

Δύο δεκαετίες αργότερα κι αφού το μετοχικό κεφάλαιο του Ελ. Βενιζέλος έχει αλλάξει ήδη δύο φορές σύσταση, η νέα σελίδα για το αεροδρόμιο που αντικατέστησε αυτό του Ελληνικού θα γραφτεί το Φεβρουάριο, οπότε και αναμένεται η δημόσια εγγραφή διψήφιου ποσοστού. Ήταν 28 Μαρτίου του 2001 όταν ξεκίνησε τη λειτουργία του το 26ο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Ευρώπης, με μία πανηγυρική τελετή εγκαινίων από τον τότε πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη. Η πρώτη άφιξη ήταν η πτήση 424 της Ολυμπιακής Αεροπορίας από το Μοντρεάλ στις 14:59 και η πρώτη αναχώρηση η πτήση 1572 της KLM στις 06:00 της 29ης Μαρτίου προς Άμστερνταμ. 

Την κατασκευή ανέλαβε η εταιρεία ΓΕΚ σε κοινοπραξία με τη γερμανική Hochtief, και σε συνεργασία με τις εταιρείες Αλφα Μπετόν ΑΕΒΕ, Kωστούλας Recycling, Άκτωρ και άλλους μικρότερους υπεργολάβους. Σημειωτέον ότι στις 31 Ιουλίου του 1995 επελέγη η Hochtief  για την κατασκευή του αεροδρομίου και την μετέπειτα συνιδιοκτησία του με το ελληνικό δημόσιο. Η γερμανική εταιρεία και το δημόσιο είχαν ποσοστό 39,97% και 55%, αντίστοιχα. 

Η ολοκλήρωση των εργασιών έγινε στο διάστημα των 51 μηνών, 5 μήνες νωρίτερα από το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα, δίνοντας την δυνατότητα παράτασης της περιόδου της δοκιμαστικής λειτουργίας, αφού στις 5 Σεπτεμβρίου του 1996, έγινε η τελετή θεμελίωσης από τον Κώστα Σημίτη. Το όνομα του αεροδρομίου οφείλεται στις προσπάθειες του Ελευθέριου Βενιζέλου να οργανώσει την Πολιτική Αεροπορία, ενώ ο ίδιος είχε ιδρύσει το υπουργείο Αεροπορίας. 

Οι πρώτες συζητήσεις για την αντικατάσταση του Διεθνούς Αεροδρομίου Ελληνικού ξεκίνησαν επί δικτατορίας και η ιδέα διατηρήθηκε και μετά τη Μεταπολίτευση. Μάλιστα, το 1976 παρουσιάστηκε μελέτη στην ελληνική ευβέρνηση που υποδείκνυε ως ιδανική θέση για ένα νέο αεροδρόμιο τα Σπάτα,  παρά τις αντιδράσεις κατοίκων των Μεσογείων που υποδείκνυαν ως εναλλακτική τοποθεσία τη Βάρη. Στα τέλη της δεκαετίας του 1970 οι μελέτες ολοκληρώθηκαν και άρχισαν οι πρώτες προκαταρκτικές εργασίες, αλλά το 1979, λόγω της τότε παγκόσμιας πετρελαϊκής κρίσης αναβλήθηκε προσωρινά και το Δεκέμβριο του 1981 ακυρώθηκε. Η μετεγκατάσταση του αεροδρομίου συζητήθηκε και το 1986, αλλά η έλλειψη κονδυλίων χρηματοδότησης πάγωσε για ακόμα μία φορά τα σχέδια, αυτή τη φορά για περίπου 10 χρόνια, οπότε το σχέδιο ξεκίνησε να παίρνει σάρκα και οστά ενόψει και της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων.

Οι μετοχικές αλλαγές

Οι μέτοχοι άλλαξαν το 2017, όταν υπεγράφη η παράταση σύμβασης παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών για 20 χρόνια. Το Φεβρουάριο του 2019 ολοκληρώθηκε η διαδικασία της χρονικής επέκτασης κατά 20 χρόνια της σύμβασης παραχώρησης του ΔΑΑ, με την καταβολή συνολικού τιμήματος 1,4 δισ. από το αεροδρόμιο προς το ΤΑΙΠΕΔ. Σήμερα, μέτοχοι της Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Α.Ε. είναι σήμερα το Υπερταμείο με ποσοστό 25%, το ΤΑΙΠΕΔ με 30%, η Avi Alliance Gmbh (40% + 60 μετοχές) συμφερόντων του καναδικού ασφαλιστικού ταμείου PSP Investments και η οικογένεια Κοπελούζου (5% – 60 μετοχές). Το 30% του ΤΑΙΠΕΔ είναι που θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο.Την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου με το οποίο ολοκληρώνονται οι θεσμικές προϋποθέσεις για την εισαγωγή των μετοχών στο ταμπλό. Η δημόσια εγγραφή για το 19% του αεροδρομίου και η εισαγωγή στο χρηματιστήριο θα πραγματοποιηθεί στα μέσα του Φεβρουαρίου, καθώς ποσοστό 10% θα αγοραστεί από τους Καναδούς και ένα επιπλέον ποσοστό 1% θα πουληθεί στην οικογένεια Κοπελούζου.

Το Ελευθέριος Βενιζέλος κατέγραψε το 2023 ρεκόρ επιβατικής κίνησης, με τον αριθμό των διακινηθέντων επιβατών να είναι αυξημένος σε σύγκριση τόσο με το 2022 όσο και με το 2019, χρυσό έτος για τον τουρισμό. Η επιβατική κίνηση κατά την περασμένη χρονιά ανήλθε σε 28,17 εκατ. άτομα και ήταν αυξημένη κατά 24% σε σύγκριση με το 2022 και κατά 10,2% σε σύγκριση με το 2019. Και τα οικονομικά μεγέθη του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών ήταν σημαντικά αυξημένα.

Σύμφωνα με τις ενδιάμεσες συνοπτικές οικονομικές καταστάσεις του 9μήνου Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου,το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας κατέγραψε έσοδα 436 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 22% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Το EBITDA διαμορφώθηκε σε 322 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 188 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα κατά σχεδόν 42%. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.