21 Μάι 2024
READING

Αλλαγή σκυτάλης στην Allianz: Ο νέος CEO, οι στόχοι και η επόμενη ημέρα

5 MIN READ

Αλλαγή σκυτάλης στην Allianz: Ο νέος CEO, οι στόχοι και η επόμενη ημέρα

Αλλαγή σκυτάλης στην Allianz: Ο νέος CEO, οι στόχοι και η επόμενη ημέρα

Σε νέα εποχή μπαίνει η Allianz-Ευρωπαϊκή Πίστη, καθώς ο Χρήστος Γεωργακόπουλος αποχώρησε από την θέση του CEO, με τους Γερμανούς να τοποθετούν στην θέση του τον Βασίλη Χριστίδη, έμπειρο στέλεχος της ασφαλιστικής αγοράς, ο οποίος αναμένεται να οδηγήσει την ασφαλιστική στην επόμενη ημέρα.

Η αποχώρηση του πολύπειρου στον κλάδο Χρήστου Γεωργακόπουλου από την θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου προκάλεσε έκπληξη στην αγορά, καθώς είναι ένα στέλεχος με πάνω από 50 χρόνια στις ασφάλειες, πολλές επιτυχίες και φυσικά ο άνθρωπος που έστησε, έτρεξε και απογείωσε την Ευρωπαϊκή Πίστη.

Η εμπιστοσύνη που εξέπνεε άλλωστε οδήγησε τους ανθρώπους της Allianz μετά την εξαγορά της Ευρωπαϊκής Πίστης το 2022, να τοποθετήσουν τον κ. Γεωργακόπουλο στην θέση του CEO, απομακρύνοντας την Φιλίππα Μιχάλη, με σκοπό να «τρέξει» την εταιρεία κατά τη μεταβατική περίοδο, μέχρι να ολοκληρωθεί η συγχώνευση του νέου σχήματος.

Πριν λίγους μήνες, ολοκληρώθηκε και τυπικά η συγχώνευση, με την κεντρική διοίκηση της Allianz να αποφασίζει ότι η εποχή Γεωργακόπουλου έφτασε στο τέλος της και ήδη από τις πρώτες ημέρες του νέου έτους και συγκεκριμένα από την Παρασκευή 12/1/2024, ανακοίνωσαν τον νέο Διευθύνοντα Σύμβουλο. Με τον ίδιο να παραμένει στην εταιρεία ως αντιπρόεδρος Δ.Σ.

Η επιτυχία του Γεωργακόπουλου και το deal με την Allianz

Ο Χρήστος Γεωργακόπουλος κατάγεται από την Αρκαδία και έχει κάνει πανεπιστημιακές σπουδές, με αντικείμενο τις οικονομικές, νομικές και πολιτικές επιστήμες. Οι επιτυχίες του πρώην CEO της Allianz-Ευρωπαϊκή Πίστη στην ασφαλιστική αγορά είναι πολλές. 

Με πάνω από 50 χρόνια στον κλάδο, ο 82χρονος πλέον manager, κατάφερε πριν από 2 χρόνια να κλείσει το πολύκροτο deal με την Allianz, έναντι τιμήματος 207 εκατ. ευρώ. Προκαλώντας έκπληξη στην αγορά και κυρίως σε όσους αμφισβητούσαν τις ικανότητές του και την συνολική πορεία του στον χώρο.

Η εξαγορά ολοκληρώθηκε και τυπικά το καλοκαίρι του 2022. H προσφορά των Γερμανών της Allianz ήταν στα 7,8 ευρώ ανά μετοχή, που αποτιμούσε την Ευρωπαϊκή Πίστη στα 207 εκατ. ευρώ. Μέσω της εξαγοράς της Ευρωπαϊκής Πίστης οι Γερμανοί της Allianz θέλουν να ενισχύσουν τα μερίδια αγοράς, τόσο στον κλάδο των ζημιών, όσο και στον κλάδο της ζωής.

Πριν η Allianz χτυπήσει την πόρτα της Ευρωπαϊκής Πίστης, η εταιρεία που έστησε μόνος του το μακρινό 1977 μαζί με άλλους 10 φίλους, ο Χρήστος Γεωργακόπουλος είχε προτάσεις από πολλά ξένα funds της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι μεταξύ αυτών ήταν και το BC Partners fund του Νίκου Σταθόπουλου.

Οι διάφορες επαφές που είχε κατά καιρούς με ξένους ομίλους για την εξαγορά της Ευρωπαϊκής Πίστης έπεφταν στο κενό. Όπως το 1999, όταν και είχε δεχτεί πρόταση από την ασφαλιστική του ομίλου Μπερλουσκόνι. Και αυτό γιατί ο έμπειρος CEO περίμενε την κατάλληλη πρόταση, στο κατάλληλο τίμημα. Πρόταση που ήρθε από τους Γερμανούς της Allianz.

Από την πώληση των μετοχών ο Χρήστος Γεωργακόπουλος και η οικογένειά του, που κατείχαν συνολικά το 27,04% της εταιρείας έλαβαν σχεδόν 56 εκατ. ευρώ.

Το 2022 η Allianz-Ευρωπαϊκή Πίστη, βάσει εγγεγραμμένων ασφαλίστρων, ήταν η έκτη μεγαλύτερη ασφαλιστική στην Ελλάδα. 

Σύμφωνα με την έκθεση φερεγγυότητας της Ευρωπαϊκής Πίστης, η παραγωγή ασφαλίστρων της εταιρείας το 2022 ανήλθε στα 234,694 εκατ. ευρώ έναντι 232,526 εκατ. ευρώ το 2021 (+0,9%) και ο δείκτης SCR είναι στο 112,17% από 177,00% το 2021.

 Η Allianz δημοσίευσε επίσης έκθεση φερεγγυότητας σύμφωνα με την οποία η παραγωγή ασφαλίστρων το 2022 ανήλθε στα 174,3 εκατ. ευρώ αυξημένη κατά 4,7% σε σύγκριση με το 2021 με την συνολική αθροιζόμενη παραγωγή των δυο εταιρειών να ανέρχεται στα 408,99 εκατ. ευρώ.

Ο νέος CEO και τα επόμενα βήματα

Η Allianz, με επίσημη ανακοίνωσή της, κατέστησε γνωστό ότι νέος Διευθύνων Σύμβουλος στην εταιρεία θα είναι ο Βασίλης Χριστίδης, έμπειρο στέλεχος, που προέρχεται από τις…τάξεις της Allianz.

Η διοίκηση, ευχαριστώντας τον κ. Γεωργακόπουλο για όλη του την πορεία και τις υπηρεσίες στην Allianz, υποδέχτηκε τον κ. Χριστίδη και του ευχήθηκαν καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα.

Στόχος του κ. Χριστίδη είναι να οδηγήσει την Allianz στην επόμενη ημέρα, να φέρει νέες, καινοτόμες ιδέες που θα αυξήσουν το αποτύπωμα της ασφαλιστικής εταιρείας στην ελληνική αγορά.

Ο ανταγωνισμός πλέον είναι μεγάλος και τα νέα σχήματα που έχουν δημιουργηθεί στην αγορά έχουν αυξήσει κατακόρυφα την δυναμική του κλάδου. 

Αυτός είναι πλέον και ο σκοπός του νέου CEO της Allianz. Να προσελκύσει νέους πελάτες αυξάνοντας παράλληλα τα έσοδα και τα ασφάλιστρα τα επόμενα χρόνια. Κάνοντας πράξη το όραμα των Γερμανών όταν εξαγόρασαν την Ευρωπαϊκή Πίστη, το οποίο ήταν να γίνουν μία από τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές και να καταστούν σημείο αναφοράς στην Ελλάδα, τόσο στον κλάδο ζωής όσο και στον κλάδο ζημιών.

Ποιος είναι ο Βασίλης Χριστίδης

Ο Βασίλης Χριστίδης είναι ένα στέλεχος με πολυετή εμπειρία στον χώρο, που προέρχεται από την Allianz καθώς από τον Απρίλιο του 2021 εργάζεται στον όμιλο έχοντας θέση CEO στην COSEC.

Είναι κάτοχος MBA από το Cass Business School, στο Λονδίνο, Μεταπτυχιακό στις Διεθνείς Επιχειρήσεις από το Manchester School of Management, και πτυχίο στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, στη Θεσσαλονίκη, Ελλάδα.

Ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα στο Λονδίνο, ως Market Analyst στην MK Internacional. Το 2005, εντάχθηκε στην BNP Paribas ως Chief Credit Management Officer στη Διεύθυνση Corporate and Investment Banking.

Επίσης εργάστηκε και για τον Όμιλο Euler Hermes από τον Σεπτέμβριο του 2013, αρχικά ως Διευθύνων Σύμβουλος της Euler Hermes Hellas στην Ελλάδα και από τον Νοέμβριο του 2016 ως Περιφερειακός Διευθυντής για την Περιφέρεια Μεσογείου, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (MMEA).

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.