01 Μάι 2024
READING

Πώς προχωρούν οι ξενοδοχειακές επενδύσεις της Brown στην Ελλάδα

3 MIN READ

Πώς προχωρούν οι ξενοδοχειακές επενδύσεις της Brown στην Ελλάδα

Πώς προχωρούν οι ξενοδοχειακές επενδύσεις της Brown στην Ελλάδα

Τέσσερα νέα ξενοδοχεία προσθέτει η ισραηλινών συμφερόντων Brown Hotels στο ελληνικό χαρτοφυλάκιό της, πέντε χρόνια μετά το ντεμπούτο της στην εγχώρια αγορά.

Την έλευση της Brown στην Ελλάδα, πίσω από την οποία είναι και ο Meni Weitzman, μεγαλοεπενδυτής από το Ισραήλ και ιδρυτής της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης AroundTown, σηματοδότησε το άνοιγμα του παλιού Acropol στην Ομόνοια. Ήταν το πρώτο ξενοδοχείο της αλυσίδας στην Αθήνα και το ντεμπούτο της Brown στην ελληνική αγορά, κίνηση που ήταν η αρχή για τη «σάρωση» ακινήτων της Ομόνοιας από τον ισραηλινό όμιλο. Όπως έχει πει ο Weitzman, στόχος της Brown είναι να ξανακάνει την Ομόνοια σύμβολο, όπως ήταν κάποτε. «Ακόμη και οι υπουργοί στην αρχή δεν πίστευαν αυτό που κάναμε, κάναμε μια πραγματική επανάσταση σε πολλούς τομείς στους οποίους κανείς δεν επένδυσε», έχει σχολιάσει ο ίδιος.

Έχοντας στο χαρτοφυλάκιό της 13 ξενοδοχεία πόλης και θέρετρα (επτά στην Αθήνα, τέσσερα σε Εύβοια και Κορινθία και δύο στη νησιωτική Ελλάδα, σε Χανιά και Κέρκυρα), τα επόμενα βήματα που σχεδιάζει η Brown Hotels αφορούν σε μια περιοχή, την οποία πλέον γνωρίζει καλά. Εντός των πρώτων μηνών του 2024 έρχονται τέσσερα νέα ξενοδοχεία στο κέντρο της Αθήνας, το οποίο έχει βάλει στοίχημα να μετατρέψει σε… Soho, όπως έχει επαναλάβει ο επικεφαλής της εταιρείας για την Αθήνα Leon Avigad. Το πλάνο της Brown προβλέπει περισσότερα από 50 ξενοδοχεία στην Ελλάδα έως το 2025.

Τα ξενοδοχεία που έρχονται

Μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις των Ισραηλινών θα είναι το Brown Glow, ξενοδοχείο 220 δωματίων στην οδό Λυκούργου, το οποίο θα διαθέτει, μεταξύ άλλων, εστιατόρια και roof top pool, ενώ τον σχεδιασμό του ξενοδοχείου έχει αναλάβει το αρχιτεκτονικό γραφείο Elastic Architects. Επίσης, εγκαίνια αναμένονται για το Villa Sans Rival, το οποίο θα πάρει τη θέση του παλιού Sans Rival, στη συμβολή των οδών Λιοσίων και Κωνσταντίνου Παλαιολόγου και θα έχει δυναμικόητα 46 δωματίων. Ανάλογη δυναμικότητα θα έχει και το Brown Domino στην οδό Θεμιστοκλέους. Το ξενοδοχείο πίσω από το Αρχαιολογικό Μουσείο που ανήκε προηγουμένως στο Γιώργο Τσακίρη, πρώην πρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος θα επανασυστηθεί στο κοινό ως Brown Museum το 2024 και θα διαθέτει 93 δωμάτια.

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της παρουσίας στην Ελλάδα, η Brown Hotels έχει εντάξει εδώ και λίγους μήνες στο δυναμικό της τον Σπύρου Ιωάννου στη θέση του Country COO, με θητεία σε Hilton, Marriott, Wyndham, Radisson και Accor, και τον Αλέξανδρο Παπαγεωργίου. Ο τελευταίος αναλαμβάνει καθήκοντα Director of Finance, έχοντας θητεύσει στη διαχείριση, στον προγραμματισμό και την επίβλεψη οικονομικών λειτουργικών διαδικασιών ομίλων όπως η Μitsis Hotels, η ελεγκτική SOL, η Victory Media και το ταξιδιωτικό γραφείο GrecoTour. 

Τα projects που καθυστερούν

Ωστόσο, υπάρχουν και projects που είναι ακόμη στον «πάγο», όπως η αναβίωση του παλιού πολυκαταστήματος Fokas στη Σταδίου, το οποίο η Brown στόχευε να μετατρέψει σε τουριστική μονάδα με καταστήματα και εστιατόρια στο ισόγειο. Παρόλα αυτά, η συμφωνία του ΕΦΚΑ (ιδιοκτήτη του ακινήτου) και των επενδυτών της WGH, εταιρείας που μίσθωσε το ακίνητο από τον ασφαλιστικό φορέα και φέρεται να συνδέεται μετοχικά με τη Βrown, οδηγείται προς ναυάγιο. Ο ΕΦΚΑ κατήγγειλε τη σύμβαση μίσθωσης του ακινήτου, λόγω της μη τήρησης της υποχρέωσης της εταιρείας, η οποία έπρεπε να προσκομίσει έκθεσης προόδου εργασιών ανακαίνισης του ακινήτου, καθώς και χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης.

Καθυστερήσεις σημειώνονται και στην έναρξη λειτουργίας του Isla Brown Sounio στην Πουνταζέζα, που θα αποτελέσει το πρώτο θέρετρο της εταιρείας στην Αττική, καθώς δεν έχει ωριμάσει αδειοδοτικά το έργο. Το έργο περιλαμβάνει την ανάπλαση μιας εγκαταλελειμμένης μονάδας σε έκταση 33 στρεμμάτων. Το τετράστερο ξενοδοχεία θα περιλαμβάνει 179 δωμάτια και σουίτες, πισίνα, spa, γυμναστήριο και συνεδριακό κέντρο.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.