02 Μάι 2024
READING

Μετά τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, τα ηλεκτρικά αεροπλάνα

3 MIN READ

Μετά τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, τα ηλεκτρικά αεροπλάνα

Μετά τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, τα ηλεκτρικά αεροπλάνα

Ένα αμιγώς ηλεκτρικό αεροπλάνο που πραγματοποίησε δοκιμαστική πτήση το 2022, είχε χώρο μόνο για εννέα επιβάτες. Τα ηλεκτρικά αεροπλάνα με μπαταρία είναι σχετικά μικρά και μπορούν να μεταφέρουν μόνο μέχρι 19 άτομα. Ωστόσο, η ολλανδική startup με την επωνυμία Elysian επεξεργάζεται τώρα ένα σχέδιο αεροπλάνου 90 ​​θέσεων που αναμένεται να μπορεί να διανύει σχεδόν 500 μίλια με μια φόρτιση.

Μέχρι σήμερα οι έρευνες και τα στοιχεία έδειχναν ότι τα ηλεκτρικά αεροπλάνα με μπαταρία δεν μπορούσαν να είναι μεγάλα και να ταξιδεύουν μακρινές αποστάσεις λόγω του βάρους των μπαταριών. Πράγματι. Αν πάρει κανείς σήμερα το καλύτερο αεροσκάφος μικρής εμβέλειας και προσπαθήσει να το ηλεκτρίσει– να χρησιμοποιήσει δηλαδή μπαταρίες αντί για καύσιμα-  θα διαπιστώσει ότι η γκάμα είναι περιορισμένη και μάλιστα με κακές επιδόσεις.

Αυτό όμως μπορεί να αλλάξει, λένε οι μηχανικοί αεροδιαστημικής της Elysian, αν αντί να προσπαθήσει να μετασκευάσει ένα σύγχρονο αεροπλάνο, επανεξετάσει τον σχεδιασμό του. Παλιότερα σχέδια αεροπλάνων έδωσαν έμπνευση στις ομάδες της startup, η οποία ξεκίνησε τη συνεργασία της με ερευνητές του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου του Delft για να εξετάσει τις δυνατότητες ενός σχεδιασμού που βασιζόταν σε παλιότερες εποχές, τότε που μεγάλα αεροπλάνα ταξίδευαν για μεγάλες αποστάσεις.

Το νέο -ηλεκτρικό- αεροσκάφος σχεδιάζεται να έχει φαρδιά φτερά και μικρότερο σώμα από ένα τυπικό αεροπλάνο, ώστε να βοηθά και να βελτιώνει την αεροδυναμική του. Οι μπαταρίες πρόκειται να τοποθετούνται στα φτερά, αξιοποιώντας τον επιπλέον χώρο και κάνοντας το σώμα του πιο ελαφρύ, κατανέμοντας το βάρος ομοιόμορφα αντί να βαραίνει την άτρακτο. Τα φτερά του είναι τόσο μεγάλα που οι άκρες τους έχουν σχεδιαστεί να διπλώνουν για να χωράει το αεροπλάνο στις πύλες του αεροδρομίου.

Σε μια τυπική πτήση, με μπαταρίες που έχουν ενεργειακή πυκνότητα 360 βατώρες ανά κιλό, το αεροπλάνο μπορεί να διανύσει 800 χιλιόμετρα μόνο με αυτές.

Το 2033 οι πρώτες πτήσεις

Δύο νέες ερευνητικές εργασίες που η εταιρεία συνέταξε από κοινού με το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο σκιαγραφούν γιατί είναι εφικτά τα μεγαλύτερα αεροπλάνα με ηλεκτρική μπαταρία και ο σχεδιασμός ενός αεροπλάνου 90 θέσεων. Εάν όλα πάνε όπως έχουν προγραμματιστεί, οι πρώτες πτήσεις θα μπορούσαν να ξεκινήσουν το 2033.

Ηλεκτρικά αεροπλάνα και βιωσιμότητα

Ηλεκτρικά αεροπλάνα αυτού του μεγέθους θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν μεγάλο αριθμό πτήσεων, δεδομένου ότι περίπου οι μισές πτήσεις παγκοσμίως είναι κάτω των 1.000 χιλιομέτρων -621 μιλίων , το 20% των εκπομπών CO2 δηλαδή στην αεροπορία. Με ένα ηλεκτρικό αεροσκάφος που δεν έχει εκπομπές, μπορεί επιπλέον να αντιμετωπιστεί ένα σημαντικό μέρος του προβλήματος προστασίας του περιβάλλοντος.

Ταυτόχρονα, οι αεροπορικές εταιρείες εντείνουν τα σχέδιά τους για βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα (Sustainable Aviation Fuel – SAF), αν και ορισμένες μορφές αυτών στην πραγματικότητα δεν μπορούν να είναι βιώσιμες. Επίσης, δεν υπάρχει ακόμη αρκετή προσφορά βιώσιμων καυσίμων -αν οι ηλεκτρικές πτήσεις γίνουν περισσότερες, η αγορά SAF θα βοηθηθεί επίσης. Το γεγονός ότι τα καύσιμα αυτά είναι πιο ακριβά από τα συμβατικά θα αναθεωρηθεί, καθώς οι εταιρείες θα αρχίσουν να ανταγωνίζονται -όταν υπάρξει ζήτηση- μειώνοντας τις τιμές τους.

Σε κάθε περίπτωση, τα δεδομένα μέχρι στιγμής δείχνουν ότι μέχρι το 2033 τα ηλεκτρικά αεροπλάνα θα είναι διαθέσιμα και θα μπορούν να ανταγωνιστούν σε κόστος το υπόλοιπα ώστε να αποτελούν μια πραγματικά συμφέρουσα οικονομική λύση για τις εταιρείες, και όχι απλώς βιώσιμη.  

 

Photo: Unslash

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.