30 Απρ 2024
READING

Μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να μετασχηματίσει μόνη της τις επιχειρήσεις;

5 MIN READ

Μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να μετασχηματίσει μόνη της τις επιχειρήσεις;

Μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να μετασχηματίσει μόνη της τις επιχειρήσεις;

Είναι δύσκολο να θυμηθεί κανείς μια τεχνολογία που να έχει σαρώσει τις επιχειρήσεις με τέτοια ταχύτητα και απήχηση όσο η τεχνητή νοημοσύνη. Με ισχυρό αντίκτυπο στον τρόπο που ζούμε και εργαζόμαστε, δεν υπάρχει ούτε μια μέρα χωρίς κάποια είδηση που να αφορά την εξέλιξή της. Κάπου εδώ όμως, ελλοχεύει ένας κίνδυνος. Ο ενθουσιασμός που επικρατεί κινδυνεύει να αποσπάσει την προσοχή των επιχειρήσεων από τις σημαντικές αλλαγές στις οποίες χρειάζεται να προβούν για να διαμορφώσουν ένα περιβάλλον, όπου η ΑΙ έχει το ρόλο του συνοδηγού.

Ταχύτητα στη μάθηση, ευελιξία και προσαρμοστικότητα

Η μεγαλύτερη πρόκληση για τους επικεφαλής και τα στελέχη των επιχειρήσεων είναι το πόσο καλά μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτή την τεχνολογία για να δημιουργήσουν νέα πράγματα. Με τη συνεχή ανάπτυξη και εξάπλωση της τεχνητής νοημοσύνης, το κόστος κατασκευής νέων ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών θα συνεχίσει να μειώνεται και τα διαθέσιμα εργαλεία θα είναι ευκολότερα στη χρήση, γεγονός που θα διευρύνει το κοινό που τα χρησιμοποιεί. Και οι εταιρείες που δεν φοβούνται την αλλαγή -δοκιμάζουν και προσαρμόζονται γρήγορα- θα βρεθούν σε πλεονεκτική θέση για να δημιουργήσουν αξία, τόσο για τις ίδιες όσο και για τους πελάτες τους.

Ανάπτυξη και αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων

Πολύ συχνά, ακούμε για την εμφάνιση νέων τεχνολογιών με ελπιδοφόρα αποτελέσματα που αποτυγχάνουν να αναπτυχθούν πλήρως και εξαφανίζονται. Θα μπορούσε να ακολουθήσει η ΑΙ αυτό το μοτίβο; Ας ελπίσουμε πως όχι, αν και τα μοντέλα που την υποστηρίζουν αυτή τη στιγμή αντιπροσωπεύουν μόνο το 15% του δυναμικού της. Η αξιοποίηση της εξ’ ολοκλήρου προϋποθέτει και  απαιτεί από τις εταιρείες να είναι σε θέση να κλιμακώσουν τις προσπάθειες. Οι επιτυχημένες επιχειρήσεις είναι εξίσου παθιασμένες με τις δυνατότητες της ΑΙ και το στρατηγικό σχεδιασμό τους. Και εκεί  φαίνεται να βρίσκεται το μυστικό της επιτυχίας.

Η απόσταση μεταξύ του ανταγωνισμού μεγαλώνει

Η απόσταση μεταξύ των εταιρειών που κυριαρχούν στον κλάδο της τεχνολογίας και των ανταγωνιστών τους ολοένα και αυξάνεται. Αυτό συμβαίνει γιατί όχι μόνο αξιοποιούν την τεχνολογία για να δημιουργήσουν αξία, αλλά το κάνουν και γρήγορα, συνθέτοντας ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και αυξάνοντας την απόστασή τους από τους υπόλοιπους παίκτες της αγοράς.

Οι επιχειρήσεις αυτές, έχουν κατανοήσει ότι δεν υπάρχει μαγική λύση αλλά εκατοντάδες τεχνολογικές λύσεις που συνδυάζονται για να δημιουργήσουν εξαιρετικές εμπειρίες πελατών και εργαζομένων και χαμηλότερα κόστη. Εύκολο να λέγεται, δύσκολο να γίνει και ακόμα δυσκολότερα να αντιγραφεί.

Συνεχής διαδικασία ο ψηφιακός μετασχηματισμός

Όσο η τεχνολογία εξελίσσεται, πρέπει και η κάθε εταιρεία να ακολουθεί. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν είναι ο τελικός προορισμός, αλλά μια συνεχής διαδικασία που θα ακολουθεί τις επιχειρήσεις σε ολόκληρη τη ζωή τους. Σαν ένα ταξίδι όπου η γρήγορη ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών θα αυξάνει συνεχώς την ανταγωνιστικότητα. Όλοι οι εργαζόμενοι, στον κλάδο της τεχνολογίας και σε κάθε άλλο κλάδο, θα πρέπει να γνωρίζουν πως να αξιοποιούν στο έπακρο την τεχνολογία, από όποια θέση και αν βρίσκονται.

Η γνώση είναι δύναμη και τα δεδομένα είναι γνώση

Όσο οι δυνατότητες ΑΙ αυξάνονται, τόσο βελτιωμένα εργαλεία και τεχνικές διατίθενται για κάθε εργαζόμενο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, με ένα παράδοξο τρόπο, όλες οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι τους να δραστηριοποιούνται τελικά στον τομέα της γνώσης. Το πόσο καλά οι εταιρείες ενσωματώνουν τη γνώση που έχουν στη διάθεσή τους, εξαρτάται από το πόσο καλά αξιοποιούν τα δεδομένα τους. Καμιά εταιρεία δεν μπορεί να έχει στρατηγική τεχνητής νοημοσύνης χωρίς στρατηγική δεδομένων, καθώς χωρίς την πρόσβαση σε αυτά, είναι αδύνατο να δημιουργηθεί πρόσθετη αξία από τη χρήση ΑΙ.

Αναβάθμιση δεξιοτήτων των εργαζομένων

Οι εξελίξεις στην τεχνολογία αύξησαν την παραγωγικότητα και αναθεώρησαν τον όρο «δουλειά» για τους περισσότερους εργαζόμενους. Για το λόγο αυτό, οι εταιρείες χρειάζεται να εστιάσουν στη μάθηση, την ανανέωση και αναβάθμιση δεξιοτήτων και τη διαχείριση του πλάνου ανάπτυξής των ανθρώπων τους για να τους επιτρέψουν να εκμεταλλευτούν καλύτερα την AI και τις υπόλοιπες τεχνολογίες.

Ώθηση και υποστήριξη στις ομάδες ανάπτυξης τεχνολογίας

Η ταχύτητα και η καινοτομία προέρχονται παραδοσιακά από μικρές ομάδες με επικεφαλής μηχανικούς -ομάδες που έχουν επαρκή αυτονομία και σαφείς οδηγίες για τη λήψη αποφάσεων. Η σημασία της ευελιξίας και της προσαρμοστικότητας σε δεδομένα που συνεχώς αλλάζουν, θα παίξουν μεγάλο ρόλο στην ικανότητα των επιχειρήσεων να κλιμακώσουν τις προσπάθειες για καινοτομία. Το δίκτυο που θα συνδέει τις μικρές ομάδες θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν ένα δίκτυο νευρώνων που συνδέει τις ομάδες στα άκρα του και τους δίνει ώθηση και ταχύτητα να αναπτυχθούν και εξελιχθούν.

ΙΤ departments σε νέο ρόλο, ως πάροχοι υπηρεσιών

Για να γίνουν πραγματικότητα όλα τα παραπάνω, τα τμήματα ΙΤ θα αναγκαστούν να λειτουργούν ως πάροχοι υπηρεσιών, να αναπτύσσουν ψηφιακές λύσεις για τη βελτίωση της εμπειρίας των πελατών και τη μείωση του κόστους. Το ΙΤ δεν θα μπορεί να υποστηρίξει το νέο περιβάλλον καινοτομίας από τον παραδοσιακό του ρόλο ως ελεγκτή και διαχειριστή της τεχνολογίας -η αξία του θα προέρχεται πλέον από την ικανότητα του να επιτρέπει την καινοτομία.

Όσο οι τεχνολογικές αλλαγές θα επιταχύνονται, τόσο η προσαρμοστικότητα θα γίνεται ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά των επιχειρήσεων που θα κληθούν να αποδείξουν την ικανότητά τους να αλλάζουν στρατηγική, λειτουργίες και σχεδιασμό γρήγορα και αποτελεσματικά. Η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να κάνει κάτι από μόνη της -είναι στη διακριτική ευχέρεια εκείνων που την έχουν στα χέρια τους να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες της στο έπακρο ή όχι.

Με πληροφορίες από McKinsey

Photo: Unsplash

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.