30 Απρ 2024
READING

H παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα βουλιάζει σε δυο θάλασσες

3 MIN READ

H παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα βουλιάζει σε δυο θάλασσες

H παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα βουλιάζει σε δυο θάλασσες

Δυο ταυτόχρονες κρίσεις, η κλιματική και η γεωπολιτική, επηρεάζουν τη μεταφορά εμπορευμάτων και προκαλούν αναστάτωση -με τις ελλείψεις και τις καθυστερήσεις- στην αυτοκινητοβιομηχανία και όχι μόνο. Η Tesla και η Volvo ανακοίνωσαν αυτή την εβδομάδα ότι σταματούν την παραγωγή στα εργοστάσιά τους στο Βέλγιο και τη Γερμανία, λόγω έλλειψης βασικών εξαρτημάτων που χρειάζονται για την κατασκευή των αυτοκινήτων. Η παραγωγή της Tesla θα σταματήσει για δύο εβδομάδες, γιατί οι χρόνοι που απαιτούνται σήμερα για τις μεταφορές δημιουργούν κενά στην αλυσίδα ανεφοδιασμού.

Δύο από τους μεγαλύτερους θαλάσσιους δρόμους του κόσμου βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε κίνδυνο. Η διώρυγα του Παναμά, από τον Νοέμβριο και μετά έχει μειώσει 40% τις διελεύσεις εξαιτίας της έντονης ξηρασίας. Πρόσφατα, η διώρυγα του Σουέζ, από την οποία περνά το 30% των παγκόσμιων εμπορευμάτων, έχει γίνει πεδίο μάχης με τους Χούτι, μια ομάδα ανταρτών της Υεμένης, να έχουν εντείνει τις επιθέσεις σε πλοία.

Οι ναυτιλιακές εταιρείες αναγκάζονται να αλλάξουν εντελώς το δρομολόγιο. Κάποιες αρχίζουν να ακολουθούν σιδηροδρομικές διαδρομές, ενώ άλλες που έστελναν τα πλοία τους μέσω Ερυθράς Θάλασσας, τα εκτρέπουν τώρα σε όλη την αφρικανική ήπειρο.

Πώς η εκτροπή της διαδρομής, εκτρέπει και το κόστος

Η αλλαγή διαδρομής γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας, το νότιο άκρο της Αφρικής, προσθέτει 3.500 ναυτικά μίλια και τουλάχιστον 10 ημέρες επιπλέον ταξίδι, αυξάνοντας το κόστος σε καύσιμα, πληρώματα, κοντέινερ και ασφάλιση. Σε όλες τις βιομηχανίες, από την αυτοκινητοβιομηχανία και το λιανικό εμπόριο, από τα σιτηρά και το αλάτι, μέχρι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, υπάρχουν πλέον ελλείψεις, καθυστερήσεις και αυξήσεις τιμών.

Οι εταιρείες και οι μεταφορικοί εταίροι τους απορροφούν το υψηλότερο κόστος προς το παρόν, αλλά όσο περνάει ο καιρός αυτά τα κόστη θα μετακυληθούν σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού. Πάρτε τις εταιρείες αυτοκινήτων. Αν τους λείπουν ελαστικά, η παραγωγή υποφέρει. Αλλά αν οι κατασκευαστές ελαστικών δεν έχουν καουτσούκ, η παραγωγή τους υποφέρει επίσης. Ακριβώς όπως η Tesla και η Volvo, η εταιρεία κατασκευής ελαστικών Michelin ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει την παραγωγή στα εργοστάσια της Ισπανίας, λόγω έλλειψης καουτσούκ.

Ειδικοί και αναλύτες πιστεύουν ότι αυτές οι κρίσεις είναι πιο σοβαρές από ότι εκτιμάται και δεν θα επιλυθούν σύντομα. Η πανδημία είχε ήδη δείξει τις επιπτώσεις που συνέβαλαν στην έκρηξη του πληθωρισμού, με τη ζήτηση να ξεπερνά κατά πολύ την προσφορά. .

Όπως η πανδημία, οι σημερινές κρίσεις δεν έχουν άμεσες λύσεις

Η σύγκρουση των Χούτι συνδέεται με τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς -η ομάδα ξεκίνησε τις επιθέσεις της ως απάντηση στη μεγάλης κλίμακας εισβολής του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας. Οι αμερικανικές και βρετανικές αεροπορικές επιδρομές μέχρι στιγμής δεν έχουν καταφέρει να αποτρέψουν τους Χούτι που υποστηρίζονται από το Ιράν.

Στο μεταξύ, η ξηρασία του Παναμά συνεχίζεται, μειώνοντας τον αριθμό των πλοίων που μπορούν να περάσουν από το κανάλι. Αυτού του μεγέθους οι καταστροφές μπορούν να προκαλέσουν τέτοιες ανυπέρβλητες συνέπειες στις ναυτιλιακές διαδρομές.

Είναι εντυπωσιακό να σκεφτεί κανείς ότι η παγκόσμια οικονομία στηρίζεται σε τόσο μεγάλο βαθμό σε δυο θαλάσσιες διαδρομές. Το να συνειδητοποιήσει ότι υπάρχει κίνδυνος να βουλιάξει, καταδεικνύει την ανάγκη εξεύρεσης εναλλακτικών ναυτιλιακών διαδρομών -την επέκταση της Διώρυγας του Παναμά, την κατασκευή νέων καναλιών και εναλλακτικών σιδηροδρομικών γραμμών σε χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Με πληροφορίες από Fast Company

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.