30 Απρ 2024
READING

Desquared: Από ένα τραπέζι στα TGI, στα σαλόνια της Deutsche Telecom

4 MIN READ

Desquared: Από ένα τραπέζι στα TGI, στα σαλόνια της Deutsche Telecom

Desquared: Από ένα τραπέζι στα TGI, στα σαλόνια της Deutsche Telecom

Όλες οι επιτυχημένες επιχειρήσεις γεννιούνται από μια ιδέα, που έρχεται συνήθως σε ανύποπτο χρόνο. Κάπως έτσι ξεκίνησε και η Desquared, η startup εταιρεία τεχνολογίας των Βαγγέλη Λιάσκα και Χρήστου Κέκκου. Από μια συζήτηση, σε ένα τραπέζι στα TGI Fridays, πίσω το 2012. Ξεκινώντας δειλά, αλλά με μεγάλη όρεξη και όραμα να διαδραματίσουν τον δικό τους ρόλο στην αγορά.

Σε αυτή τη συνάντηση στα TGIF ο Βαγγέλης Λιάσκας, που ήταν εκείνος που είχε και την αρχική ιδέα, κάλεσε τον Χρήστο Κέκκο να συνεργαστούν για να αναπτύξουν μια εταιρεία η οποία θα προσφέρει τεχνολογικές λύσεις, εφαρμογές και προϊόντα. Ο Βασίλης Κέκκος δέχτηκε και έγινε έτσι ο πρώτος υπάλληλος της εταιρείας, ο πρώτος που πήρε μετοχές, ενώ έλαβε και το χρίσμα του CTO.

Οι δυό τους ξεκίνησαν την εταιρεία, η οποία χρόνο με τον χρόνο είχε και μεγαλύτερη ανάπτυξη, ενώ «έβγαζαν» διαρκώς πρωτοποριακές εφαρμογές που είχαν αντίκτυπο στην αγορά. Γεγονός που προσέλκυσαν το ενδιαφέρον μεγάλων παικτών στην Ελλάδα, όπως αυτό της Cosmote.

Έντεκα χρόνια μετά από αυτή την πρώτη συνάντηση, η Desquared βλέπει μεγάλη ανάπτυξη κυρίως στην Ελλάδα, κεντρίζοντας παράλληλά το ενδιαφέρον της Deutsche Telekom του μεγαλύτερου τηλεπικοινωνιακού παρόχου της Ευρώπης, που τον Νοέμβριο εξαγόρασε το 20% της startup έναντι 5 εκατ. ευρώ. Αποτιμώντας έτσι την εταιρεία στα 20 εκατ. ευρώ.

Tο 2022 εμφάνισε τζίρο 8,2 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 100% σε σύγκριση με το 2021, τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά περίπου 40%, στα 600.000 ευρώ, ενώ οι επιδόσεις το 2023 αναμένεται να είναι βελτιωμένες συγκριτικά με αυτές του 2022.

Οι εφαρμογές της Desquared που…θάμπωσαν την DT

Η Desquared εστιάζει στην ανάπτυξη ολοκληρωμένων ψηφιακών εφαρμογών και λύσεων. Η πιο γνωστή είναι το Box, η εφαρμογή παράδοσης φαγητού.

Σήμερα το Box έχει μια μεγάλη και πιστή βάση πελατών, όντας μία από τις πιο δημοφιλείς υπηρεσίες παράδοσης φαγητού στη χώρα. 

Οι πελάτες ανταμείβονται γενναιόδωρα για τη χρήση του Box και με τη σειρά τους οι έμποροι λαμβάνουν περισσότερες παραγγελίες. Είναι ένα πολλαπλασιαστικό win-win για πελάτες και εμπόρους ενώ έχουν γίνει πάνω από 1 εκατ. λήψεις της εφαρμογής.

Επίσης η Desquared έχει αναπτύξει το Wave, μια πλατφόρμα πιστότητας all-in-one που χτίζει, μεγαλώνει και κλιμακώνει την πραγματική αφοσίωση της επωνυμίας και την ικανοποίηση των πελατών.

Το Wave CXM έκανε το ντεμπούτο του τον Ιούνιο του 2022. Προσέλκυσε εξέχουσες μάρκες όπως η Alpha Bank, η Box, η Cosmote, η Heron, η Kritikos και η Public. Με εστίαση σε αρθρωτές και επεκτάσιμες λειτουργίες, το Wave CXM επιτρέπει στις επιχειρήσεις να δημιουργούν αποτελεσματικά εξαιρετικά στοχευμένες εμπειρίες πελατών, εξοικονομώντας πολύτιμους πόρους. Πραγματοποιεί 1,8 εκατ. μηνιαίες συναλλαγές κι εξυπηρετούνται μηνιαίως 350.000 πελάτες.

Το Wave Grocery είναι η πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου σχεδιασμένο ειδικά για σούπερ μάρκετ και παντοπωλεία. 

Η πλατφόρμα Wave υποστηρίζει και καλλιεργεί τη μέγιστη ανάπτυξη για τις διαδικτυακές επιχειρήσεις παντοπωλείου.

Το deal με την DT και τα επόμενα βήματα

Με όλες αυτές τις πλατφόρμες να χαίρουν ανταπόκρισης από τους πελάτες αλλά και με την υποστήριξη της Cosmote, το deal ανάμεσα σε DT και Desquared δεν ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία. 

Στόχος των Βαγγέλη Λιάσκα και Βασίλη Κέκκου, ιδρυτών της Desquared, είναι μέσα από αυτό το deal να προσφέρουν αξία στους εκατομμύρια πελάτες του ομίλου DT, αλλά και η επέκταση σε αγορές της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

Μετά το deal, η ιδρυτική ομάδα της Desquared διατηρεί τον πλήρη έλεγχο της εταιρείας και διοικητική αυτονομία, διασφαλίζοντας τη συνέχιση της πελατοκεντρικής προσέγγισής της και τη δημιουργία καινοτόμων λύσεων για όλους τους πελάτες της. Παράλληλα, σε αυτή την προσπάθεια, η εταιρεία θα έχει πρόσβαση στην τεχνογνωσία και τους πόρους της DT, κάτι που είναι εξόχως σημαντικό για την περαιτέρω ανάπτυξή της.

Επίσης, όπως ανακοινώθηκε, οι μακροχρόνιοι εργαζόμενοι της εταιρείας θα λάβουν σημαντικές οικονομικές επιβραβεύσεις, μέσω του προγράμματος της για την απόκτηση μετοχών   (Employee Stock Ownership Plan – ESOP), που τους επιτρέπει να συμμετάσχουν στη συναλλαγή και παράλληλα να διατηρήσουν περίπου το 90% των μετοχών που κατέχουν, θέτοντας ένα νέο πρότυπο στον διαμοιρασμό της επιτυχίας.

Η επένδυση της DT έρχεται να στηρίξει το επενδυτικό πλάνο της Desquared για ανάπτυξη και διάθεση των προϊόντων της σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ θα συνεχίσει να δραστηριοποιείται και στην ελληνική αγορά, που εξακολουθεί να έχει σημαντικό αποτύπωμα. 

Βαγγέλης Λιάσκας, Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος και Χρήστς Κέκκος, CTO της εταιρείας

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.