30 Απρ 2024
READING

Generation Alpha – Aπό το Άλφα στο Ωμέγα

3 MIN READ

Generation Alpha – Aπό το Άλφα στο Ωμέγα

Generation Alpha – Aπό το Άλφα στο Ωμέγα

Τα παιδιά που γεννήθηκαν από το 2010 και μετά μεγαλώνουν με το κινητό στο χέρι. Γεννήθηκαν σε ένα κόσμο όπου μπορείς να παίξεις βιντεοπαιχνίδι ή να επικοινωνήσεις με κάποιον, οποιαδήποτε στιγμή θέλεις. Η Generation Alpha (2010 – 2024) προβλέπεται να είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία -σχεδόν 2,8 εκατομμύρια μωρά γεννιούνται κάθε εβδομάδα.

Με αυτούς τους ρυθμούς ανάπτυξης, στο μέλλον θα αποτελούν αναπόφευκτα τη μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη. Σήμερα, ακόμη κι αν οι Alphas δεν είναι καν έφηβοι, επηρεάζουν ήδη τις αποφάσεις αγοράς των νοικοκυριών. Και δεδομένου ότι τα παιδιά είναι ικανά να δημιουργήσουν αντίληψη για μια μάρκα από την ηλικία των τριών ετών, είναι σημαντικό για τις επιχειρήσεις να δουν ποια είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της Gen Alpha;

Η κύρια διαφορά μεταξύ Gen Z και Gen Alpha είναι η προσέγγιση στην τεχνολογία: ενώ η Alpha έχει μια διερευνητική, δημιουργική και ενθουσιώδη σχέση με τα ψηφιακά μέσα, η Gen Z δίνει προτεραιότητα στην ασφάλεια και το απόρρητο έναντι της καινοτομίας και της ανακάλυψης. Κάθε γενιά έχει τις δικές της ανησυχίες γύρω από αυτή.

Οι Alpha αναμένεται να είναι περισσότερο “ιδιωτικοί”. Η κλειστή τους φύση, σε σύγκριση με τη Gen Z, πιθανότατα να τροφοδοτήσει την άνοδο των εικονικών εαυτών, ειδικά λόγω της άνεσής τους με το Metaverse. Θα χρησιμοποιούν ευχαρίστως τα avatars για να προστατεύονται και θα κινούνται στο διαδίκτυο ελεύθερα και με σιγουριά.

Τάση για ανεξαρτησία, αυτονομία και νέους κανόνες

Έρχονται σε επαφή με τον πολιτισμό κυρίως μέσω των video και εκδηλώνουν νωρίς τάση για ανεξαρτησία, αυτονομία και ελευθερία, νέους κανόνες, χιούμορ, καινούρια γλώσσα και πρακτικές. Οι νεότεροι αγοραστές θέλουν να έχουν αυτονομία στις αγορές τους -ένας τομέας όπου οι επιχειρήσεις μπορούν να υπερέχουν.

Η Gen Alpha έχει χαρακτηριστεί ως αντιφατική, πολύ ανοιχτόμυαλη και πολύ παραδοσιακή ταυτόχρονα. Οι επιχειρήσεις  που φιλοδοξούν να αφήσουν το αποτύπωμά τους πρέπει να υπερασπίζονται τις φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές και την κοινωνική ευθύνη. Η ειλικρινής δέσμευση για τη βιωσιμότητα όχι μόνο ευθυγραμμίζεται με τις αξίες των καταναλωτών, αλλά δημιουργεί επίσης την ταυτότητα της μάρκας που απευθύνεται και στην περιβαλλοντικά συνειδητοποιημένη Gen Alpha.

Ακολουθώντας τους προοδευτικούς Gen Ζ, τα μέλη αυτής της νέας δημογραφικής ομάδας φαίνεται να υπερασπίζονται χωρίς ντροπή τις πεποιθήσεις τους – ένα χαρακτηριστικό που θα καθορίσει ποιες εταιρείες αποδέχονται. Αν και βασίζονται στην τεχνολογία, επιθυμούν να συνεργαστούν με εταιρείες που προάγουν την ευημερία, τη συμπερίληψη, τη δημιουργικότητα και την αυτοέκφραση.

Έχοντας κληρονομήσεις τις ισχυρές κοινωνικές, πολιτιστικές και περιβαλλοντικές αξίες των γονιών τους, προερχόμενοι από όλο και πιο διαφορετικές, μη παραδοσιακές οικογενειακές δομές, με οικολογική συνείδηση ​​και κοινωνική ευαισθητοποίηση η Gen Alpha μέχρι στιγμής δείχνει ότι θα προσεγγίσει την κατανάλωση πολιτικά – θα ψηφίσει μέσω των επιλογών της. 

 

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.