30 Απρ 2024
READING

Ποιες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης προτιμούν οι έφηβοι;

4 MIN READ

Ποιες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης προτιμούν οι έφηβοι;

Ποιες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης προτιμούν οι έφηβοι;

Ο ψηφιακός παλμός των εφήβων

Σήμερα, οι έφηβοι περνούν πολύ χρόνο σε διάφορους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίοι επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούν με τους άλλους, την αυτοεικόνα τους και τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται τον κόσμο. Γι’ αυτούς, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι απαραίτητα, καθώς εκεί συναντιούνται με τους φίλους τους, μαθαίνουν νέα πράγματα και εκφράζονται. Οι πλατφόρμες που προτιμούν και το πόσο συχνά τις χρησιμοποιούν μας λένε πολλά για το πώς είναι να είναι κανείς έφηβος σήμερα.

Κάθε εφαρμογή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή τους με νέους και διασκεδαστικούς τρόπους δημιουργίας, διαμοιρασμού και κατανάλωσης περιεχομένου. Γνωρίζοντας ποιες εφαρμογές χρησιμοποιούν οι έφηβοι και πώς τις χρησιμοποιούν, μπορούμε να μαντέψουμε τι μπορεί να γίνει δημοφιλές στο μέλλον.

Διαβάστε ακόμα: Πως θα είναι τα social media στα επόμενα χρόνια;

Μια πρόσφατη έρευνα του Pew Research Center (PRC) ρίχνει φως στις διαδικτυακές συνήθειες των εφήβων στις ΗΠΑ, δείχνοντας ποια μέσα κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιούν περισσότερο.

YouTube: Η κορυφαία επιλογή των εφήβων

Στην πρώτη γραμμή της εφηβικής ενασχόλησης βρίσκεται το YouTube. Περίπου το 90% των εφήβων δηλώνουν ότι χρησιμοποιούν το YouTube, γεγονός που το καθιστά την πιο δημοφιλή διαδικτυακή πλατφόρμα μεταξύ αυτής της ηλικιακής ομάδας. Το YouTube έχει τα πάντα, από μουσική και βίντεο με οδηγίες χρήσης μέχρι διάσημους YouTubers – γι’ αυτό και οι έφηβοι το προτιμούν τόσο για ψυχαγωγία, όσο και για πληροφόρηση.

TikTok: Η άνοδος του βίντεο μικρής διάρκειας

Όχι πολύ πίσω, το TikTok έχει εκτοξευθεί σε δημοτικότητα, με τη μορφή βίντεο μικρής διάρκειας να βρίσκει ισχυρή απήχηση στο εφηβικό πνεύμα. Πάνω από το 60% των εφήβων των ΗΠΑ απολαμβάνουν να βλέπουν τα σύντομα βίντεο ενός λεπτού του TikTok. Το χρησιμοποιούν για να διασκεδάσουν και να νιώσουν ότι είναι μέρος μιας μεγάλης ομάδας. Η αλγοριθμική ακρίβεια της πλατφόρμας στην παροχή περιεχομένου που ευθυγραμμίζεται με τα ενδιαφέροντα των χρηστών την έχει καταστήσει μια τρομερή δύναμη στο χώρο των κοινωνικών μέσων.

Snapchat και Instagram: Στυλοβάτες της κοινωνικής δικτύωσης

Το Snapchat και το Instagram εξακολουθούν να είναι πολύ δημοφιλή, με περ από τους μισούς Αμερικανούς εφήβους να τα χρησιμοποιούν. Οι έφηβοι χρησιμοποιούν αυτές τις εφαρμογές πολύ για να συνομιλούν και να μοιράζονται ό,τι συμβαίνει στη ζωή τους. Τους αρέσουν τα ωραία χαρακτηριστικά, όπως τα stories που εξαφανίζονται μετά από λίγο, τα διασκεδαστικά φίλτρα και τα προσωπικά μηνύματα που τους επιτρέπουν να μιλήσουν αμέσως με τους φίλους τους.

Facebook: Χάνει τη δημοτικότητά του μεταξύ των εφήβων

Η παρουσία του Facebook μεταξύ των εφήβων έχει μειωθεί σημαντικά, με έντονη μείωση της καθημερινής χρήσης. Μόνο ένα μικρό κλάσμα των εφήβων (3%) αναφέρει ότι επισκέπτεται το Facebook καθημερινά, γεγονός που υποδηλώνει μια στροφή προς πλατφόρμες που προσφέρουν πιο ελκυστικό, οπτικό και διαδραστικό περιεχόμενο.

Δημογραφικές διαφοροποιήσεις στη χρήση των πλατφορμών

Οι έφηβοι δεν χρησιμοποιούν όλοι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τον ίδιο τρόπο και αυτό αλλάζει ανάλογα με το φύλο και την καταγωγή τους. Τα κορίτσια τείνουν να προτιμούν περισσότερο το TikTok, ενώ τα αγόρια είναι μεγαλύτεροι οπαδοί του YouTube. Επίσης, οι έφηβοι από διαφορετικές φυλές και υπόβαθρα επιλέγουν διαφορετικές πλατφόρμες. Για παράδειγμα, οι ισπανόφωνοι έφηβοι χρησιμοποιούν το TikTok περισσότερο από άλλες ομάδες.

Διαβάστε ακόμα: Πώς θα προστατεύσουμε τους εφήβους από τους κρυμμένους κινδύνους των social media;

Καθημερινές ψηφιακές συνήθειες

Πολλοί έφηβοι δεν είναι απλώς περιστασιακοί επισκέπτες, χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάνοντας check-in κάθε μέρα και μερικές φορές σχεδόν συνέχεια. Το YouTube είναι ο ιστότοπος που επισκέπτονται περισσότερο κάθε μέρα (71%), με πολλούς εφήβους να περνούν πολύ χρόνο παρακολουθώντας βίντεο. Το TikTok αποτελεί επίσης μεγάλο μέρος της καθημερινότητάς τους, με τους περισσότερους εφήβους να το επισκέπτονται τακτικά (58%).

Καθώς τα social media αλλάζουν συνεχώς και προσπαθούν να τραβήξουν την προσοχή των νέων, είναι σημαντικό για τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να κατανοήσουν πώς οι έφηβοι χρησιμοποιούν αυτούς τους ιστότοπους. Οι έφηβοι περνούν πολύ χρόνο στο διαδίκτυο, οπότε είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί ότι το περιβάλλον αυτό υποστηρίζει την ανάπτυξη, την ασφάλεια και την ευημερία τους.

Με πληροφορίες από Pew Research Center

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.