01 Μάι 2024
READING

Google: Εμφανίζει και σε εσάς λάθος αποτελέσματα αναζήτησης; Αυτός είναι ο λόγος!

3 MIN READ

Google: Εμφανίζει και σε εσάς λάθος αποτελέσματα αναζήτησης; Αυτός είναι ο λόγος!

Google: Εμφανίζει και σε εσάς λάθος αποτελέσματα αναζήτησης; Αυτός είναι ο λόγος!

Μπορεί η Google να έχει καταφέρει να επικρατήσει με εμφατικό τρόπο έναντι των ανταγωνιστών της, με την μηχανή αναζήτησής της να αναλαμβάνει να… απαντήσει το 90% των παγκόσμιων ερωτήσεων, κι εκείνη όμως καλείται να αντιμετωπίσει ορισμένα σημαντικά προβλήματα.

Συγκεκριμένα, αυτό που μέχρι σήμερα αποτελούσε θέμα συζήτησης μεταξύ των χρηστών του διαδικτύου, ότι δηλαδή η ποιότητα των αποτελεσμάτων που προσφέρει είναι χαμηλή, έρχεται να αποκτήσει και «επιστημονική σφραγίδα» ύστερα από πρόσφατη μελέτη Γερμανών ερευνητών που παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Ανάκτηση Πληροφοριών.

Η έρευνα είχε σκοπό να μελετήσει για πρώτη φορά συστηματικά, εάν και σε ποιο βαθμό τα αποτελέσματα αναζήτησης εμφανίζουν περιεχόμενο χαμηλότερης ποιότητας από ότι στο παρελθόν.

To Google χειροτερεύει;

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αποτελεί κοινό… μυστικό ότι οι χρήστες του διαδικτύου παραπονιούνται για μείωση της ποιότητας των αποτελεσμάτων αναζήτησης τα τελευταία χρόνια. Μία αρνητική κατάσταση η οποία αποδίδεται στην αύξηση περιεχομένου το οποίο είναι μεν βελτιστοποιημένο προκειμένου να εμφανίζεται ψηλά στις μηχανές αναζήτησης, την ίδια στιγμή όμως χαρακτηρίζεται από χαμηλή ποιότητα. Μέχρι τώρα, κανείς δεν είχε υποστηρίξει ότι οι στρατηγικές διαδικτυακού marketing της Google ήταν υπεύθυνες για αυτήν την πτώση.

Για τις ανάγκες της μελέτης, το Google συγκρίθηκε με άλλες μηχανές αναζήτησης, όπως το Bing και το DuckDuckGo και τα ευρήματα έδειξαν ότι κατά μέσο όρο, οι σελίδες με υψηλότερη κατάταξη είναι «περισσότερο βελτιστοποιημένες, με μεγαλύτερη δημιουργία εσόδων με το μάρκετινγκ συνεργατών και . . . δείχνουν σημάδια χαμηλότερης ποιότητας κειμένου».

Αυτό συμβαίνει γιατί ορισμένες ιστοσελίδες αποφασίζουν συνειδητά να “παίξουν” με το σύστημα, αδιαφορώντας για την ποιότητα του περιεχομένου που προσφέρουν, και τελικά καταφέρνουν να κερδίσουν, πετυχαίνοντας το σκοπό τους. Ακόμα κι αν η Google τροποποιήσει τον αλγόριθμό της για να τους υποβαθμίσει στην κατάταξη, αυτό δεν έχει παρά μόνο προσωρινά θετικό αποτέλεσμα. Οι συγκεκριμένες ιστοσελίδες βρίσκουν συνεχώς άλλους τρόπους για να αναρριχηθούν ξανά στην κατάταξη. Οι ειδικοί περιγράφουν τη διαδικασία αυτή, σαν μια διαρκή μάχη, ανάλογη του παιχνιδιού της γάτας και του ποντικού.

Τι απαντούν οι επικεφαλής της Google

Οι επικεφαλής της Google δεν άφησαν ασχολίαστη την έρευνα. Συγκεκριμένα αντέτειναν ότι η μελέτη εξέτασε μόνο το περιεχόμενο που αφορούσε κριτικές και αξιολογήσεις προϊόντων, γεγονός που σημαίνει ότι ενδεχομένως να μην παρουσιάζει τη συνολική εικόνα. Η ποιότητα και η χρησιμότητα της μηχανής αναζήτησης για τα δισεκατομμύρια ερωτήματα που δέχεται καθημερινά, δεν εξετάστηκε. Εκπρόσωπος της Google σημείωσε ότι η εταιρεία δίνει προτεραιότητα στη μείωση του μη πρωτότυπου περιεχομένου χαμηλής ποιότητας, το οποίο αποδίδει εν μέρει στα σχόλια των χρηστών που αναφέρουν ιστότοπους -και εμφανίζονται σε αποτελέσματα αναζήτησης- ενώ δεν είναι χρήσιμα.

Ωστόσο, ποιος δεν έχει ψάξει στο Google κάτι απλό, χωρίς να γεμίσει η οθόνη του από σχετικούς συνδέσμους, προτάσεις και την έκφραση “οι άνθρωποι ρωτούν επίσης”;

Οι διαμαρτυρίες ότι η Google χειροτερεύει, δεν ακούγονται σήμερα για πρώτη φορά ωστόσο. Οι άνθρωποι άρχισαν να διαμαρτύρονται για την μείωση της ποιότητας του περιεχομένου που αναζητούν, από τότε που οι πληρωμένες διαφημίσεις ήρθαν ψηλά στην κατάταξη, μεταφέροντας τους υπόλοιπους συνδέσμους χαμηλά στη σελίδα. Αυτό που κάποτε οι άνθρωποι θεωρούσαν “μαγικό” έχει μετατραπεί σήμερα σε ένα βουνό από spamάρισμα και μια συνεχή προσπάθεια αποφυγής της απάτης.

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Yahoo και στη συνέχεια της Google, εξηγεί πως αυτό το φαινόμενο δεν οφείλεται στη Google, αλλά στο διαδίκτυο που χειροτερεύει. Σε κάθε περίπτωση, η Google έχει ακόμη μεγάλο περιθώριο βελτίωσης, και αρκετό δρόμο να διανύσει, προκειμένου να προσαρμοστεί στον νέο κανόνα που θέλει το ΑΙ να να δημιουργεί περιεχόμενο και ένα σύμπαν από deepfakes, τεχνητές εικόνες και κείμενα chatbox.

 

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.