30 Απρ 2024
READING

Η Pet City συνεχίζει να αναπτύσσεται με στόχο τα «200»

3 MIN READ

Η Pet City συνεχίζει να αναπτύσσεται με στόχο τα «200»

Η Pet City συνεχίζει να αναπτύσσεται με στόχο τα «200»

Κατά την διάρκεια του 2022 άνοιξαν 12 νέα καταστήματα που προστέθηκαν στο δίκτυο της Pet City με αποτέλεσμα το σύνολο των καταστημάτων στο τέλος της χρονιάς να είναι 88.

Θυμίζουμε ότι την Pet City έχει εξαγοράσει το fund της BC Partners της οποίας επικεφαλής είναι ο Νίκος Σταθόπουλος. Σήμερα το δίκτυο της αλυσίδας ειδών για κατοικίδια διαθέτει συνολικά 94 καταστήματα, τα οποία κατά το μεγαλύτερό τους μέρος βρίσκονται στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, την Εύβοια και την Κόρινθο με κάποιες εξαιρέσεις καταστημάτων που βρίσκονται στην ευρύτερη περιφέρεια. Επομένως υφίσταται στο προσεχές χρονικό διάστημα η δυνατότητα για την περαιτέρω επέκταση της αλυσίδας. 

Επί του παρόντος το Pet City Group έχει ξεκινήσει να υλοποιεί ένα φιλόδοξο επενδυτικό πλάνο ύψους άνω των 40 εκατοµµυρίων ευρώ, αναβαθµίζοντας τη στρατηγική της για περαιτέρω ανάπτυξη. Ένας από τους κύριους στόχους αυτής της επένδυσης είναι η επέκταση του δικτύου καταστηµάτων της, µε τη φιλοδοξία να ξεπεράσει τα 200 καταστήµατα, προσφέροντας πανελλαδική κάλυψη μέσα στα επόμενα χρόνια, με επέκταση στις περιοχές της ελληνικής επικράτειας που αυτή τη στιγμή δεν διατηρεί παρουσία. 

Τζίρος που αγγίζει τα 54 εκατομμύρια ευρώ

Ο τζίρος για τον όμιλο Pet City ήταν 53,67 εκατομμύρια ευρώ το 2022, έναντι 51,42 εκατομμύρια ευρώ το 2021, αυξημένα κατά 4,39% γεγονός που κυρίως οφείλεται στην αύξηση των καταστημάτων και των τιμών πώλησης ενώ το μεικτό περιθώριο κέρδους κυμάνθηκε περίπου στα ίδια επίπεδα, σε 49,23% για το 2022 σε σύγκριση με το 50,55% για το 2021. Σημειώνεται ότι ο δανεισμός της επιχείρησης στο τέλος οτυ 2022 ήταν 37,27 εκατομμύρια ευρώ. 

H Pet City συνεχίζει την εφαρμογή του στρατηγικού σχεδίου μετασχηματισμού της εταιρικής ταυτότητας και ανάπτυξης του δικτύου προκειμένου να εκπληρώσει τους στόχους της, να διαφοροποιήσει τις πηγές κερδοφορίας και να βελτιώσει τις σταθερές ταμειακές ροές. Σε αυτή την κατεύθυνση εξαγόρασε και την εταιρεία Aurora ΙΚΕ με αντικείμενο δραστηριότητάς της το ηλεκτρονικό εμπόριο, η οποία βρίσκεται πίσω από την ιστοσελίδα gatoskilo.gr. 

Οι διαδοχικές επενδύεις της BC Partners σε είδη για κατοικίδια

Σήμερα η αλυσίδα ειδών για κατοικίδια αποτελεί τον ηγέτη της αγοράς φροντίδας κατοικιδίων, κατέχοντας µερίδιο πάνω από το 30% της αγοράς pet shop που δεν ανήκουν σε σούπερ-µάρκετ. Η BC Partners έχει πραγματοποιήσει τα τελευταία χρόνια πολλές επενδύσεις στον συγκεκριμένο τομέα. Είναι επίσης ο βασικός µέτοχος της PetSmart, της µεγαλύτερης ειδικευµένης λιανικής αλυσίδας κατοικιδίων στη Βόρεια Αµερική, µε πάνω από 1.650 καταστήµατα, αλλά και της Chewy, του µεγαλύτερου online καταστήµατος κατοικιδίων στη Βόρεια Αµερική, ενώ έχει επενδύσει και στη VetPartners, την κορυφαία αλυσίδα κτηνιατρικών υπηρεσιών στο Ηνωµένο Βασίλειο και µε παρουσία σε εννέα χώρες.

Ως προς τον χαρακτήρα της επιχείρησης, αξίζει να σημειωθεί πως όταν ο Ματζουράνης Μαντζουρανάκης ίδρυε μία επιχείρηση πώλησης χονδρικής πώλησης προϊόντων για ζώα συντροφιάς το 1988, τα δεδομένα για τη συγκεκριμένη οντότητα ήταν εντελώς διαφορετικά. Κι αυτό γιατί η επιχείρηση αυτή για τα πρώτα επτά χρόνια της ζωής της είχε δραστηριότητα στην χονδρική πώληση, προμηθεύοντας δίκτυο 1.200 pet shops πανελλαδικά. Κάτι που άρχισε να αλλάζει από το 1996, όταν η λιανική άρχισε να γίνεται μέρος του DNA της εταιρείας. Τότε που εγκαινιάστηκε το πρώτο κατάστημα Pet City στην Παιανία, για να ακολουθήσει το δεύτερο mega – shop στη Γλυφάδα. 

Οι εν δυνάμει ανταγωνιστές

Εξετάζοντας ποιους καλείται να ανταγωνιστεί η αλυσίδα, θα μπορούσε κανείς να δει ένα «αντίπαλο» κανάλι πωλήσεων, αυτό των σούπερ μάρκετ καθώς και του e-commerce. Ωστόσο η διασπορά του δικτύου της είναι τέτοια που καλύπτει το εξειδικευμένο καταναλωτικό κοινό που αναζητά προϊόντα που σχετίζονται με τα κατοικίδια, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί και ηγέτιδα επιχείρηση, χωρίς βασικό και ισχυρό ανταγωνιστή στην κατηγορία επιχείρησης, στην οποία δραστηριοποιείται.

Ωστόσο η επέκτασή της στο e-commerce με την εξαγορά του gatoskilo.gr έναντι ποσού 1,3 εκατομμυρίων ευρώ, δείχνει ότι η Pet City δεν παραμένει αδρανής, αλλά κυνηγά τις προκλήσεις και συνεχίζει να επεκτείνεται σε όλους τους τομείς ενδιαφέροντος. 

Στην ομπρέλα της Pet City Group το online shop gatoskilo.gr | Ημερησία

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.