02 Μάι 2024
READING

IRIS: Γιατί είναι «καταδικασμένο» να… πετύχει;

4 MIN READ

IRIS: Γιατί είναι «καταδικασμένο» να… πετύχει;

IRIS: Γιατί είναι «καταδικασμένο» να… πετύχει;

Εκρηκτική άνοδο παρουσιάζει η χρήση του συστήματος IRIS στις πληρωμές, έχοντας ήδη καταφέρει να κερδίσει μία θέση στην καθημερινότητα περίπου 1,5 εκατ. νέων ηλικίας από 18-34 ετών.

Συνολικά στη χώρα μας, όπως μαρτυρούν τα επίσημα στοιχεία της ΔΙΑΣ, οι χρήστες του IRIS P2P ξεπερνούν πλέον τα 2,2 εκατομμύρια, επιτυγχάνοντας μάλιστα ετήσια αύξηση της τάξης του 60%. Αξίζει να σημειωθεί ότι η διείσδυση στους χρήστες είναι τέτοια που έχει καταγραφεί τετραπλασιασμός τους από το 2020, ενώ τον περασμένο Δεκέμβριο σημειώθηκε ρεκόρ εγγραφών νέων χρηστών ανά μήνα, οι οποίοι έφτασαν τις 102.000.

Αναλυτικότερα, και με τη δημοφιλία του IRIS να αυξάνεται συνεχώς, το προηγούμενο έτος οι μεταφορές χρημάτων μεταξύ φίλων κατέγραψαν εντυπωσιακή αύξηση 2.540% σε σχέση με το 2020. Μεταξύ επαγγελματιών η αύξηση έφτασε το 1.125%, ενώ οι πληρωμές σε ηλεκτρονικό κατάστημα αυξήθηκαν κατά 373%. Εξίσου εντυπωσιακά όμως είναι και τα στοιχεία σε σύγκριση με το 2022, καθώς το ύψος συναλλαγών αυξήθηκε κατά 251%, 293% και 69% αντίστοιχα.

Σε επίπεδο απόλυτων αριθμών, οι συναλλαγές ξεπέρασαν τα 20 εκατ., μέγεθος 20πλάσιο σε σύγκριση με το 2020, ενώ την συγκεκριμένη υπηρεσία υποστηρίζουν σήμερα οι τράπεζες Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς, Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου και Viva.com.

Στείλτε έως 500 ευρώ σε δευτερόλεπτα

Τι το ξεχωριστό όμως έχει αυτή η υπηρεσία που την κάνει τόσο αγαπητή, ειδικά στις μικρότερες ηλικίες; Τα βασικά χαρακτηριστικά της είναι η ευκολία, η ταχύτητα και φυσικά ότι προσφέρεται δωρεάν. Συγκεκριμένα, μέσω της διατραπεζικής υπηρεσίας IRIS μεταφορές χρημάτων έως 500 ευρώ ημερησίως πραγματοποιούνται σε μερικά δευτερόλεπτα και χωρίς κόστος, ενώ το μόνο στοιχείο που απαιτείται να γνωρίζει ο αποστολέας είναι ο αριθμός κινητού ή το ΑΦΜ του αποδέκτη των χρημάτων.

Γιατί προβλέπεται νέα αύξηση στους χρήστες

Μπορεί τα νούμερα να εντυπωσιάζουν, σε καμία περίπτωση όμως δε μπορούμε να μιλάμε για «ταβάνι» στον τομέα των επιδόσεων. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με τον νέο φορολογικό νόμο, ελεύθεροι επαγγελματίες, έμποροι και αυτοαπασχολούμενοι θα πρέπει υποχρεωτικά να κάνουν και να αποδέχονται στιγμιαίες πληρωμές χωρίς κάρτα, με απευθείας μεταφορά χρημάτων στον λογαριασμό του δικαιούχου μέσω του κινητού (smartphone), του tablet ή του υπολογιστή του πελάτη/καταναλωτή.

Προκειμένου να μπορεί αυτό να υλοποιηθεί, ο επαγγελματίας θα πρέπει μέσω e-banking ή στην εφαρμογή της τράπεζας στο κινητό του να δηλώσει τον επαγγελματικό του λογαριασμό, προκειμένου να πιστώνονται σε αυτόν τα χρήματα που εισπράττει. Αντίστοιχα και ο καταναλωτής πρέπει με τον ίδιο τρόπο να έχει δηλώσει πριν χρησιμοποιήσει την υπηρεσία από ποιον λογαριασμό του θα «τραβιούνται» τα χρήματα που θέλει να μεταφέρει ή να πληρώσει.

Στα φυσικά καταστήματα ή γραφεία, ο καταναλωτής μπαίνει στην τραπεζική εφαρμογή από το smartphone και καταχωρεί ΑΦΜ, κινητό ή email του επαγγελματία ή της επιχείρησης την οποία πρέπει να πληρώσει.

Συνοπτικά, η χρήση του συστήματος IRIS προσφέρει τη δυνατότητα σε καταναλωτές και ελεύθερους επαγγελματίες να πραγματοποιούν συναλλαγές έως 500 ευρώ χωρίς χρεώσεις. Οι καταναλωτές, εφόσον έχουν ενεργοποιήσει την υπηρεσία IRIS στο mobile banking, μπορούν να κάνουν τις πληρωμές τους μέσα σε δευτερόλεπτα πληκτρολογώντας τον ΑΦΜ ή το κινητό τηλέφωνο του επαγγελματία, στοιχεία τα οποία μπορούν για λόγους διευκόλυνσης να παρέχονται υπό μορφή QR Code προς σάρωση. Η αναγραφή του QR Code για πληρωμές IRIS θα αποτυπώνεται στο σώμα της απόδειξης που εκδίδεται ώστε η έκδοσή της να προηγείται της πληρωμής.

Ουσιαστικά, ο τρόπος αυτός επιτρέπει στην κυβέρνηση να έχει περισσότερα φορολογικά έσοδα, αφού μέχρι σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιμένει να επιτρέπει τις συναλλαγές έως 500 ευρώ με μετρητά. Πλέον, με το IRIS, κλείνει άλλη μία «πόρτα» προς την φοροδιαφυγή, ενώ επιβραβεύονται και οι συνεπείς επαγγελματίες αφού δεν θα «πειραχτούν» προς τα πάνω οι φορολογικοί συντελεστές.

Τα πιο ουσιαστικά οφέλη

Αναλυτικότερα, τα σημαντικότερα οφέλη από την χρήση του συγκεκριμένου συστήματος συναλλαγών είναι τα εξής:

  • Δεν απαιτείται να γνωρίζει ο καταθέτης τον αριθμό λογαριασμού, καθώς αρκεί μόνο το κινητό τηλέφωνο ή τον ΑΦΜ του δικαιούχου.
  • Πρόκειται για μια άμεση διαδικασία η οποία ολοκληρώνεται εντός λίγων δευτερολέπτων, ενώ ο δικαιούχος της πληρωμής ενημερώνεται άμεσα για την ολοκλήρωση της συναλλαγής.
  • Δεν υφίσταται τραπεζική προμήθεια για τη μεταφορά.
  • Η μεταφορά είναι ασφαλής σύμφωνα με το ευρωπαϊκό σχήμα SEPA Instant Credit Transfer.

Πώς θα το ενεργοποιήσετε

Η ενεργοποίηση της υπηρεσίας IRIS είναι μία ιδιαιτέρως εύκολη διαδικασία. Αρχικά, συνδεθείτε στο Mobile banking της τράπεζας σας, μεταβείτε στην μενού “IRIS Payments” , επιλέξτε “IRIS” και στην συνέχεια «Ρυθμίσεις».

Αφού ολοκληρώσετε τα συγκεκριμένα βήματα, καταχωρήστε τον λογαριασμό στον οποίο θέλετε να πραγματοποιήσετε τη μεταφορά ή λήψη ποσού μέσω IRIS.

Τέλος, θα χρειαστεί να επιλέξτε τον τρόπο με τον οποίο θα θέλατε να σας εντοπίζουν οι υπόλοιποι χρήστες IRIS (μέσω κινητού τηλεφώνου, email). Αυτό ήταν. Η υπηρεσία έχει ενεργοποιηθεί.

Όπως όλα δείχνουν, το σύστημα πληρωμών IRIS έχει κερδίσει για τα καλά μία θέση στις καθημερινές μας συναλλαγές. Είναι χρήσιμο, γρήγορο, ασφαλές ενώ εξασφαλίζει περισσότερα έσοδα για το κράτος και μεγαλύτερη φορολογική δικαιοσύνη.

IRIS instant payments to a professional (P2B) - YouTube

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.