30 Απρ 2024
READING

«Ελ. Βενιζέλος»: Γιατί «προσγειώθηκε» η αποτίμηση του Διεθνούς Αερολιμένα

4 MIN READ

«Ελ. Βενιζέλος»: Γιατί «προσγειώθηκε» η αποτίμηση του Διεθνούς Αερολιμένα

«Ελ. Βενιζέλος»: Γιατί «προσγειώθηκε» η αποτίμηση του Διεθνούς Αερολιμένα

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 25 Ιανουαρίου και μέχρι την 1η Φεβρουαρίου η διαδικασία υποβολής δημόσιων προσφορών για τη διάθεση των μετοχών της εταιρείας «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Α.Ε.» (ΔΑΑ).

Οι μετοχές, οι οποίες ανήκουν στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), θα διατεθούν σε ένα εύρος τιμής το οποίο διαμορφώνεται μεταξύ 7 και 8,2 ευρώ ανά μετοχή.

Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί

Όπως ανακοινώθηκε, η συνδυασμένη προσφορά η οποία ξεκίνησε την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου θα διαρκέσει για έξι ημέρες, και θα κινηθεί πάνω στη διεθνή πρακτική. Στην αγορά θα διατεθεί ένα ποσοστό μεταξύ 17,27% και 19% των υφιστάμενων μετοχών του «Ελ Βενιζέλος», κυριότητας ΤΑΙΠΕΔ.

Το 10% θα πωληθεί με premium σε σχέση με την τιμή διάθεσης στην AviAlliance, η οποία θα αποκτήσει έτσι τον έλεγχο της εταιρείας παραχώρησης (50%), ενώ ποσοστό 1% θα διατεθεί στον όμιλο Κοπελούζου, στην τιμή που θα προκύψει από το βιβλίο.

Ακόμα, μέσω δημόσιας προσφοράς θα διατεθούν σε εγχώριους επενδυτές 9.545.455 μετοχές ΔΑΑ, που θα φθάσουν σε 10.500.000 τεμάχια, σε περίπτωση υπερβάλλουσας ζήτησης. Μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης και βιβλίου προσφορών θα διατεθούν σε ξένους επενδυτές 42.272.727 μετοχές, που θα φθάσουν σε 46.500.000, αν εκδηλωθεί υπερβάλλουσα ζήτηση.

ΤΑΙΠΕΔ και Δημόσιο «άκουσαν» την αγορά

ΤΑΙΠΕΔ και Δημόσιο αποφάσισαν να προχωρήσουν σε μία γενναία περικοπή των αποτιμήσεων, όπως τουλάχιστον αυτές παρουσιάζονταν σε σχετικά δημοσιεύματα.

Συγκεκριμένα, και μετά την ολοκλήρωση του pre marketing από τους συντονιστές αναδόχους της έκδοσης, η συνδυασμένη διάθεση του 17,27% ως 19% των μετοχών Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (Ελ. Βενιζέλος) θα διενεργηθεί με εύρος τιμής μεταξύ 7 με 8,2 ευρώ ανά μετοχή. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι το κατώτερο όριο του εύρους τιμής διάθεσης (7 ευρώ) είναι μόνο ενδεικτικό και ενδέχεται να μεταβληθεί κατά τη διάρκεια της συνδυασμένης προσφοράς.

Η απόφαση αυτή μεταφράζεται σε equity value 2,1 με 2,46 δισ. ευρώ και enterprise value μεταξύ 2,96 με 3,3 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι, αρχικά, το equity value υπολογιζόταν σε ένα ποσό κοντά στα 2,8 με 3 δισ. ευρώ

Με τα νέα δεδομένα, τα επίπεδα παραμένουν ανταγωνιστικά σε σχέση με τις ομοειδείς ευρωπαϊκές εταιρείες, καθώς, ακόμη και αν τα EBITDA της φετινής χρήσης υποχωρήσουν σε 360 εκατ. ευρώ, με βάση το εύρος διάθεσης, η σχέση EV/EBITDA διαμορφώνεται μεταξύ 8,2 με 9,2x.

Εδώ και αρκετές ημέρες, παράγοντες της αγοράς τόνιζαν ότι προκειμένου η είσοδος του Διεθνούς

Αερολιμένα Αθηνών να στεφθεί με επιτυχία και να αποτελέσει «καύσιμο» στη «μηχανή» του Χρηματιστηρίου Αθηνών, είναι βασικό να υπάρχει το περιθώριο κέρδους στους νέους μετόχους.

Γιατί «χαμήλωσαν» οι προσδοκίες

Όπως σημείωναν εγχώριοι αναλυτές και διαχειριστές κεφαλαίων, το «Ελευθέριος Βενιζέλος» αναμένει χαμηλό growth, τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Αυτό γιατί, την περασμένη χρονιά, το Ελ. Βενιζέλος ουσιαστικά έφτασε στο 100% της τρέχουσας δυναμικότητάς του, καθώς εξυπηρέτησε περισσότερους από 28 εκατομμύρια επιβάτες. Μάλιστα, έδειξε να έχει αφήσει οριστικά πίσω του τις συνέπειες της πανδημίας, καθώς ξεπέρασε την επίδοση του 2019 (κατά 9% βάσει στοιχείων 9μήνου).

Όπως είναι αναμενόμενο, αυτοί οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι αδύνατον να συνεχιστούν, με τις υπάρχουσες υποδομές. Έτσι, για τη διετία 2024-25, σύμφωνα με εκτιμήσεις IATA, η επιβατική κίνηση θα αυξηθεί με μέσο ρυθμό 2,1%. Το «φρένο» αυτό είναι αναμενόμενο, καθώς θα πρέπει να συνυπολογιστεί το γεγονός ότι το 2023 ο ΔΑΑ έπιασε το ανώτατο όριο απόδοσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2023 εξαλείφθηκε η δυνατότητα συμψηφισμού, που παρέχει η σύμβαση, όταν προηγούνται χρονιές με υστέρηση όπως η διετία της πανδημίας (2020-21).Ακόμα, σύμφωνα με τους όρους που προβλέπονται στην παραχώρηση, τα έσοδα από τη διακίνηση επιβατών αποτελούν ρυθμιζόμενη δραστηριότητα και ορίζεται πλαφόν συντελεστή απόδοσης κεφαλαίου 15% (RoE).

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι οι νέες επενδύσεις επέκτασης δυναμικότητας του αεροδρομίου θα χρηματοδοτηθούν αποκλειστικά από δανεισμό, χωρίς δηλαδή να πραγματοποιηθεί χρήση ιδίων κεφαλαίων. Κίνηση η οποία μεταφράζεται στο ότι τα κεφάλαια, που αποτελούν τον «παρονομαστή» για τον υπολογισμό του συντελεστή ρυθμιζόμενης απόδοσης, θα παραμείνουν -σχετικά- σταθερά, καθώς προβλέπεται ετήσια αναπροσαρμογή βάσει πληθωρισμού.

Ανάπτυξη μέσω των εμπορικών εσόδων

Γίνεται λοιπόν εύκολα αντιληπτό ότι -για το κοντινό μέλλον τουλάχιστον- η όποια ανάπτυξη θα πρέπει να αναζητηθεί σε εμπορικά έσοδα, όπως αυτά που προέρχονται από τα ενοίκια καταστημάτων και τους χώρους στάθμευσης όχι τόσο από την αύξηση της επιβατικής κίνησης. Σημειώνεται ότι για το το 2022 τα έσοδα από μη ρυθμιζόμενες δραστηριότητες έφτασαν στα 109 εκατ. ευρώ.

Με βάση το εκτιμώμενο growth, το οποίο είναι χαμηλό, οι αναλυτές και οι διαχειριστές κεφαλαίων συμπεριλαμβάνουν το «Ελ. Βενιζέλος» στην κατηγορία των dividend play. Σημειώνουν πάντως ότι το μέρισμα από τα κέρδη χρήσης 2023 θα είναι μικρό για τους νέους μετόχους, λόγω των αλλεπάλληλων φετινών διανομών.

Υπενθυμίζεται πως οι υφιστάμενοι μέτοχοι έλαβαν 685 εκατ. ευρώ εντός του 2023 μέσω μερίσματος χρήσης 2022 (450 εκατ. ευρώ), προμερίσματος από τα κέρδη 9μήνου 2023 και επιστροφής κεφαλαίου από κέρδη εις νέον. Για τους νέους μετόχους, τα προς διανομή κέρδη χρήσης 2023 εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν πέριξ των 70 εκατ. ευρώ.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.