30 Απρ 2024
READING

Γερμανός: Αναζητώντας κερδοφορία στις οικιακές μικροσυσκευές

4 MIN READ

Γερμανός: Αναζητώντας κερδοφορία στις οικιακές μικροσυσκευές

Γερμανός: Αναζητώντας κερδοφορία στις οικιακές μικροσυσκευές

Την επέκταση της παρουσίας της σε μεγαλύτερη γκάμα προϊόντων αποφάσισε η αλυσίδα καταστημάτων Γερμανός, η οποία, εδώ και λίγες ημέρες, πραγματοποίησε την είσοδό της και στις μικρές οικιακές συσκευές.

Στην απόφασή της αυτή κομβικό ρόλο διαδραμάτισαν δύο παράγοντες. Από τη μία το γεγονός ότι πρόκειται για μία κατηγορία προϊόντων που παρουσιάζει διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης – είναι ενδεικτικό ότι μόνο την περασμένη χρονιά το νούμερο αυτό έφτασε στο 20%-, κι από την άλλη ότι ο κύκλος εργασιών της εταιρείας παρουσιάζει στασιμότητα.

Οριακή άνοδος κερδών και υποχώρηση εσόδων από υπηρεσίες

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στα οικονομικά της Γερμανός, είναι το γεγονός ότι το 2022 ο κύκλος εργασιών της γνωστής αλυσίδας καταστημάτων διαμορφώθηκε στα 387,557 εκατ. ευρώ σημειώνοντας οριακή αύξηση από τα 385,093 εκατ. ευρώ του 2021. Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο που προκύπτει με μία πιο προσεκτική ανάγνωση των αποτελεσμάτων είναι το γεγονός ότι η άνοδος στις πωλήσεις εμπορευμάτων κατάφερε να απορροφήσει τις απώλειες που δημιούργησε η υποχώρηση εσόδων από τις υπηρεσίες.

Υπενθυμίζεται ότι το 2021 ήταν μία εντυπωσιακή χρονιά, καθώς, με την «βοήθεια» της πανδημίας, τα έσοδα της Γερμανός πραγματοποίησαν «άλμα» 42%. Συγκεκριμένα, κατέγραψαν την μεγαλύτερη αύξηση της τελευταίας οκταετίας, καθώς από τα 270,193 εκατ. ευρώ το 2020 έφτασαν στα 385 εκατ. ευρώ.

Η αλήθεια είναι ότι παρά το γεγονός πως μιλάμε για ένα brand που ο κόσμος γνωρίζει και εμπιστεύεται, όπως επίσης για μια αλυσίδα καταστημάτων με ισχυρή παρουσία σε όλη σχεδόν την Ελλάδα, τα έσοδα της Γερμανός από εμπορεύματα και υπηρεσίες παρουσίαζαν, πριν από την πανδημία, μία στασιμότητα γύρω από την περιοχή των 300 εκατ. ευρώ, ενώ και η κερδοφορία παρέμενε σε χαμηλά επίπεδα.

Όπως αναφέραμε, οι ιδιαιτερότητες της πανδημίας οδήγησαν σε ένα «θριαμβευτικό» 2021, μετά την ομαλοποίηση της αγοράς όμως, το 2022 τα μεγέθη υποχώρησαν. Συγκεκριμένα, τα λειτουργικά κέρδη προ χρηματοοικονομικών και επενδυτικών δραστηριοτήτων, αποσβέσεων και απομειώσεων μειώθηκαν σε 24,478 εκατ. ευρώ το 2022 από 36,18 εκατ. ευρώ το 2021, καταγράφοντας πτώση της τάξης του 32,3%, ενώ η καθαρή κερδοφορία υποχώρησε στα 6,65 εκατ. ευρώ από 14,92 εκατ. ευρώ το 2021.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί, κι ενώ αναμένουμε την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων για το 2023, ότι στις τάξεις της εταιρείας υπάρχει ικανοποίηση για τις επιδόσεις που σημειώθηκαν, ενώ ανακοινώσεις θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια της επερχόμενης συνάντησης των συνεργατών της αλυσίδας.

Τα νέα προϊόντα και η διαφορά eshop και φυσικού καταστήματος

Πλέον, στο ηλεκτρονικό κατάστημα Germanos.gr έχει προστεθεί μία σειρά προϊόντων. Αυτά ξεκινάνε από καφετιέρες, τοστιέρες, μίξερ και πολυκόφτες και φτάνουν σε έξυπνες ζυγαριές, πιστολάκια για τα μαλλιά, ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες και αποτριχωτικές ή ξυριστικές μηχανές. Τη νέα προϊοντική γκάμα της αλυσίδας συμπληρώνουν και ηλεκτρικές σκούπες – ρομπότ και μη – καθώς και συστήματα σιδερώματος κάθε είδους, αλλά και αφυγραντήρες, αερόθερμα και θερμοπομποί.

Επειδή τα καταστήματα του δικτύου Γερμανός συνήθως δεν είναι πολύ μεγάλα σε μέγεθος, τα προϊόντα δεν αναμένεται να είναι διαθέσιμα σε όλα τα φυσικά σημεία. Προκειμένου όμως να καλύψει την ανάγκη των πελατών για αγορές από φυσικά καταστήματα, η εταιρεία έχει ξεκινήσει από το 2022 την ανανέωση του δικτύου των καταστημάτων της, εγκαινιάζοντας τα πρώτα έξι concept stores σε Κερατσίνι, Κρανίδι, Εμπορικό Κέντρο Smart Park, Αμαλιάδα, Αλεξανδρούπολη και Άρτα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το περασμένο καλοκαίρι, όταν παρουσιάστηκαν τα οικονομικά της στοιχεία, οι άνθρωποι της Γερμανός είχαν υπογραμμίσει ότι μέσα στους άμεσους στόχους βρίσκεται η σύγκλιση του ψηφιακού και του φυσικού κόσμου μέσω μιας omnichannel εμπειρίας, όπως επίσης και η περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου καταστημάτων της με νέα experiential stores αλλά και η είσοδος σε νέες προϊοντικές κατηγορίες.

Η νέα ημέρα για τα καταστήματα Γερμανός

Παρά το γεγονός ότι ο κεντρικός σχεδιασμός των καταστημάτων της αλυσίδας Γερμανός δεν πρόκειται να αλλάξει, θεωρείται δεδομένο ότι η εταιρεία θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί την έντονη παρουσία της σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Θα επιχειρηθεί λοιπόν μία συνένωση δυνάμεων του ηλεκτρονικού καταστήματος με τα φυσικά καταστήματα, με το ένα κανάλι πωλήσεων να συμπληρώνει το άλλο. Με τον τρόπο αυτό υπάρχει η ελπίδα ότι ο μεγάλος αριθμός καταστημάτων μπορεί να αποτελέσει ένα «κρυμμένο όπλο» στην προσπάθεια να ανταγωνιστεί τα «αντίπαλα» ηλεκτρονικά καταστήματα.

Άλλωστε, με την αλλαγή στις συνήθειες των καταναλωτών, οι οποίοι έχουν περιορίσει τις επισκέψεις τους για παροχή υπηρεσιών, αναδύεται η ευκαιρία αξιοποίησης των καταστημάτων για άλλους λόγους.

Φυσικά η ποικιλία στο ηλεκτρονικό κατάστημα θα είναι μεγαλύτερη, θα προσφέρεται όμως η δυνατότητα οι πελάτες να παραλαμβάνουν τα προϊόντα που αγόρασαν με την υπηρεσία G Click&Collect.

Το παρελθόν έχει δείξει ότι η Γερμανός είναι μια εταιρεία που δε μένει στάσιμη και αναζητά συνεχώς νέες ιδέες προκειμένου να προσφέρει περισσότερα στους πελάτες της. Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε τα προηγούμενα χρόνια είχαν ενταχθεί στους προσφερόμενους κωδικούς προϊόντα όπως smart τηλεοράσεις και συσκευές, σκούπες ρομπότ, «έξυπνοι» λαμπτήρες και πρίζες. Πλέον, και με τον ανταγωνισμό να ανεβαίνει -μετά και την εξαγορά της Κωτσόβολος από τη ΔΕΗ- κάνει κι εκείνη τη δική της κίνηση με σκοπό το όσο τον δυνατόν μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.