03 Μάι 2024
READING

Prodea: Tι σηματοδοτεί η στροφή σε τουρισμό και data center

4 MIN READ

Prodea: Tι σηματοδοτεί η στροφή σε τουρισμό και data center

Prodea: Tι σηματοδοτεί η στροφή σε τουρισμό και data center

Αποφασισμένη να ενισχύσει σημαντικά την παρουσία της στον τομέα της φιλοξενίας και τον ξενοδοχειακό κλάδο παρουσιάζεται η Prodea, η οποία ανακοίνωσε διπλό deal με τον όμιλο Yoda.

Το πλάνο που έχει τεθεί σε εφαρμογή θέλει την εταιρεία να διπλασιάζει -σε διάστημα 3 έως 5 ετών- την παρουσία στο χαρτοφυλάκιό της, ακίνητης περιουσίας που σχετίζεται με τον τομέα της φιλοξενίας, με σκοπό αυτή να φτάσει στο 40% από το 20% στο οποίο βρίσκεται σήμερα.

Στην κατοχή της το 55% της Mediterranean Hospitality Venture

Στο πλαίσιο αυτό υπάγεται και η υπογραφή συμβολαίου αγοραπωλησίας του 55% της Mediterranean Hospitality Venture (MHV) από την εταιρεία του κυπριακού ομίλου «YODA Group», με το συνολικό τίμημα να φτάνει στα 254 εκατ. ευρώ.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της συναλλαγής, αποτελεί η λήψη έγκρισης από την Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού της Κύπρου, με την Prodea Investments να αισιοδοξεί ότι η συμφωνία θα ολοκληρωθεί εντός του πρώτου τριμήνου 2024, γεγονός που θα της επιτρέψει να κατέχει ποσοστό 80% στην MHV.

Σημειώνεται ότι η MHV έχει έντονη παρουσία στον ξενοδοχειακό κλάδο ενώ δραστηριοποιείται και στην ανάπτυξη, αξιοποίηση και εκμετάλλευση ακίνητης περιουσίας. Στο χαρτοφυλάκιό της συναντάμε πολυτελή ξενοδοχεία και resorts όπως επίσης έργα ανάπτυξης γραφείων και κατοικιών.

Αναλυτικότερα, στο διακεκριμένο χαρτοφυλάκιο ξενοδοχείων της, η MHV διαθέτει το Parklane, a Luxury Collection Resort & Spa, Limassol, το Nammos Limassol, το LPM Restaurant & Bar, το Park Tower Residences και το The Landmark Nicosia στην Κύπρο. Επιπλέον, το χαρτοφυλάκιο επεκτείνεται στην Ελλάδα με το Nikki Beach Resort, το Porto Heli και το Porto Paros.

Οι μετοχές της MHV είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο της Κύπρου στην κατηγορία Emerging Companies Market.

Πρόκειται για μία κίνηση εξαιρετικής σημασίας, καθώς πλέον η αξία του χαρτοφυλακίου της Prodea σε ακίνητη περιουσία στον τομέα της φιλοξενίας διαμορφώνεται στα €660 εκατ., περιλαμβάνοντας περίπου 1.800 δωμάτια.

Τι σημαίνει η πώληση ποσοστού 5,22% στην Yoda

Την ίδια στιγμή, η Yoda PLC απέκτησε ποσοστό 5,22%, σε μια κίνηση που, σύμφωνα με την Prodea, αποτελεί κομμάτι «της συνεχούς προσπάθειας για διεύρυνση και διαφοροποίηση της μετοχικής βάσης της εταιρείας».

Μάλιστα, η εταιρεία κάνει λόγο για μία στρατηγική επένδυση που «επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη που έμπειροι διεθνείς επενδυτές, όπως η Yoda, δείχνουν στις προοπτικές ανάπτυξης της Prodea και στην ομάδα της, η οποία συνδυάζει την εξαιρετική γνώση της τοπικής αγοράς με τη διεθνή τεχνογνωσία».

Οι δημοσιογραφικές πληροφορίες θέλουν τον όμιλο Yoda, συμφερόντων του επιχειρηματία Ιωάννη Παπαλέκα, να επενδύει περισσότερα από 70 εκατ. ευρώ, ενώ πρόκειται για μία σημαντική κίνηση καθώς η εμπειρία που διαθέτει στον τουριστικό τομέα μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά στην επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί. Σημειώνεται ότι για την ώρα δεν υπάρχουν συζητήσεις για συμμετοχή μεγαλύτερη από αυτήν που εξασφαλίζει το ποσοστό ύψους 5,22%.

Η πώληση του 41% της Vibrana Holdings στην Υοda

Υπενθυμίζεται ότι στις 30 Δεκεμβρίου έγινε γνωστό ότι η Prodea πούλησε στην Yoda το 41% της Vibrana Holdings Ltd, μητρικής εταιρείας της The Cyprus Tourism Development Company Ltd, στην ιδιοκτησία της οποίας ανήκει το ξενοδοχείο 5 αστέρων της Λευκωσίας The Landmark Nicosia.

Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η Prodea Investments διατηρεί ποσοστό 49% στη Vibrana Holdings Ltd και η Flowpulse Ltd, που ανήκει στην Invel Real Estate, ποσοστό 10%.

Το τελικό τίμημα για τη συναλλαγή θα προσδιοριστεί κατά την ημερομηνία μεταβίβασης των μετοχών θεωρώντας ως αξία ακινήτου 61,3 εκατ. ευρώ και θα προσαρμοστεί κατά το ποσοστό που θα μεταβιβαστεί, λαμβάνοντας υπόψιν στοιχεία της ενοποιημένης οικονομικής θέσης της Vibrana Holdings Ltd την 31.12.2020.

Προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της συναλλαγής αποτελεί η λήψη έγκρισης από την Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού της Κύπρου, ενώ η συναλλαγή εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί έως 30.03.2021

Οι επόμενες κινήσεις

Στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού που αναφέραμε, υψηλό είναι ακόμα το ενδιαφέρον της Prodea για επενδύσεις σε «πράσινα γραφεία», τα οποία είναι περιζήτητα λόγω και του μικρού αριθμού τους, όπως και στον κλάδο των logistics.

Οι δύο αυτοί τομείς παρουσιάζουν ευκαιρία για κερδοφόρες αποδόσεις, ενώ στο στόχαστρο της εταιρείας βρίσκεται και η κατηγορία των data centers που κερδίζουν την προσοχή σημαντικών επενδυτών τα τελευταία χρόνια.

Αυτή τη στιγμή η Prodea βρίσκεται στο στάδιο διερεύνησης των επιλογών της, χωρίς να έχει παρθεί κάποια οριστική απόφαση, σημειώνεται όμως ότι δεν εξετάζεται τη δεδομένη περίοδο τουλάχιστον να δραστηριοποιηθεί ως operator. Αντιθέτως, στο τραπέζι βρίσκεται και το ενδεχόμενο συνεργασιών με άλλους «παίκτες» του κλάδου.

Υπενθυμίζεται ότι η Prodea Investments έχει ενεργητικό 3 δισ. δολ. ενώ στο χαρτοφυλάκιο της περιλαμβάνονται πάνω από 370 εμπορικά ακίνητα, κυρίως γραφεία και καταστήματα σε Ελλάδα, Ιταλία και άλλες αγορές της ΝΑ Ευρώπης, συνολικής εκμισθώσιμης επιφάνειας περίπου 1.447 χιλ. τ.μ.

Στο εννεάμηνο του 2023, ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε σε €127,4 εκατ. έναντι €111,4 εκατ. στο Εννεάμηνο του 2022 ενώ τα προσαρμοσμένα EBITDA ανήλθαν στα €95,2 εκατ.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.