16 Μάι 2024
READING

Αύξηση της διαδικτυακής πειρατείας: Ένα σύγχρονο ψηφιακό δίλημμα

3 MIN READ

Αύξηση της διαδικτυακής πειρατείας: Ένα σύγχρονο ψηφιακό δίλημμα

Αύξηση της διαδικτυακής πειρατείας: Ένα σύγχρονο ψηφιακό δίλημμα

Η πρωτοφανής άνοδος της ψηφιακής πειρατείας

Στον διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο των ψηφιακών μέσων, μια νέα μελέτη αποκάλυψε μια σημαντική αύξηση της διαδικτυακής πειρατείας. Η εξέλιξη αυτή προκαλεί ανησυχία αλλά και δυνητικές ευκαιρίες για τις εταιρείες μέσων ενημέρωσης σε όλον τον κόσμο.

Σύμφωνα με μια ολοκληρωμένη ανάλυση που διεξήχθη από την MUSO, μια βρετανική εταιρεία ανάλυσης για την καταπολέμηση της πειρατείας, και την Kearney, μια παγκόσμια εταιρεία συμβούλων, η διαδικτυακή πειρατεία έχει σημειώσει σημαντική άνοδο τα τελευταία χρόνια. Η μελέτη αποκαλύπτει ότι ο αριθμός των επισκέψεων σε ιστότοπους διαδικτυακής πειρατείας εκτοξεύτηκε στα 141 δισεκατομμύρια το 2023, σημειώνοντας αύξηση 12% από το 2019. Αυτό ισοδυναμεί με περίπου 386 εκατομμύρια επισκέψεις ημερησίως, γεγονός που αναδεικνύει την τεράστια κλίμακα αυτού του ψηφιακού φαινομένου.

Διαβάστε ακόμα: Πόσο επηρεάζει η πειρατεία τους παρόχους streaming;

Γεωγραφικά σημεία εστίασης της πειρατείας

Η μελέτη ρίχνει περαιτέρω φως στη γεωγραφική κατανομή των δραστηριοτήτων πειρατείας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ινδία έχουν τον υψηλότερο συνολικό όγκο πειρατείας, αλλά όταν εξετάζουμε την πειρατεία ανά άτομο, η Ευρώπη και η περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού βρίσκονται στην κορυφή. Αυτό είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο στην Ασία, όπου το 2023 πραγματοποιήθηκαν κατά μέσο όρο 34 επισκέψεις σε ιστότοπους πειρατείας ανά άτομο.

Γιατί αυξάνεται η πειρατεία;

Η έξαρση της πειρατείας μπορεί να αποδοθεί σε δύο βασικούς παράγοντες: την τεχνολογία και την κόπωση των συνδρομητών. Η τεχνολογική πρόοδος και ο πολλαπλασιασμός των πλατφορμών streaming έχουν παίξει σημαντικό ρόλο. Η ατομική συνδρομή κάθε πλατφόρμας έχει οδηγήσει σε αυτό που οι ειδικοί αποκαλούν “κόπωση της συνδρομής” μεταξύ των χρηστών. Η κόπωση από τις συνδρομές είναι όταν οι άνθρωποι αισθάνονται συγκλονισμένοι επειδή είναι συνδρομητές σε πάρα πολλές επί πληρωμή υπηρεσίες, όπως οι πλατφόρμες streaming, και δυσκολεύονται να διαχειριστούν το κόστος και το περιεχόμενο από όλες αυτές.

Αυτό, σε συνδυασμό με τους αυξανόμενους περιορισμούς και το υψηλότερο κόστος των νόμιμων υπηρεσιών streaming, έχει ωθήσει ακούσια τους χρήστες προς την πειρατεία.

Η πειρατεία γίνεται κοινή πρακτική

Μια σημαντική διαπίστωση από τη μελέτη είναι ότι η πειρατεία γίνεται όλο και πιο συχνή μεταξύ των νέων δισεκατομμυρίων χρηστών του διαδικτύου. Για παράδειγμα, η πειρατεία ταινιών στην Ινδία αυξήθηκε κατά 80% από το 2022 έως το 2023. Επιπλέον, η επιθυμία για ορισμένους τύπους περιεχομένου, όπως τα anime, αποτέλεσε κινητήρια δύναμη πίσω από την πειρατεία. Η ανάλυση δείχνει ότι το 25% του πειρατικού περιεχομένου παγκοσμίως κατά το τελευταίο έτος ήταν anime.

Επανεξέταση της πειρατείας: Μια ευκαιρία για την αγορά

Η μελέτη θέτει μια αλλαγή παραδείγματος στην αντιμετώπιση της πειρατείας. Αντί για την ποινικοποίησή της, η κατανόηση των υποκείμενων κινήτρων των καταναλωτών θα μπορούσε να προσφέρει στις εταιρείες μέσων ενημέρωσης μια προσοδοφόρα ευκαιρία. Για παράδειγμα, πολλοί χρήστες καταφεύγουν στην πειρατεία όχι για οικονομικό όφελος αλλά λόγω της μη διαθεσιμότητας του επιθυμητού περιεχομένου στις πλατφόρμες στις οποίες είναι συνδρομητές.

Διαβάστε ακόμα: Από το streaming στο βινύλιο: η μουσική βιομηχανία το 2024

Το οικονομικό πλεονέκτημα

Η πιθανή οικονομική ανάκαμψη από την αντιμετώπιση της πειρατείας είναι σημαντική. Η μελέτη εκτιμά ότι αν η βιομηχανία μπορούσε να ανακτήσει έστω και το ένα τέταρτο των εσόδων που χάνονται από την πειρατεία προσφέροντας πιο ελκυστικές εναλλακτικές λύσεις, θα μπορούσε να ενισχύσει την αγορά video-on-demand κατά 4%, που αντιστοιχεί σε 22 δισεκατομμύρια ευρώ.

Διαχείριση της διαδικτυακής πειρατείας

Η αύξηση της διαδικτυακής πειρατείας είναι ένα σύνθετο πρόβλημα που συνδέεται με την τεχνολογία, τις αλλαγές στην αγορά και τις μεταβαλλόμενες καταναλωτικές συνήθειες. Καθώς το ψηφιακό τοπίο εξελίσσεται, οι εταιρείες μέσων ενημέρωσης αντιμετωπίζουν τόσο προκλήσεις όσο και ευκαιρίες ανάπτυξης. Για να καταπολεμήσουν την πειρατεία και να αξιοποιήσουν νέες ευκαιρίες, οι εταιρείες μπορούν να επανεξετάσουν τον τρόπο με τον οποίο διανέμουν ψηφιακό περιεχόμενο και να κατανοήσουν καλύτερα την οπτική του κοινού τους.

Με πληροφορίες από Fast Company

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.