21 Μάι 2024
READING

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Τα νέα μεγάλα deal και η «σφραγίδα» κυριαρχίας

4 MIN READ

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Τα νέα μεγάλα deal και η «σφραγίδα» κυριαρχίας

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Τα νέα μεγάλα deal και η «σφραγίδα» κυριαρχίας

Μία εξαιρετική περίοδο διανύει ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ο οποίος ολοκληρώνει σημαντικές συμφωνίες που του επιτρέπουν να εδραιωθεί ως κυρίαρχος στη μάχη του ανταγωνισμού.

Μπορεί οι εξελίξεις με τον ΒΟΑΚ να βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, αυτό όμως σε καμία περίπτωση δε σημαίνει ότι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ περιορίζεται στο συγκεκριμένο deal.

Συμφωνία με Noval-Brooklane για συγκρότημα γραφείων στο Μαρούσι

Στο πλαίσιο των νέων συμφωνιών της, η ΤΕΡΝΑ Α.Ε., που αποτελεί 100% θυγατρική του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, υπέγραψε συμφωνία με την THE GRID Α.Ε. (εταιρεία συμφερόντων της NOVAL PROPERTY και της BROOKLANE) για την κατασκευή του νέου συγκροτήματος γραφείων στο Μαρούσι, συνολικού προϋπολογισμού 96,5 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΤΕΡΝΑ έχει ήδη εγκατασταθεί στον χώρο και προχωράει τις διαδικασίες. Ως εκ τούτου, το συνολικό έργο, περιλαμβανομένου και του περιβάλλοντος χώρου, αναμένεται να ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2026. Μάλιστα, αρκετά νωρίτερα θα παραδοθεί στους μισθωτές για εγκατάσταση και ολοκλήρωση των εσωτερικών εργασιών διαρρύθμισης.

Το συγκρότημα γραφείων THE GRID πρόκειται να κατασκευαστεί σε οικόπεδο έκτασης 16.100 τ.μ. επί της συμβολής των οδών Χειμάρρας και Αμαρουσίου-Χαλανδρίου και θα έχει συνολική επιφάνεια 61.500 τ.μ., εκ των οποίων τα 26.400 τ.μ. αντιστοιχούν σε χώρους ανωδομής και τα 35.100 τ.μ. σε υπόγειους χώρους.

Το συγκρότημα αποτελείται από 2 κτίρια σχήματος Γ τα οποία διατάσσονται αντικριστά σχηματίζοντας έναν κεντρικό κήπο με εκτεταμένη βλάστηση. Kάθε κτίριο αποτελείται από τρεις διακριτούς όγκους, οι οποίοι ενώνονται μέσω «γεφυρών». Σε κάθε κτίριο δημιουργείται ένα ηλιακό αίθριο το οποίο περικλείεται από την κεντρική είσοδο και τα εξωτερικά κλιμακοστάσια. Οι εξωτερικές όψεις επενδύονται εξ ολοκλήρου με ενεργειακό κέλυφος και το συγκρότημα αναμένεται να πιστοποιηθεί στην ανώτερη βαθμίδα αξιολόγησης LEED PLATINUM.

Σημειώνεται ότι το διακεκριμένο αρχιτεκτονικό γραφείο FOSTER + PARTNERS ηγήθηκε στον σχεδιασμό αυτού του έργου και η HILL International έχει αναλάβει την παροχή υπηρεσιών διαχείρισης σε όλα τα στάδια του έργου, σχεδιασμού και κατασκευής.

Το εμβληματικό έργο του ΒΟΑΚ

Σε κάθε περίπτωση, όπως είναι λογικό, στην επικαιρότητα κυριαρχεί το έργο κατασκευής και λειτουργίας του αυτοκινητόδρομου Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης (ΒΟΑΚ) στο τμήμα Χανιά – Ηράκλειο.

Πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού κατασκευής 1,8 δισ. ευρώ, με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να καταθέτει την υψηλότερη προσφορά στο πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μιλάμε για ένα εμβληματικό έργο, καθώς πρόκειται για τη μεγαλύτερη σύμβαση παραχώρησης για την οποία βρίσκεται σε εξέλιξη διαγωνιστική διαδικασία. Υπενθυμίζεται ότι, στο πλαίσιο της προσφοράς, η αιτούμενη κατά την περίοδο μελετών – κατασκευών χρηματοδοτική συμβολή του Δημοσίου ανέρχεται στα 693 εκατ. ευρώ (σε τρέχουσες τιμές), ενώ η επιδότηση κατά την περίοδο λειτουργίας (δικαίωμα απόληψης σκιώδους διοδίου) αντιστοιχεί σε ποσοστό 64,62% επί των επιβαλλόμενων στους χρήστες διοδίων τελών.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, ο όμιλος ΓΕΚ ΤΈΡΝΑ «κερδίζει την μάχη» για το μεσαίο τμήμα του ΒΟΑΚ, παρά το γεγονός ότι υπάρχει ακόμα ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγών ή ενστάσεων εκ μέρους των αντίπαλων σχημάτων. Υπενθυμίζεται ότι εκτός της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, το έργο διεκδικούσαν οι κοινοπραξίες Άκτωρ Παραχωρήσεις – Mytilineos και Άβαξ – EGIS – Meridiam (Ένωση Ιδομενέας).

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες που έχουν φτάσει στα δημοσιογραφικά γραφεία, η κυβέρνηση έχει αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να επιτευχθεί ένα κλίμα συνεννόησης μεταξύ των κατασκευαστικών ομίλων.

Στόχος των κυβερνητικών πρωτοβουλιών είναι η ομαλή και ταχεία υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομής, τα οποία είναι αναγκαία για τη χώρα. Όπως φαίνεται, οι προσπάθειες αποδίδουν καρπούς, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο εμπλουτισμού των συμμετεχόντων σε κάποια μεγάλα έργα.

Κυρίαρχος στους αυτοκινητόδρομους

Η συγκεκριμένη εξέλιξη έχει μία ακόμα πολύ σημαντική παράμετρο για τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, αφού φαίνεται να ολοκληρώνεται μια προσπάθεια ετών των ανθρώπων του, με σκοπό να τον καταστήσουν ως τον πιο ισχυρό παίκτη στον τομέα διαχείρισης και κατασκευής των ελληνικών αυτοκινητοδρόμων.

Αυτό, παρά το γεγονός ότι σε κάθε περίπτωση η ολοκλήρωση των διαδικασιών για τον ΒΟΑΚ σίγουρα θα χρειαστεί κάποιους μήνες, ενώ ανοιχτές παραμένουν οι συμβάσεις τόσο για την Εγνατία Οδό όσο και για τη νέα σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού, με άπαντας να ελπίζουν ότι οι διαδικασίες δε θα καθυστερήσουν παραπάνω από το προβλεπόμενο με προσδοκίες για την όσο το δυνατόν πιο σύντομη ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών.

Σε κάθε περίπτωση όμως ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει καταφέρει να επικρατήσει στους τρεις μεγάλους διαγωνισμούς των τελευταίων ετών, ενώ πέραν των παραπάνω ανοιχτών συμβάσεων ελέγχει τη Νέα Οδό, την Κεντρική Οδό και μειοψηφική συμμετοχή στην Ολυμπία Οδό, έχοντας ήδη δημιουργήσει έναν ισχυρό τομέα έργων παραγωγής σταθερών ταμειακών ροών.

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Τα επόμενα βήματα στη συμφωνία για τη σύμβαση παραχώρησης της Εγνατίας Οδού | Ειδήσεις για την Οικονομία | newmoney

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.