02 Μάι 2024
READING

H Ikea επανασχεδιάζει τον τρόπο ζωής και εργασίας στις πόλεις;

3 MIN READ

H Ikea επανασχεδιάζει τον τρόπο ζωής και εργασίας στις πόλεις;

H Ikea επανασχεδιάζει τον τρόπο ζωής και εργασίας στις πόλεις;

Το τυπικό κατάστημα Ikea είναι ένα μεγάλο, γεμάτο κόσμο μέρος, με όλα τα πράγματα που μπορεί να φανταστεί κανείς ότι χρειάζεται ένα σπίτι. Ακόμη και ο πιο πειθαρχημένος πελάτης, που πηγαίνει να ψωνίσει με λίστα, θα αναγκαστεί να περάσει αρκετό χρόνο εκεί μέσα, αρκεί και μόνο να διασχίσει τα χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα του. Κι όμως η Ikea στόχευσε ακόμη παραπάνω – σε ένα είδος καταστήματος που έχει σχεδιαστεί για να κάνει τους πελάτες να μένουν εκεί όλη μέρα.

Hej!Workshop

Το μέρος ονομάζεται Hej!Workshop, βρίσκεται στον τελευταίο όροφο του Ikea στο κέντρο του Σαν Φρανσίσκο και δεν είναι απλώς μια προέκταση του καταστήματος. Είναι, όπως το αποκαλούν οι δημιουργοί του, ένα σημείο συνάντησης, εξοπλισμένο με καφέ, χώρους σαλονιού και μια μεγάλη εγκατάσταση για συν-εργασία, που δημιουργήθηκε από την Industrious.

Παρατηρώντας ότι αυτό που θέλουν οι καταναλωτές αλλάζει, η Ikea θέλησε να φτιάξει μέρη όπου οι άνθρωποι συγκεντρώνονται, συναναστρέφονται, ψωνίζουν και εργάζονται.

Ανάγκη επανασχεδιαμού της ζωής

Το San Francisco Hej!Workshop έρχεται σε μια εποχή όπου τα γραφεία, τα σπίτια ακόμη και τα κέντρα των πόλεων επαναξιολογούνται και επανασχεδιάζονται. Το Hej!Workshop πρωτοπορεί αποτελώντας ένα μέρος που μπορεί να συνδυάσει την εργασία, τις αγορές και την κοινωνική ζωή, ένα λογικό συνδυασμό που συναντάμε στις αστικές περιοχές όλου του κόσμου δηλαδή.

Το πρώτο Hej!Workshop στη Στοκχόλμη αποδείχθηκε πηγή αστικής δραστηριότητας. Πελάτες που πήγαιναν στην Ikea για να ψωνίσουν, γίνονταν στη συνέχεια πελάτες του Hej!Workshop. Εκεί μπορούσαν να δουλέψουν για λίγες ώρες, να ψωνίσουν, να πάνε γυμναστήριο ή να φάνε. Κάτι αντίστοιχο με αυτό που επιχειρείται να γίνει στο Σαν Φρανσίσκο, να φέρει δηλαδή την έννοια πολλαπλών δραστηριοτήτων στην αγορά των ΗΠΑ. Συνδυάζοντας κοινωνικούς και εργασιακούς χώρους με την τοποθεσία λιανικής της Ikea, η ιδέα φέρνει κοντά δραστηριότητες που μπορεί να θέλει κάποιος να κάνει αν είναι λιγότερο μακρινές.

Το Hej! Workshop έχει έκταση μεγαλύτερη των 4.000 τετραγωνικών μέτρων, τα χρώματα είναι φωτεινά και διασκεδαστικά με το γνωστό σκανδιναβικό τρόπο και ο χώρος περιλαμβάνει χώρους συσκέψεων, αίθουσες για προπονήσεις και ομαδικές συνεδρίες και ήσυχα μέρη όπου μπορεί κάποιος να δουλέψει. Λειτουργεί σύμφωνα με ένα μοντέλο συνδρομής και στα μέλη παρέχεται πρωινό, καφές, σνακ, μεσημεριανά γεύματα και happy hours, όλα σουηδικής επιρροής και έμπνευσης.

Ο συνδυασμός απομονωμένων σταθμών εργασίας και ανοιχτών, πιο συνεργατικών χώρων δημιουργεί την αίσθηση ευελιξίας και δημιουργίας επιλογών, κάτι που ευθυγραμμίζεται πλήρως με αυτό που ζητούν οι εργαζόμενοι από τους χώρους εργασίας μετά την πανδημία. Περιβάλλοντα δηλαδή που δεν λειτουργούν περιοριστικά, σαν να είναι ένα πολύ σοβαρό μέρος. Χώρους όπου οι άνθρωποι μπορούν επίσης να διασκεδάσουν, να γελάσουν, να εξερευνήσουν νέες ιδέες και να εκτεθούν σε καινούρια πράγματα. Αν και ο σκοπός του έργου δεν ήταν η δημιουργία ενός εκθεσιακού χώρου της Ikea, ο σχεδιασμός του και η απήχηση που έχει μέχρι σήμερα στον κόσμο αποτελεί μια καλή απόδειξη του τι μπορεί να κάνει η Ikea. 

Photo: Unpslash

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.