01 Μάι 2024
READING

Σκλαβενίτης: Τα νέα επενδυτικά πλάνα και το ρεκόρ των 5 δισ. ευρώ

4 MIN READ

Σκλαβενίτης: Τα νέα επενδυτικά πλάνα και το ρεκόρ των 5 δισ. ευρώ

Σκλαβενίτης: Τα νέα επενδυτικά πλάνα και το ρεκόρ των 5 δισ. ευρώ

Χωρίς ουσιαστικό αντίπαλο «παίζει» ο όμιλος Σκλαβενίτη στο επίπεδο του τζίρου, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, το 2023 κατάφερε να «σπάσει» κάθε ρεκόρ και να ξεπεράσει το αστρονομικό ποσό των 5 δισ. ευρώ.

Πρόκειται φυσικά για την μεγαλύτερη επίδοση στην ιστορία του ομίλου, μεγαλύτερη κατά πολύ κι από την προηγούμενη πρωτιά, του 2022, όταν ο τζίρος ήταν στα 4,47 δισ. ευρώ.

Για να πετύχει αυτά τα εντυπωσιακά αποτελέσματα, κομβικό ρόλο διαδραματίζει το γεγονός ότι καταφέρνει να «τρέξει» με ανάπτυξη άνω του 12%. Μιλάμε δηλαδή για ένα ποσοστό διπλάσιο από αυτό της υπόλοιπης αγοράς, την οποία, όπως οι αριθμοί δείχνουν, έχει αφήσει πολύ πίσω.

Τα τρία «κλειδιά» της επιτυχίας

Καταλυτικά στη μεγάλη αυτή επιτυχία έχουν επιδράσει τρία γεγονότα. Το πρώτο είναι το μεγάλο δίκτυο καταστημάτων, μετά και την εξαγορά της Μαρινόπουλος. Συγκεκριμένα, οι «Ελληνικές υπεραγορές Σκλαβενίτη» διαθέτουν 454 καταστήματα, 4 κέντρα διανομής παραγγελιών eMarket και 7 κέντρα διανομής στην Ελλάδα, ενώ εξυπηρετούν κατά μέσο όρο 600.000 πελάτες καθημερινά.

Το δεύτερο στοιχείο που κάνει τη διαφορά, ειδικά σε περιόδους πληθωριστικής κρίσης όπως αυτή που διανύουμε, είναι η προσπάθεια του ομίλου να συγκρατήσει τις τιμές αλλά και να προσφέρει προϊόντα σε τιμή ή συσκευασία προσφοράς. Σε αντίθεση με πολλούς ανταγωνιστές του, ο Σκλαβενίτης προτίμησε, αντί να ξοδέψει χρήματα σε διαφημίσεις, να αξιοποιήσει τα χρήματα αυτά προς όφελος των πελατών του, με το αποτέλεσμα να τον δικαιώνει.

Τέλος, ένα πολύ ουσιαστικό στοιχείο είναι η εξαιρετική γνώμη που έχουν οι πελάτες για την επιχείρηση. Ψωνίζοντας σε ένα κατάστημα Σκλαβενίτης γνωρίζουν ότι στηρίζουν μία 100% ελληνική επιχείρηση, που σέβεται τα δικαιώματα των εργαζομένων της (πάνω από 31.800 στο σύνολο), προσφέροντας έξτρα παροχές, ενώ πρόσφατα προχώρησε και σε αύξηση του κατώτατου μισθού.

Όλα αυτά τα στοιχεία έχουν επιδράσει με τέτοιο τρόπο που μπορούμε να πούμε ότι ο Σκλαβενίτης έχει ξεφύγει πλέον από τα ελληνικά δεδομένα, ενώ σημαντικό είναι το γεγονός πως όχι μόνο δεν επαναπαύεται στις δάφνες του αλλά ψάχνει και τρόπους περαιτέρω ανάπτυξης.

Τα σχέδια επέκτασης σε Ελλάδα, Κύπρο και Κεντρική Ευρώπη

Αρχικά, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο όμιλος ποτέ δεν σταματά να αναζητά δυνατότητες επέκτασης στην ελληνική αγορά. Όχι μόνο γιατί αυτή η πολιτική βρίσκεται στο dna του αλλά και επειδή η ανάπτυξη «εντός των συνόρων» είναι κομβική και για τα οικονομικά δεδομένα του. Στο προσκήνιο αυτή τη στιγμή βρίσκονται κυρίως τα Επτάνησα, με την απόκτηση είτε μεμονωμένων καταστημάτων ή την εξαγορά κάποιας τοπικής αλυσίδας.

Από εκεί και πέρα, όμως, τα δεδομένα του είναι τέτοια που δε μπορούν να περιοριστούν εντός της Ελλάδας. Για τον λόγο αυτό, στα σχέδια της Σκλαβενίτης είναι η μεγαλύτερη παρουσία στην Κύπρο αλλά και η επέκταση στην Κεντρική Ευρώπη. Στην τελευταία, αν τελικά προχωρήσουν τα πλάνα, η δραστηριοποίηση στην αγορά το πιθανότερο είναι ότι θα γίνει με την εξαγορά κάποιου τοπικού “παίκτη”.

Αναφορικά με την Κύπρο, αυτή τη στιγμή η αλυσίδα είναι τρίτη δύναμη, πίσω από την κυπριακή Άλφα Μέγα και τη Lidl. Δραστηριοποιείται μέσα από τα καταστήματα τα οποία παρέλαβε μετά την εξαγορά της Μαρινόπουλος, η οποία ολοκληρώθηκε το 2017. Τα καταστήματα αυτά, 18 στον αριθμό, βρίσκονται σε Λευκωσία (8), Λεμεσό (5), Πάφο (2), Λάρνακα (2) και Παραλίμνι (1). Εντός τους απασχολούνται συνολικά κοντά στους 1.500 εργαζόμενους, ενώ καθημερινά τα επισκέπτονται 20.000 άτομα. Επειδή όμως ο Σκλαβενίτης, όπως είπαμε, δεν επαναπαύεται στα μέχρι σήμερα κατορθώματά του, εξετάζει το ενδεχόμενο επέκτασης της παρουσίας του, και αυτή την περίοδο βρίσκεται σε συζητήσεις με την γνωστή τοπική αλυσίδα Παπαντωνίου.

Το εργοστάσιο της Πίτσος

Άλλη μία κίνηση ενδεικτική του επενδυτικού πλάνου που υλοποιεί ο όμιλος Σκλαβενίτη (το οποίο αγγίζει κάθε χρόνο ένα ποσό κοντά στα 60 εκατ. ευρώ) είναι η απόκτηση και αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του παλαιού εργοστασίου της Πίτσος στην περιοχή του Ρέντη.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, εκεί πρόκειται να δημιουργηθεί ένα νέο κέντρο διανομής, προκειμένου να μπορεί πιο εύκολα να ικανοποιηθεί η μεγάλη ζήτηση, ενώ θα πραγματοποιηθεί και μετεγκατάσταση βιομηχανικών εγκαταστάσεων συμφερόντων του ομίλου όπως η Bakers Master στον τομέα της κατεψυγμένης ζύμης και η Bonora στον καφέ. Τέλος, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί εκεί και ένα νέο darkstore κυρίως για τις Online παραγγελίες.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.