02 Μάι 2024
READING

Από που αντλούν την ανάπτυξή τους Google και YouTube

3 MIN READ

Από που αντλούν την ανάπτυξή τους Google και YouTube

Από που αντλούν την ανάπτυξή τους Google και YouTube

Το YouTube της Google αύξησε τα έσοδα από διαφημίσεις κατά 15,5% το τέταρτο τρίμηνο, στα 9,2 δις δολάρια, ένδειξη ότι η κορυφαία διαφημιστική τάση είναι σε ανάκαμψη. Τα συνολικά έσοδα από διαφημίσεις της εταιρείας για την περίοδο ανήλθαν στα 65,5 δις δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 11% σε ετήσια βάση. Από την άλλη πλευρά, η Αναζήτηση, το μεγαλύτερο τμήμα της Google, σημείωσε άνοδο 12,7% σε ετήσια βάση, στα 48 δις δολάρια, με την εταιρεία να συνεχίζει να εργάζεται για την εφαρμογή μιας Search Generative Experience (SGE) που θα υποστηρίζεται από GenAI και θα λειτουργήσει μετασχηματιστικά για την επιχείρηση.

Ένας άλλος τομέας που σημείωσε μεγάλη άνοδο, ήταν οι συνδρομές, οι οποίες απέφεραν έσοδα 15 δις δολαρίων το 2023, πέντε φορές αυξημένα σε σχέση με το 2019. Το YouTube αποτελεί πυλώνα της συνδρομητικής στρατηγικής της Google, με νέες προσθήκες, συμπεριλαμβανομένου του NFL Sunday Ticket, που προσελκύει περισσότερους χρήστες και διαφημιστές.

Θετικό τρίμηνο, αισιόδοξα μηνύματα

Το θετικό τρίμηνο για το YouTube δείχνει ότι οι εταιρείες χαλαρώνουν και πάλι και ξοδεύουν περισσότερα σε ακριβότερες μορφές διαφήμισης, όπως το βίντεο. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του κλάδου, οι δαπάνες για διαφημίσεις αναμένεται να έχουν θετική πορεία καθώς ενισχύονται από μεγάλα γεγονότα, όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες και οι εκλογικές αναμετρήσεις του 2024.

Ωστόσο, ενώ ορισμένοι τομείς παρουσίασαν καλή απόδοση, η Google δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις εκτιμήσεις της Wall Street για τα συνολικά έσοδα από διαφημίσεις, με αποτέλεσμα οι τιμές των μετοχές να πέσουν απότομα -μια μείωση της τάξης του 2% σε ετήσια βάση.

Η αντεπίθεση των Shorts

Τα στελέχη απέδωσαν τα κέρδη του YouTube στο τέταρτο τρίμηνο στο γεγονός ότι τα Shorts, η απάντηση της πλατφόρμας στο TikTok,  συνεχίζει να πηγαίνει καλά. Αν και ακόμη δεν έχει ανακοινώσει στοιχεία εσόδων για τα Shorts, το YouTube επεξεργάζεται μορφές διαφήμισης λιγότερο διακοπτόμενες καθώς και ευκολότερους τρόπους δημιουργίας περιεχομένου, όπως την εφαρμογή YouTube Create που αξιοποιεί τη GenAI για να βοηθήσει τους χρήστες να συνθέσουν υψηλής ποιότητας βίντεο χωρίς μεγάλο προϋπολογισμό.

Το Connected TV (CTV) παραμένει το ταχύτερα αναπτυσσόμενο κανάλι του YouTube, με το NFL Sunday Ticket λειτουργεί καταλυτικά ως επιταχυντής για το ενδιαφέρον των συνδρομητών. Η πρώτη σεζόν της πλατφόρμας που φιλοξενούσε το πακέτο επαγγελματικού ποδοσφαίρου προσέλκυσε περισσότερους από 90 διαφημιζόμενους, συμπεριλαμβανομένης της Unilever.

Όπως και με τα Shorts, η βελτίωση της δημιουργίας εσόδων CTV αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα. Το YouTube έχει εισαγάγει περισσότερες προσφορές προσαρμοσμένες στο κανάλι, όπως διαφημίσεις 30 δευτερολέπτων χωρίς δυνατότητα παράβλεψης, εμπειρίες παύσης και τη δυνατότητα των θεατών να στέλνουν τις προσφορές που βλέπουν στην τηλεόραση στα τηλέφωνά τους.

Η ανάπτυξη συνεχίζεται εν μέσω της πολύκροτης δίκης

Όλα τα παραπάνω συμβαίνουν εν μέσω μιας αγωγής ορόσημο που άσκησε το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ κατά της Google για την κυριαρχία της στη διαφημιστική τεχνολογία.

Αυτή η σημαντική υπόθεση, γνωστή ως η πρώτη μεγάλη δίκη μονοπωλίου στη σύγχρονη εποχή του διαδικτύου, θεωρείται μεγάλη δοκιμασία τόσο για τους νομοθέτες όσο και για τις εταιρείες. Στο επίκεντρο της αγωγής βρίσκονται οι ισχυρισμοί ότι οι ενέργειες και δράσεις της εταιρείας συνιστούν μονοπωλιακή συμπεριφορά που καταπνίγει τον ανταγωνισμό και περιορίζει τις επιλογές των καταναλωτών. Το Google, από την πλευρά του αντικρούει τους ισχυρισμούς, υποστηρίζοντας ότι οι καταναλωτές επιλέγουν τη μηχανή αναζήτησής του λόγω της ανώτερης ποιότητάς της δεδομένου ότι η μετάβαση σε άλλες μηχανές είναι μια απλή διαδικασία.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι η μηχανή αναζήτησης της Google έχει γίνει αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Τη χρησιμοποιούν για τα πάντα, από την εύρεση εστιατορίων και οδηγιών μέχρι την κατανόηση μιας ιατρικής διάγνωσης. Και αυτή η απλή λευκή σελίδα με το λογότυπο της εταιρείας και μια κενή μπάρα στη μέση – μια από τις πιο διαδεδομένες ιστοσελίδες στον κόσμο- θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε αν μπορεί να αντικατασταθεί.

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.