03 Μάι 2024
READING

Γιατί όλοι οι επενδυτές στρέφονται στη χερσόνησο της Ερμιονίδας;

5 MIN READ

Γιατί όλοι οι επενδυτές στρέφονται στη χερσόνησο της Ερμιονίδας;

Γιατί όλοι οι επενδυτές στρέφονται στη χερσόνησο της Ερμιονίδας;
1 MIN READ
03 Μάι 2024

Μια νέα «βασίλισσα» φαίνεται ότι βρίσκει ο ελληνικός τουρισμός στη χερσόνησο της Ερμιονίδας, με  μνηστήρες από όλον τον κόσμο να «απλώνουν χρυσάφι» στα πόδια της. Η συνεχιζόμενη άνοδος της Πελοποννήσου και η ανάδειξή της ως μία επενδυτική ευκαιρία για Έλληνες και ξένους «παίκτες» του real estate, έχει φέρει, μεταξύ άλλων, και την χερσόνησο της Ερμιονίδας πολύ ψηλά στην επενδυτική ατζέντα «μεγάλων» ονομάτων και ισχυρών funds και επενδυτών.

Μεταξύ τους συμπεριλαμβάνονται ο πανίσχυρος σεΐχης του Άμπου Ντάμπι Tahnoun bin Zayed Al Nahyan, ο Ιρλανδός «βασιλιάς» του χάλυβα Paul Coulson, επενδυτικά funds από ΗΠΑ, Ισραήλ και χώρες της Βόρειας Ευρώπης, όπως και Έλληνες ενδιαφερόμενοι. Στόχος τους, φυσικά, οι πολυτελείς επενδύσεις στον τομέα του Τουρισμού, ο οποίος υπόσχεται σημαντικά κέρδη.

Στο πλαίσιο αυτό, έχουν δρομολογηθεί 5 πολύ μεγάλα project τα οποία αναμένεται να αλλάξουν ριζικά την εικόνα της περιοχής.

Scarlet Beach Hotel

Πρόκειται για μία επένδυση με την υπογραφή του σεΐχη του Άμπου Ντάμπι Tahnoun bin Zayed Al Nahy.

Ο ίδιος έχει αποδείξει την εμπιστοσύνη του στη χώρα μας καθώς, εκτός της συγκεκριμένης κίνησης, έχει προχωρήσει στην απόκτηση του εντυπωσιακού πενταόροφου νεοκλασικού που βρίσκεται στη γωνία Διονυσίου Αρεοπαγίτου και Μακρυγιάννη, ιδιοκτησίας κάποτε του Γιάννη Τζιβέλη, ενώ κεφάλαιά του έχουν κατευθυνθεί και σε ελαιώνες στην Αργολίδα και τη Μεσσηνία.

Το Scarlet Beach Hotel αποτελεί, κατά κάποιον τρόπο, συνέχεια των συγκεκριμένων κινήσεων. Έχοντας λάβει τα κίνητρα της ταχείας αδειοδότησης και της χωροθέτησης του νόμου περί Στρατηγικών Επενδύσεων, η τουριστική αυτή επένδυση βρίσκεται στη θέση Πετροθάλασσα του Δήμου Ερμιονίδας (παραλία Αγίων Αναργύρων), εκεί όπου παλιά λειτουργούσε το γνωστό Ermioni Club.

Επενδυτικός φορέας είναι η Scarlet Beach Α.Ε. η οποία στη θέση του Προέδρου και CEO της εταιρείας έχει τον πρώην διοικητή της ΕΥΠ Γιάννη Ρουμπάτη. Το ακίνητο θα φιλοξενηθεί σε μία έκταση 234 στρεμμάτων, ενώ οι κατοικίες στο σύνθετο τουριστικό κατάλυμα το οποίο, σύμφωνα με το σχέδιο, θα είναι έτοιμο το 2026, θα διαθέτουν το σήμα Waldorf Astoria της Hilton. Ένα σήμα το οποίο θα συναντάμε και σε ορισμένες από τις υπερλούξ κατοικίες που ετοιμάζονται στο ακίνητο που φιλοξενούσε το Hilton Athens.

Πρόκειται για ένα επενδυτικό πλάνο ύψους 203 εκατ. ευρώ το οποίο προβλέπει τη δημιουργία ξενοδοχειακού συγκροτήματος 5 αστέρων, δυναμικότητας 121 κλειδιών, 15 τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών (9 branded residences εντός του ξενοδοχειακού συγκροτήματος και 6 exclusive villas), συνεδριακού κέντρου, spa, γυμναστηρίου, εστιατορίων και λοιπών συναφών υποδομών.

Τέλος, η χρηματοδότηση του επενδυτικού σχεδίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί με ίδια κεφάλαια και συγκεκριμένα με αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου σε ποσοστό 25% και με δανειακά κεφάλαια σε ποσοστό 75%. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ολοκλήρωσή της επένδυσης θα έχει ως αποτέλεσμα και τη δημιουργία 214 νέων θέσεων εργασίας.

Hydra’s Art Residencies

Πρόκειται για άλλη μία επένδυση η οποία, ύστερα από απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα, εντάχθηκε στον ν. 4608/2019, περί Στρατηγικών Επενδύσεων.

Θα φιλοξενηθεί σε μία έκταση που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα έξω από την Ερμιόνη, και συγκεκριμένα σε εξαιρετικά κοντινή απόσταση από το Hydra Beach, του ισπανικού ομίλου Barceló Hotels & Resorts,

Εκτός από ξενοδοχειακές υποδομές, το project «ρίχνει βάρος» και στη δημιουργία εξοχικών κατοικιών, ενώ θα υλοποιηθεί σε μία παραθαλάσσια έκταση 305 στρεμμάτων από την Plepi Land Development.

Πρόκειται για μία επένδυση ύψους 119 εκατ. ευρώ, η οποία θα χρηματοδοτηθεί με ίδια κεφάλαια κατά 30% και δανεισμό 70% και θα δημιουργήσει 190 θέσεις εργασίας. Στα σχέδια περιλαμβάνεται δημιουργία ενός πρότυπου θεματικού, αειφορικής κατασκευής και λειτουργίας, τουριστικού υποδοχέα, ο οποίος θα περιλαμβάνει ξενοδοχειακό συγκρότημα 164 δωματίων με υποστηρικτικές υποδομές όπως bar, spa και εστιατόρια, convention center 250 θέσεων, δύο ζώνες παραθεριστικών κατοικιών με συνολικά 229 κατοικίες, χώρους τέχνης, πολιτισμού, αναψυχής και άθλησης καθώς και μαρίνα σκαφών 40 θέσεων.

AKS Hinitsa Bay και AKS Porto Heli

Το Πόρτο Χέλι τράβηξε την προσοχή και του δισεκατομμυριούχου Paul Coulson, ο οποίος, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει επένδυση πάνω από 25 εκατ. ευρώ.

Σε αυτήν, περιλαμβάνεται η δημιουργία ενός σύνθετου τουριστικού καταλύματος 5 αστέρων και 10 πολυτελών κατοικιών. Για να συμβεί αυτό, πρόκειται να ενοποιηθεί το γνωστό «κτήμα Aλεξίου», έκτασης 300 περίπου στρεμμάτων, αρχικά με το ξενοδοχείο AKS Hinitsa Bay και ύστερα με το ξενοδοχείο AKS Porto Heli.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, το project έχει αναλάβει η Four Seasons ενώ, υπενθυμίζεται ότι, ο βαθύπλουτος Ιρλανός προχώρησε στην εξαγορά των δύο ξενοδοχειακών μονάδων τον Φεβρουάριο του 2023 με ένα ποσό κοντά στα 50 εκατ. ευρώ.

Six Senses Porto Heli

Το 5αστερο Six Senses Porto Heli, το οποίο θα φιλοξενηθεί στη χερσόνησο της Ερμιονίδας, πρόκειται να λειτουργήσει το 2026. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έγιναν γνωστές θα διαθέτει περίπου 60 δωμάτια και σουίτες, στην πλειοψηφία των οποίων θα μπορεί να απολαύσει κάποιος μία ιδιωτική πισίνα.

Ακόμα θα κατασκευαστεί μια βίλα 3 υπνοδωματίων, 10 επώνυμες κατοικίες που θα τεθούν προς πώληση, με 5 έως 8 υπνοδωμάτια, αλλά και spa 1.600 τ.μ. Ακόμα, στον χώρο αναμένεται να δημιουργηθούν εστιατόρια, γυμναστήριο, προβλήτα για τα σκάφη των πελατών αλλά και ένας βιολογικός λαχανόκηπος.

Στην κοινοπραξία, εκτός από την Six Senses, συμμετέχει το κοινοπρακτικό σχήμα των CBE Capital με έδρα το Λονδίνο, της Golden Land Goutos, της Taconic Capital Advisors με έδρα τη Νέα Υόρκη και της Cedar Capital Partners με έδρα το Λονδίνο.

Βερβερόντα

Όπως έκανε γνωστό το ΤΑΙΠΕΔ, η εταιρεία Γούτος Οικοδομή Ε.Ε., της οικογένειας Γούτου, η οποία διαθέτει και την Golden Land Goutos, κατέθεσε τη μία και μόνη δεσμευτική προσφορά για το ακίνητο στην περιοχή Βερβερόντα.

Σε περίπτωση που τελικά το ακίνητο των 627 στρεμμάτων κατακυρωθεί οριστικά στην εταιρεία, όπως γνωστοποίησε το ΤΑΙΠΕΔ, πρόκειται να αξιοποιηθεί με τον τρόπο που θα επιλέξει τον τρόπο ο επενδυτής. Πάντα, φυσικά, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που επιτρέπει το χωροταξικό, πολεοδομικό και περιβαλλοντικό πλαίσιο σχεδιασμού και αδειοδοτήσεων της χώρας μας.

Γιατί όλοι στρέφονται στη χερσόνησο της Ερμιονίδας;

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο ελληνικός Τουρισμός ζει ξανά «χρυσές εποχές» στη χώρα μας. Η οριστική κατάργηση των περιορισμών που είχαν επιβληθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σε συνδυασμό με την άνοδο της ελληνικής οικονομίας και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, δημιουργούν το κατάλληλο πλαίσιο μέσα στο οποίο οι επενδυτές αισθάνονται ασφαλείς να πραγματοποιήσουν κινήσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Είναι λογικό λοιπόν, εκτός από τις περιοχές που μέχρι σήμερα απολάμβαναν τα «φώτα της δημοσιότητας», να στρέφουν την προσοχή τους και σε άλλους ελληνικούς «παραδείσους», όπως η χερσόνησος της Ερμιονίδας.

Scarlet Beach Resort & Spa - Πηγή: Royal Development Company

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.