03 Μάι 2024
READING

Ιωάννης Μίχος: Ο αυτοδημιούργητος ηγέτης της Epsilon Net

7 MIN READ

Ιωάννης Μίχος: Ο αυτοδημιούργητος ηγέτης της Epsilon Net

Ιωάννης Μίχος: Ο αυτοδημιούργητος ηγέτης της Epsilon Net

O Iωάννης Μίχος είναι ο άνθρωπος που έχει βάλει την υπογραφή του στη δημιουργία και την γιγάντωση της Epsilon Net. Ποια είναι όμως η ιστορία του αυτοδημιούργητου ηγέτη της γνωστής εταιρείας που τα τελευταία χρόνια πρωταγωνιστεί στην επιχειρηματική δραστηριότητα της χώρας;

Από μικρός στην αγορά εργασίας

Ο Ιωάννης Μίχος μεγάλωσε στη Στρατονίκη της Χαλκιδικής, όντας το τρίτο παιδί της οικογένειας. Οι γονείς του άνθρωποι λαϊκοί, του μόχθου, που πάλευαν να στηρίξουν το σπίτι τους. Ο πατέρας του παρά το γεγονός ότι έκανε μια σκληρή δουλειά -μεταλλωρύχος-, ήταν πιο συναισθηματικός, ενώ η μητέρα του που είχε αναλάβει την ανατροφή των παιδιών και το κράτημα του σπιτιού, ήταν πιο ορθολογίστρια.

Και οι δύο όμως έδιναν στα παιδιά τους την ευκαιρία να ανοίξουν τα φτερά τους, να γνωρίσουν τον κόσμο μέσα από τις προσωπικές εμπειρίες που θα αποκτούσαν και να στηριχθούν στις δικές τους δυνάμεις.

Κάπως έτσι, ο 13χρονος -τότε- Γιάννης βρέθηκε να εργάζεται τους καλοκαιρινούς μήνες σαν βοηθός σερβιτόρου, σε εστιατόρια της Ουρανούπολης. Ο ίδιος, μιλώντας για την εμπειρία του αυτή, είχε πει ότι μπορεί οι συνθήκες να ήταν δύσκολες για ένα παιδί, καθώς δούλευε από τις 9 το πρωί έως τις 3 τα μεσάνυχτα με μικρά μεσημεριανά διαλείμματα, με τον τρόπο αυτό όμως έμαθε να βασίζεται στον εαυτό του, να αυτοσυντηρείται και να έχει στα χέρια του τα δικά του χρήματα.

Μετά την ολοκλήρωση των μαθητικών του υποχρεώσεων, κι αφού τέλειωσε το λύκειο στην Αρναία, μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη και έδωσε εξετάσεις προκειμένου να εισαχθεί στην ιατρική σχολή. Κίνητρό του ήταν η βαθιά του επιθυμία να προσφέρει στους συνανθρώπους του, τελικά όμως δεν κατάφερε να πετύχει τον στόχο του.

Χωρίς να απογοητευτεί ξεκίνησε να απασχολείται επαγγελματικά σε διάφορες χειρωνακτικές δουλειές, είτε σε καπνομάγαζα, είτε σε χώρους εστίασης, είτε ακόμα και σε επιπλάδικα. Μάλιστα, όταν πλέον είχε επιτύχει στον επιχειρηματικό στίβο, και είχε αποκτήσει ένα διαμέρισμα στην περιοχή Σαράντα Εκκλησίες με θέα όλη τη Θεσσαλονίκη, πολλά μικροέπιπλα που το διακοσμούσαν ήταν κατασκευασμένα από τα ίδια του τα χέρια. Ο ίδιος άλλωστε όχι μόνο δεν έκρυψε το γεγονός ότι δούλεψε σκληρά για να τα καταφέρει, αλλά θεωρεί ότι τα χρόνια εκείνα τον βοήθησαν να αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερη υπευθυνότητα.

Τα πρώτα βήματα

Οι δυσκολίες στη ζωή του νεαρού Ιωάννη Μίχου συνεχίζονται, και στα 19 του χρόνια έρχεται αντιμέτωπος με μία οικογενειακή τραγωδία, καθώς ο πολυαγαπημένος του πατέρας φεύγει από ζωή, αφού η υγεία του είχε επιβαρυνθεί από την επώδυνη εργασία στα πάλαι ποτέ μεταλλεία του Μποδοσάκη.

Παρά το μεγάλο σοκ, ο ίδιος δε το βάζει κάτω και την ίδια χρονιά καταφέρνει να εισαχθεί στη Βιομηχανική Σχολή. Μια επιλογή που δεν ήταν ιδιαιτέρως δημοφιλής επειδή οι απόφοιτοί της σχολής αντιμετώπιζαν μεγάλες προκλήσεις προκειμένου να βρουν δουλειά, προσέφερε όμως σημαντικές γνώσεις σε όσους την ολοκλήρωναν.

Σε νεαρή ηλικία, και συγκεκριμένα στα 22 του χρόνια, κι ενώ ακόμα είναι φοιτητής, παντρεύεται και αποκτά έναν γιο, ενώ ταυτοχρόνως αποφασίζει να υπηρετήσει και την στρατιωτική του θητεία.

Παρά τις αυξανόμενες προκλήσεις ο ίδιος καταφέρνει να ανταποκριθεί στους πολλαπλούς και ταυτόχρονους ρόλους που αναλαμβάνει, ενώ ως φοιτητής κάνει την πρακτική του στο τμήμα προμηθειών της ΕΚΟ. Με τον τρόπο αυτό γνωρίζει από «μέσα» την λειτουργία μίας εταιρείας που ακολουθεί τα πρότυπα των μεγάλων πολυεθνικών.

Η πρώτη του επιχειρηματική κίνηση ήταν λίγο αργότερα, όταν πλέον είχε πάρει το πτυχίο του από τη Βιομηχανική Σχολή. Με αφορμή μια συνεργασία του με μία επιχείρηση εκτύπωσης και διανομής φυλλαδίων για λογαριασμό τρίτων, αποφασίζει να δημιουργήσει μία μικρότερη ομάδα που ως βασικούς πελάτες θα είχε φροντιστήρια που επιθυμούσαν να διαφημιστούν μέσω φυλλαδίων. Και μπορεί το εγχείρημα αυτό να είχε ζωή μόνο δύο χρόνια, αποτέλεσε όμως ένα σημαντικό σχολείο καθώς τον έφερε σε επαφή με την πραγματική αγορά.

Αξιοποιώντας τις ευκαιρίες

Άνθρωπος «δουλεμένος» στον επαγγελματικό στίβο, ανέπτυξε το ένστικτο να αντιλαμβάνεται και να αξιοποιεί τις ευκαιρίες. Μία τέτοια ήταν στις αρχές του 1987, όταν στις επιχειρήσεις επικρατούσε μία αναστάτωση, εξαιτίας της επιβολής του ΦΠΑ.

Ο Ιωάννης Μίχος αντιλήφθηκε την ύπαρξη μιας νέας προοπτικής και ίδρυσε μία ατομική επιχείρηση ως σύμβουλος άλλων επιχειρήσεων. Η απόφασή του αυτή του ανοίγει την πόρτα προκειμένου να συνεργαστεί με μεγάλες επιχειρήσεις και οξυδερκείς επιχειρηματίες που ήξεραν να αντιμετωπίσουν κρίσεις.

Η επιχείρηση πηγαίνει καλά, ενώ το 1992 ξεκινά να διδάσκει οικονομικά και φορολογικά μαθήματα στο ΕΛΚΕΠΑ, ενώ παράλληλα προχωρά στη δημιουργία της Ελληνικής Αναπτυξιακής, που ασχολείται με την εκπαίδευση στελεχών σε οικονομικά, φορολογικά και χρηματοοικονομικά θέματα. Οξυδερκής, καταλαβαίνει ότι η πληροφορική κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στην νέα εποχή που ξημερώνει. Έτσι, αφήνει στην άκρη σταδιακά τον ρόλο του συμβούλου επιχειρήσεων και ασχολείται με την εταιρεία που έχει δημιουργήσει, δίνοντας έμφαση στις νέες τεχνολογίες και συνδυάζοντας τις οικονομικές του γνώσεις με την πληροφορική.

Η ίδρυση και γιγάντωση της Epsilon Net

Έχοντας πλέον την πείρα από μια μακρόχρονη επαγγελματική σταδιοδρομία και την ικανότητα να διαβλέπει τις ανάγκες της αγοράς, το 1999 προχωρά στην ίδρυση της Epsilon Net.

Στόχος την εταιρείας ήταν να προσφέρει, με τη βοήθεια τεχνολογίας αιχμής, ολοκληρωμένες γνώσεις, ενώ το πρώτο προϊόν της, η online τράπεζα φορολογικής και εργατικής ενημέρωσης που είχε βάση δεδομένων των τελευταίων 20 ετών, γνώρισε μεγάλη επιτυχία.

Ο ίδιος, από τον ρόλο του ως Διευθύνων Σύμβουλος της Epsilon Net, η οποία δραστηριοποιείται από το 1999 στους τομείς της πληροφορικής, (Epsilon Net Software), της δημιουργίας ψηφιακού περιεχομένου στο διαδίκτυο (Epsilon Net Network) και της εκπαίδευσης (Epsilon Net Training), κατάφερε να δει το όραμά του να παίρνει σάρκα και οστά και να γιγαντώνεται.

Πιστός «οπαδός» της καινοτομίας, ηγείται της εταιρείας του έχοντας διασφαλίσει ότι η Epsilon Net παραμένει μπροστά από τους ανταγωνιστές της. Ένα από τα χαρακτηριστικά που κάνουν την εταιρεία του να ξεχωρίζει είναι το περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί εντός της και χαρακτηρίζεται από μία κουλτούρα συνεργασίας, δημιουργώντας ένα δυναμικό και ευέλικτο εργασιακό περιβάλλον.

Σημαντικό ρόλο στη μεγάλη ανάπτυξη της εταιρείας έχουν διαδραματίσει οι σπουδαίες εξαγορές στις οποίες έχει προχωρήσει η Epsilon Net. Μέσω αυτών κατάφερε να επεκτείνει σε μεγάλο βαθμό το χαρτοφυλάκιό της και να σταθεί δίπλα στις ανάγκες των πελατών της.

Συγκεκριμένα, η Epsilon Net έχει ολοκληρώσει αρκετές αξιοσημείωτες εξαγορές και συγκεκριμένα τις ακόλουθες: 60% Scan Information Systems, 60% Diginet Ε.E., 80% Ορόσημο Πληροφορική Α.Ε., απόκτηση, από κοινού με τη Space Hellas τον Ιανουάριο του 2021 της SingularLogic, 80% της Data Communication, 51% της εισηγμένης πολωνικής hoteliga, 34% της Hospitality Integrated Technologies A.E., 88% της Professional C.S. 60% της TECHNO life, 80% της Α. Τριανταφυλλίδης – Δ. Ζάχος ΟΕ, 88% της Professional C.S, 100% της CSA, 60% της Taxheaven, 51% της Digital4U), ενώ το 2023 η Εθνική Τράπεζα μπήκε στο μετοχικό της κεφάλαιο.

Πλέον η Epsilon Net έχει καταφέρει να πραγματοποιήσει την είσοδό της σε νέες αγορές, να έχει εμπλουτίσει την πελατειακή της βάση και να έχει καθιερωθεί ως κορυφαίος πάροχος ολοκληρωμένων λύσεων στην Ελλάδα και όχι μόνο.

Οι άγνωστες πτυχές της προσωπικότητάς του

Ο Ιωάννης Μίχος μπορεί να αποτελεί έναν εξαιρετικά επιτυχημένο -και πολυάσχολο- επιχειρηματία, ο ίδιος όμως φροντίζει να έχει και ορισμένους τρόπους να «ξεφεύγει» για λίγο από το απαιτητικό του πρόγραμμα.

Άνθρωπος με ανεπτυγμένη την συναισθηματική ευφυΐα, απολαμβάνει να γράφει μικρά διηγήματα και να εκφράζει τις σκέψεις του στο χαρτί, ενώ ιδιαίτερα περήφανος είναι και για το ταλέντο του στην υγιεινή μαγειρική, με τις δημιουργίες του να αποτελούν και μια αφορμή να συγκεντρωθούν γύρω από το τραπέζι οι φίλοι του και η πολυμελής οικογένειά του.

Ο Ιωάννης Μίχος αποτελεί το ιδανικό παράδειγμα ενός ανθρώπου που δεν βρήκε τίποτα έτοιμο, με όχημα όμως τις ισχυρές οικογενειακές βάσεις, την σκληρή δουλειά και την οξυδέρκειά του, κατάφερε να δημιουργήσει μια εταιρεία που όχι μόνο αναπτύσσεται διαρκώς αλλά ταυτοχρόνως προσφέρει και στους εργαζομένους της ένα περιβάλλον μέσα στο οποίο έχουν τη δυνατότητα να αναπτυχθούν προσωπικά, να εξελιχθούν και να διεκδικήσουν ένα καλύτερο μέλλον. Όπως ακριβώς δηλαδή έκανε και ο εργοδότης τους.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.