03 Μάι 2024
READING

Σωκράτης Κόκκαλης: Ο άνθρωπος πίσω από την Intracom

3 MIN READ

Σωκράτης Κόκκαλης: Ο άνθρωπος πίσω από την Intracom

Σωκράτης Κόκκαλης: Ο άνθρωπος πίσω από την Intracom

Ο Σωκράτης Κόκκαλης αποτέλεσε ανέκαθεν μία από τις πιο χαρακτηριστικές επιχειρηματικές προσωπικότητες της Ελλάδας. Προερχόμενος από ισχυρή οικογένεια, γιος του ακαδημαϊκού Πέτρου Κόκκαλη και υπουργού στην κυβέρνηση του βουνού με αριστερές καταβολές, είναι ο άνθρωπος που ίδρυσε τον όμιλο Intracom με ευρεία δραστηριότητα τα προηγούμενα χρόνια στην κατασκευή και προμήθεια τηλεπικοινωνιακών συστημάτων, ηλεκτρονικών και προϊόντων πληροφορικής.

Κάποιοι ίσως θα θυμούνται ότι τα καρτοτηλέφωνα που πλέον στην εποχή της κινητής τεχνολογίας αποτελούν παρελθόν, υπήρξαν μία από τις δουλειές που είχε αναλάβει η Intracom.

O επιχειρηματίας γεννήθηκε το 1939 στην Αθήνα και σήμερα διανύει το 85ο έτος της ζωής του. Κατά τη διάρκεια της απελευθέρωσης της Ελλάδας το 1994, ο πατέρας του αποφάσισε να μετοικίσει στη Γαλλία, ενώ το 1947 επέστρεψε στην Ελλάδα όπου έγινε υπουργός στην Προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση. Αργότερα, μετά την ήττα του Δημοκρατικού Στρατού στην Ελλάδα, ο Πέτρος Κόκκαλης εγκαταστάθηκε στη Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας, συνεχίζοντας την ακαδημαϊκή του διαδρομή, συνοδευόμενος από τον γιο του Σωκράτη. Ο επιχειρηματίας μεγάλωσε στη Γερμανία και πήρε το πτυχίο του από το Πανεπιστήμιο Χούμπολτ οτυ Βερολίνου ως φυσικός. Συνέχισε τις σπουδές του στον τομέα της ηλεκτρονικής και ταυτόχρονα άρχισε να δραστηριοποιείται επιχειρηματικά.

Η ίδρυση της Intracom το 1977

Η ίδρυτη της Intracom πραγματοποιείται το 1977, όταν ο επιχειρηματίας οραματίστηκε τη δημιουργία ενός κέντρου υψηλής τεχνολογίας στην Ελλάδα. Ο όμιλος άρχισε να επεκτείνεται σε πολλούς διαφορετικούς τομείς και εκτός των ορίων της Ελλάδας. Μεταξύ των εταιρειών που δημιούργησε ο Κόκκαλης ήταν η εταιρεία τυχερών παιχνιδιών, Intralot, η κατασκευαστική Intrakat που πουλήθηκε στη συνέχεια στους εφοπλιστές Μπάκο, Καϋμενάκη, Αγγέλου και Γκότση, η Net Company Intrasoft, η Hellas Online, η εταιρεία αμυντικών συστημάτων Intracom Defense και όχι μόνο.

Συνδέθηκε με έντονη φιλία με τον Ανδρέα Παπανδρέου, ενώ στο τέλος του 1988 όταν αρκετοί από τους μεγάλους εκδότες πίεζαν ασφυκτικά τον Παπανδρέου και την κυβέρνησή του, ο Κόκκαλης τον στήριξε μέσω της εφημερίδας «Επικαιρότητα» που τότε είχε στην ιδιοκτησία του.

Ο Σωκράτης Κόκκαλης απέκτησε την ΠΑΕ Ολυμπιακός τον Μάιο του 1993, στο τέλος της σεζόν 1992-1993, που ήταν η έκτη σειρά χωρίς πρωτάθλημα για την ομάδα του Πειραιά. Σε μία περίοδο που ο σύλλογος αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα και σχεδόν σε κάθε αγώνα του παλαιού σταδίου Καραϊσκάκη σημειώνονταν επεισόδια. Τα πρώτα τρία χρόνια ο Κόκκαλης ασχολήθηκε κυρίως με την οικονομική εξυγίανση της ομάδας, καταφέρνοντας να την οδηγήσει σε πρωταθλήματα και κυρίαρχία στο εγχώριο ποδοσφαιρικό στερέωμα τα χρόνια που ακολούθησαν έως ότου αποσυρθεί από αυτήν.

Εκτός από την επιχειρηματική του δράση υπήρξε υποστηρικτής πολλών διαφορετικών εκπαιδευτικών, πολιτιστικών και αθλητικών δράσεων στην Νοτιοανατολική Ευρών. Συνέστησε το Πρόγραμμα Κόκκαλη στη σχολή Kennedy School of Government του Πανεπιστημίου Harvard και το 1997 ανακηρύχθηκε σε John Harvard Fellow. Το 1998 δημιούργησε το Ίδρυμα Κόκκαλη, ένα μη κερδοσκοπικό οργανισμό που δραστηριοποιείται σε θέματα εκπαίδευσης και περιφερειακής ανάπτυξης.

Αναθεωρώντας την επιχειρηματική του δραστηριότητα

Ο Σωκράτης Κόκκαλης αποφάσισε τα τελευταία χρόνια να αναθεωρήσει τη δραστηριότητα του ομίλου Intracom, πουλώντας πολλές από τις θυγατρικές του όπως η Ιντρακάτ, η Intrasoft International καθώς και η Intracom Defence. Ταυτόχρονα όμως αποφάσισε να αναπτύξει και συνέργειες στον τομέα της αεροναυπηγικής τεχνολογίας και τις επισκευής αεροσκαφών και ελικοπτέρων. Ο επιχειρηματίας έχει συστήσει την Intracom Aviation, όπου συμμετέχει με 51% η IntracomVentures και κατά 49% η Intracom Defence. Το 2023 υπεγράφη η δεσμευτική συμφωνία για την πώληση του 90,1% της Intracom Defence στην Israel Aerospace Industries, ολοκληρώνοντας με αυτό τον τρόπο την αποεπένδυση του ομίλου από τις παραδοσιακές του δραστηριότητες που γνωρίζαμε έως τώρα.

Ενδιαφέρον όμως έχει και η δραστηριότητα της Intracom Aviation, δεδομένου ότι ο τομέας επισκευής αεροπλάνων και ελικοπτέρων παρουσιάζει προοπτικές και επενδυτικό ενδιαφέρον καθώς και οι συνέργειες που μπορεί να προκύψουν λόγω του ότι πλέον σε αυτήν συμμετέχουν και οι Ισραηλινοί με ποσοστό 49% μετά την απόκτηση της Intracom Defence.

Διασπάται η Intracom με απόσχιση του κλάδου ακινήτων

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.