01 Μάι 2024
READING

Εσείς θα ανεβαίνατε στη ζυγαριά πριν επιβιβαστείτε στο αεροπλάνο;

4 MIN READ

Εσείς θα ανεβαίνατε στη ζυγαριά πριν επιβιβαστείτε στο αεροπλάνο;

Εσείς θα ανεβαίνατε στη ζυγαριά πριν επιβιβαστείτε στο αεροπλάνο;

Το βάρος που ζυγίζει ένα αεροπλάνο όταν είναι γεμάτο, αποτελεί σημαντικό στοιχείο για την ασφάλεια του ίδιου και των επιβατών του. Μερικές εκατοντάδες κιλά μπορούν να κάνουν τη διαφορά μεταξύ μιας επιτυχημένης ή αποτυχημένης απογείωσης και για το λόγο αυτό, οι αεροπορικές εταιρείες, υποχρεούνται να ενημερώνουν το μέσο όρο του βάρους των επιβατών κάθε 5 χρόνια, διασφαλίζοντας ότι τα δεδομένα που χρησιμοποιούν για τον προγραμματισμό των πτήσεων είναι ακριβή.

Θα ξέρει η αεροπορική εταιρεία πόσα κιλά είμαι;

Η συμμετοχή των επιβατών στη μέτρηση του βάρους είναι προαιρετική και τα δεδομένα που συλλέγονται είναι ανώνυμα και δεν συνδέονται με τα προσωπικά προφίλ τους.

Οι αεροπορικές εταιρείες μπορούν είτε να χρησιμοποιούν επίσημα δεδομένα από τον Οργανισμό Ασφάλειας της Αεροπορίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γνωστό ως EASA, είτε να κάνουν τις δικές τους τυπικές μετρήσεις βάρους. Η Finnair επέλεξε το δεύτερο και είναι η πιο πρόσφατη εταιρεία που θα χρειαστεί να κάνει αυτή τη διαδικασία, ζητώντας από τους επιβάτες να ανέβουν στη ζυγαριά πριν επιβιβαστούν στο αεροπλάνο. Και φυσικά δεν είναι η πρώτη ούτε και μοναδική φορά, αφού έχει επαναλάβει τη διαδικασία το 2018. Το ίδιο και η Korean Air που ανακοίνωσε ότι θα την πραγματοποιήσει τον Αύγουστο και η Air New Zealand που ολοκλήρωσε τον επανέλεγχο το Μάιο.

Ο μέσος όρος βάρους αλλάζει με τα χρόνια

Τα μικρά αεροπλάνα απαιτούν συχνότερα ζύγισμα των επιβατών, σε σχέση με τα μεγαλύτερα εμπορικά αεροσκάφη που μπορούν να προσδιορίσουν με επιτυχία το βάρος χρησιμοποιώντας τον κανόνα του μέσου όρου. Αντί να ζυγίζουν κάθε επιβάτη κατά το check-in, συνήθως καθορίζουν έναν μέσο όρο βάρους για τους επιβάτες, ο οποίος πολλαπλασιάζεται με τον αριθμό των ατόμων σε κάθε πτήση.

Ωστόσο, ο μέσος όρος βάρους αλλάζει με την πάροδο των χρόνων και αυτό είναι που οδηγεί τις αεροπορικές εταιρείες να διεξάγουν ανά τακτά διαστήματα αυτές τις έρευνες ώστε να βεβαιωθούν ότι οι αριθμοί που χρησιμοποιούν είναι όσο το δυνατόν ακριβέστεροι.

Σχεδόν όλα όσα επιβιβάζονται σε ένα εμπορικό αεροπλάνο -καύσιμα, αποσκευές, γεύματα- ζυγίζονται. Η Finnair στην προκειμένη περίπτωση, πρόκειται να επαναλάβει τη διαδικασία τόσο κατά τη χειμερινή όσο και κατά τη θερινή περίοδο, καθώς όπως δηλώνουν εκπρόσωποί της, το χειμώνα οι άνθρωποι φοράνε πιο βαριά ρούχα, γεγονός που επηρεάζει το βάρος.

Μέχρι στιγμής, οι περίπου 800 επιβάτες που έχουν δεχθεί να συμμετάσχουν στην έρευνα επικαιροποίησης των στοιχείων της Finnair λαμβάνουν ένα μικρό συμβολικό δώρο από την εταιρεία—μια ετικέτα για τις βαλίτσες τους.

Οι αντιδράσεις των επιβατών

Τα στοιχεία βάρους θα σταλούν στη φινλανδική υπηρεσία μεταφορών και επικοινωνιών και θα χρησιμοποιηθούν για τους υπολογισμούς φόρτωσης της περιόδου 2025 – 2030.

Εκπρόσωποι των αεροπορικών εταιρειών, όπως δηλώνουν, γνωρίζουν ότι το να ανέβει ο επιβάτης στη ζυγαριά μπορεί να ακούγεται τρομακτικό για κάποιους, ύστερα ειδικά από τις αντιδράσεις των πελατών που εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους να ζυγίζονται δημόσια. Διευκρινίζουν ωστόσο ότι τα στοιχεία θα τροφοδοτήσουν απευθείας ένα σύστημα δεδομένων, θα καταγραφούν ανώνυμα μαζί με χιλιάδων άλλων επιβατών, θα τηρηθεί το απόρρητο και η εμπιστευτικότητα των προσωπικών δεδομένων και προφανώς, οι επιβάτες που… υπερβαίνουν το μέσο όρο βάρους δεν θα τιμωρούνται.

Ειδικοί της αεροπορίας πιστεύουν ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό για την ασφάλεια της πτήσης να γνωρίζουν πόσο ζυγίζει το αεροπλάνο και ότι στο μέλλον ακόμη περισσότερες αεροπορικές εταιρείες θα μπορούσαν να κάνουν έρευνες βάρους επιβατών. Οι αεροπορικές εταιρείες των ΗΠΑ χρησιμοποιούν δεδομένα του ιατρικού κλάδου για να υπολογίσουν το βάρος τους, πράγμα που σημαίνει ότι μια νέα τεχνογνωσία όπως αυτή των Φινλανδικών αερογραμμών μπορεί να τους ήταν χρήσιμη. Μέχρι στιγμής ωστόσο δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι κάποια αμερικάνικη αεροπορική εταιρεία σκοπεύει να ανεβάσει τους επιβάτες της στη ζυγαριά, ζητώντας τους να κάνουν κάτι που πιθανότατα, δεν κάνουν κάνουν ποτέ ή κάνουν πολύ σπάνια στο σπίτι τους. 

Photo: Unsplash

 

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.