02 Μάι 2024
READING

Πολ Ευμορφίδης: Πόσο αντισυμβατικός είναι τελικά ο Mr Coco-Mat;

6 MIN READ

Πολ Ευμορφίδης: Πόσο αντισυμβατικός είναι τελικά ο Mr Coco-Mat;

Πολ Ευμορφίδης: Πόσο αντισυμβατικός είναι τελικά ο Mr Coco-Mat;

Αν συναντήσεις στο κέντρο της Αθήνας, ενώ βρέχει, έναν άνθρωπο με λιτή ενδυμασία να κινείται με ένα ξύλινο ποδήλατο, πόσο πιθανό είναι να υποθέσεις ότι πρόκειται για έναν από τους πιο επιτυχημένους Έλληνες επιχειρηματίες, με περιουσία εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ; Μάλλον καθόλου, εκτός αν συναντήσεις τον Πολ Ευμορφίδη.

Ο γεννημένος το 1958, στην Χαρακιά Λακωνίας, Παύλος (που μετά έγινε Πολ) αποτελεί μία ιδιαίτερη μορφή, ειδικά για τους κατοίκους των Αθηνών. Διότι είναι δύσκολο να κινείσαι στο κέντρο και τις γύρω περιοχές και να μην τον έχεις συναντήσει ποτέ να κάνει βόλτες με το ποδήλατό του (και καμιά φορά να μεταφέρει και κάποιον άνθρωπο μέσα στο καλάθι του). Χωρίς φρουρά, χωρίς μέτρα ασφαλείας, χωρίς να τον νοιάζει τι φοράει. Αν τον χαιρετίσεις, επειδή τον αναγνώρισες, θα σου χαμογελάσει εγκάρδια και θα σε χαιρετίσει κι εκείνος, με μια συμπεριφορά ανθρώπινη και σίγουρα ασυνήθιστη σε τόσο επιτυχημένο επιχειρηματία.

Ο ίδιος ορκίζεται ότι η στάση του είναι αυθεντική, και δεν υποκρίνεται. Oι επικριτές του, από την άλλη, θεωρούν ότι αυτή η εικόνα που περνάει προς τα έξω τον βοηθάει πολλές φορές από το να ξεφύγει από τις δύσκολες καταστάσεις και ερωτήσεις. Όπως στην τηλεοπτική του παρουσία στο Dragons Den, όταν πολλές φορές «βγήκε εκτός» από διάφορα deal με δικαιολογία την στάση ζωής του.

Ή όταν δεν απαντούσε σε δημοσιογράφους που τον ρωτούσαν για την υπόθεση του Coco-Mat Athens BC, το ξενοδοχείο της οδού Φαλήρου, στο ιστορικό κέντρο, το οποίο έγινε γνωστό για τη θέα στην Ακρόπολη, και την δικαστική διαμάχη με την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού. Υπενθυμίζουμε ότι η διαμάχη αυτή είχε ως αποτέλεσμα την ανάκληση της οικοδομικής άδειας ως προς τους τελευταίους δύο ορόφους και το δώμα, και την έκδοση απόφασης κατεδάφισης, με την υπόθεση να εκκρεμεί ακόμα.

Ο ίδιος προτιμούσε να μην απαντά και να παραπέμπει στον αδερφό του, Μιχάλη, δηλώνοντας ότι ο ίδιος δεν ασχολείται με αυτά. Στην πραγματικότητα βέβαια και ο ίδιος αποτελεί έναν εξαιρετικά επιτυχημένο επιχειρηματία, με πολύ σημαντικές κινήσεις και στον χώρο του real estate, που φυσικά γνωρίζει πως θα υπερασπιστεί το συμφέρον των εταιρειών του.

Η «τρέλα» με τις ξένες γλώσσες και η ίδρυση της COCO-MAT

Η έναρξη των μαθητικών του χρόνων τον βρήκε στην Σπάρτη, η ολοκλήρωσή τους όμως έγινε στο Ελληνικό Λύκειο Μονάχου το 1976. Στη συνέχεια γράφτηκε στη Γυμναστική Ακαδημία Σωματικής Αγωγής (άλλωστε και τώρα διατηρείται σε εξαιρετική κατάσταση), από την οποία αποφοίτησε το 1980. Ανήσυχο πνεύμα, δε μπορούσε να περιοριστεί στο πτυχίο της Γυμναστικής Ακαδημίας και έτσι συνέχισε τις σπουδές του στην ΑΣΟΕΕ, από την οποία αποφοίτησε το 1985. Παράλληλα με την φοίτησή του στην ΑΣΟΕΕ, φοίτησε με υποτροφία του Γερμανικού Κράτους στη Σχολή Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου της Κολωνίας (2 εξάμηνα).

Μεγάλη του αγάπη αποτελούν οι ξένες γλώσσες, καθώς μιλάει Αγγλικά, Γερμανικά, Γαλλικά, Ολλανδικά, Ιταλικά, Ισπανικά και Πορτογαλικά. Για μια περίοδο εργάστηκε ως δημοσιογράφος της εφημερίδας Daily Telegraph (1983-84), ενώ την ίδια περίοδο συνέγραψε το βιβλίο “At ease with English”. Ακόμα, εργάστηκε είτε ως καθηγητής Σωματικής Αγωγής, είτε ως δάσκαλος της Αγγλικής γλώσσας σε ιδιωτικά Σχολεία ή παραδίδοντας ιδιαίτερα μαθήματα στην Αγγλία, Γαλλία, Ισπανία, Ολλανδία, κάτι που του επέτρεψα να έρθει σε επαφή και να μάθει τις παραπάνω γλώσσες, κάτι που αποτελούσε και στόχο του.

Η πιο σημαντική στιγμή βέβαια της επιχειρηματικής του ζωής ήταν το 1989, όταν και ίδρυσε την COCO-MAT, εταιρεία παραγωγής ειδών κλινοστρωμνής και επίπλων. Η εταιρεία του ξεχώρισε για τα εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα και κατάφερε να εξελιχθεί σε μία από τις πιο σημαντικές εκπροσώπους τόσο της ελληνικής επιχειρηματικότητας, όσο και της αειφόρου ανάπτυξης.

Για τα εξαιρετικά της προϊόντα έχει αναγνωριστεί από έγκυρους οργανισμούς και φορείς, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, όπως το Υπουργείο Ανάπτυξης, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, το EFQM (European Foundation for Quality Management). Πλούσια είναι και η παρουσία της εκτός συνόρων, αφού έχει καταστήματα σε Κύπρο, Βέλγιο, Ολλανδία, Ισπανία, ενώ προϊόντα πωλούνται μέχρι και την Κίνα.

Η παρουσία του Πολ Ευμορφίδη στην COCO-MAT ολοκληρώθηκε το 2014, όταν το 50% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας πέρασε σε νέους μετόχους. Συγκεκριμένα, ο Όμιλος Libra, που ανήκει στην οικογένεια Λογοθέτη, με τον επενδυτικό όμιλο The Cycladic Group, ιδιοκτησίας του επιχειρηματία Δημήτρη Γουλανδρή και της οικογενείας του, απέκτησαν το 50% της εταιρείας, ενώ στον συνιδρυτή της Μιχάλη Ευμορφίδη παρέμεινε το υπόλοιπο 50%. Σημειώνεται ότι βασικοί μέτοχοι της COCO-MAT ήταν οι Μιχάλης και Παύλος Ευμορφίδης με ποσοστό 90% και Νικήτας Μαρκόπουλος με ποσοστό 10%. Από τη μετοχική σύνθεση, αποχώρησαν οι δύο τελευταίοι, παρέμειναν όμως ενεργά μέλη της εταιρείας.

Τα ακίνητα

Μπορεί ο Πολ Ευμορφίδης να έχει δηλώσει κατά την διάρκεια της παρουσίας του στο Dragons Den ότι: «Με ρωτάνε πού μένεις και λέω όπου νυχτώσει», ή ότι «Δεν είχα ποτέ ούτε ένα κλειδί στην τσέπη. Δεν πιστεύω στα κλειδιά. Είμαι φερέοικος», ο ίδιος όμως είναι εξαιρετικός στις επενδύσεις που αφορούν στο real estate.

Μία ενασχόληση που κρατάει από το 1989, καθώς τα αδέλφια Παύλος και Μιχάλης Ευμορφίδης ξεκίνησαν να ασχολούνται με τα ακίνητη την ίδια περίοδο που ιδρύθηκε η Coco-Mat. Το 2014, με τις αλλαγές στη μετοχική σύνθεση της τελευταίας, ο κτηματικός κλάδος αποσχίστηκε και ιδρύθηκε η «Μπλε Κέδρος», που το 2017 έλαβε άδεια ως ΑΕΕΑΠ και το 2022 εισήχθη στο χρηματιστήριο. Αξίζει να τονισθεί ότι το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας, στην οποία ο Πολ Ευμορφίδης είναι μεγαλομέτοχος, αποτελείται από 37 ακίνητα, συνολικής αγοραίας αξίας 105.859.200 ευρώ, με το ετήσιο μίσθωμα να ανέρχεται στο ποσό των 6.631.405 ευρώ.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία εξαγόρασε ένα τριώροφο διατηρητέο ακίνητο στην οδό Φειδίου για την ανάπτυξη νέου «μπουτίκ» ξενοδοχείου, δυναμικότητας 64 δωματίων, έναντι 4,1 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, το ακίνητο ανήκε στη Hotel Cluster, η οποία είναι εταιρεία συμφερόντων του Μιχάλη Ευμορφίδη, και αποτελεί και τον αποκλειστικό μισθωτή των ξενοδοχείων της «Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ», και είχε αγοραστεί στο πλαίσιο πλειοδοτικής δημοπρασίας εκποίησης για μόλις 510.000 ευρώ.

Φυσικά το πιο σημαντικό και ακριβό ακίνητο της «Μπλε Κέδρος» είναι το Coco-Mat Athens BC, το οποίο έχει γίνει γνωστό και λόγω της περιπέτειας με την δικαστική διαμάχη.

Λάτρης της οικογένειας

Ό,τι όμως κι αν είναι ο Πολ Ευμορφίδης, είτε κάποιος δεχτεί ως αυθεντικά στοιχεία την ιδιαίτερη προσωπικότητά του και τον εναλλακτικό τρόπο ζωής του, είτε θεωρήσει ότι πάνω απ’ όλα παραμένει η επιχειρηματική του ιδιότητα, δε μπορεί κανείς να αμφισβητήσει ένα πράγμα.

Ο ποντιακής καταγωγής Πολ αποτελεί έναν άνθρωπο ιδιαίτερα δεμένο με την οικογένειά του. Από τους γονείς του που λάτρευε, στον αδερφό του που αποτελεί τον αιώνιο σύμμαχό του σε κάθε τους επιχειρηματική δράση, μέχρι τα 4 παιδιά του, στα οποία έχει τεράστια αδυναμία. Μάλιστα, για την κατασκευή των ξύλινων ποδηλάτων του, αφορμή στάθηκε ένα ταξίδι που είχε κάνει με τον γιο του, το οποίο σταμάτησε… απότομα λόγω βλάβης των συμβατικών ποδηλάτων που χρησιμοποιούσαν.

Στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση κατέβηκε ως υποψήφιος με το κόμμα ΕΥ, του οποίου είναι ιδρυτής, δηλώνοντας ότι: «Ήρθε η στιγμή να μπει ένας τσοπάνης στη Βουλή». Τελικά, έλαβε 17.181 ψήφους (0,33%) και δεν κατάφερε να πετύχει τον στόχο του. Έχει δώσει πολλές διαλέξεις και ομιλίες, και συχνά μοιράζεται με υποψήφιους επιχειρηματίες τα διδάγματα που αποκόμισε από την μεγάλη και επιτυχημένη του διαδρομή.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.