02 Μάι 2024
READING

Χάρης Βαφειάς: Γνωρίστε τον Έλληνα με τις 3 εισηγμένες στο Αμερικανικό Χρηματιστήριο

6 MIN READ

Χάρης Βαφειάς: Γνωρίστε τον Έλληνα με τις 3 εισηγμένες στο Αμερικανικό Χρηματιστήριο

Χάρης Βαφειάς: Γνωρίστε τον Έλληνα με τις 3 εισηγμένες στο Αμερικανικό Χρηματιστήριο

Ο Χάρης Βαφειάς έχει πάρα πολλούς λόγους για να απασχολήσει τα φώτα της δημοσιότητας. Η τεράστια επιτυχία του στον χώρο της ναυτιλίας, η συμμετοχή του στο Dragon’s Den, η αγάπη του για το ωραίο φύλο και η φιλία του με τον Light είναι μόνο μερικοί από αυτούς τους λόγους. Ποιος όμως είναι στα αλήθεια ο… άνθρωπος με τις τρεις εισηγμένες στο Αμερικανικό Χρηματιστήριο;

Ο Έλληνας πλοιοκτήτης μπορεί να είναι μόλις 44 ετών, μετράει όμως σχεδόν 27 χρόνια στην ναυτιλία, αφού ασχολήθηκε μαζί της πριν ακόμα «κλείσει» τα 18 του χρόνια. Η καταγωγή του είναι από τη Χίο, ενώ, μόλις ολοκλήρωσε τις μαθητικές του υποχρεώσεις, μετακόμισε στο Λονδίνο προκειμένου να κάνει σπουδές Management στο City University. Στη συνέχεια, αφού πήρε το πτυχίο του, αποφάσισε να κάνει MA για το Ναυτιλιακό Εμπόριο ενώ ύστερα σπούδασε Ναυτιλιακά Οικονομικά στο Metropolitan University του Λονδίνου.

Το ταξίδι που του άλλαξε τη ζωή

Πριν από αυτά βέβαια, είχε μία εμπειρία που αποδείχτηκε καθοριστική για την εξέλιξη της ζωής του. Συγκεκριμένα, προτού ακόμα γίνει 18 ετών, ο πατέρας του αποφάσισε να τον στείλει σε μπάρκο με ένα από τα πλοία του στόλου της οικογενείας. Ο ίδιος παραδέχεται ότι: «Τώρα πια, προφανώς, θεωρώ ότι ήταν μια εξαιρετική ιδέα, όμως εκείνη την εποχή πίστευα ότι ήταν χάλια, έκλαιγα κάθε μέρα…».

Πώς όμως τα κατάφερε να φτάσει ένα παιδί 17 ετών μέχρι την Κίνα και να παζαρεύει λογαριασμούς καραβιών; Ο ίδιος δίνει την εξήγηση μέσω του dna. «Ίσως κληρονόμησα το δαιμόνιο του παππού μου που ξεκίνησε από τη Χίο και πήγε στην Αργεντινή χωρίς να ξέρει τη γλώσσα, ούτε να έχει τα χρήματα για να κάνει ένα νέο ξεκίνημα στο εμπόριο κρεάτων. Και τα κατάφερε. Ο παππούς ήταν 7 αδέλφια, από ένα μικρό χωριουδάκι, από το οποίο δεν κατάγονται οι Έλληνες εφοπλιστές, το 90% κατάγονται από τα Καρδάμυλα και αποφάσισε να φύγει και να πάει στην άλλη άκρη της γης. Δεν γύρισε ποτέ ξανά ουσιαστικά, γιατί η δουλειά του ήταν εκεί, είχε ζώα και φάρμες, απλά η γυναίκα του δεν ήθελε να μένει μόνιμα στην Αργεντινή και ερχόταν συχνά για την οικογένειά του. Όποιος τολμάει έχει και μεγάλες πιθανότητες να κερδίσει», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.

Το dna άλλωστε φαίνεται να διαδραμάτιζε σημαντικό ρόλο στην επαγγελματική εξέλιξη των ανδρών της οικογένειας, καθώς και ο πατέρας του αποδείχθηκε τολμηρός και δικαιώθηκε, επιλέγοντας να ασχοληθεί με την ναυτιλία. «Ο πατέρας μου γεννιέται στην Αθήνα, μοναχογιός οπότε έπρεπε να ακολουθήσει αναγκαστικά το επάγγελμα του πατέρα του, δηλαδή εμπόριο κρεάτων χονδρική και τότε ήταν πάρα πολύ καλή δουλειά, γιατί τότε δεν υπήρχε Ευρωπαϊκή Ένωση, οπότε τα κρέατα ερχόντουσαν χωρίς μεγάλους δασμούς και είναι γνωστό ότι τα Αργεντίνικα κρέατα έχουν τρομερά καλή ποιότητα και ήταν φτηνά, κάτι που σημαίνει πως όλοι σε εισαγωγικά μπορούσαν να τα αγοράσουν.

Επειδή όμως στο σχολείο αυτός είχε συμμαθητές και ανθρώπους που ήταν στη ναυτιλία και του έλεγαν ότι είναι ωραία δουλειά, σε οδηγεί σε νέους δρόμους, είναι πιο ελεύθερη κτλ, του είχαν βάλει αυτό το μικρόβιο. Βέβαια δεν μπορούσε να την ξεκινήσει χωρίς δικά του χρήματα και έτσι δούλευε στην κρεαταγορά από τις πέντε το πρωί ως τη μία το μεσημέρι όπου πούλαγε του πατέρα του τα κρέατα, για να συγκεντρώσει τα χρήματα. Όταν ήμουν μικρός με έστελνε ο πατέρας μου με το τρένο στη ναυτιλιακή για να δω πώς πάει κάθε μέρα ο κόσμος στη δουλειά του. Ήθελε να δω ότι δεν πάνε με λιμουζίνα. Στα 17 με έστειλε στην Κίνα σε ένα ναυπηγείο να πάω να παζαρέψω τον λογαριασμό ενός καραβιού μας», είχε δηλώσει ο Χάρης Βαφειάς, περιγράφοντας την είσοδο της οικογένειάς του, αλλά και την δική του, στην ναυτιλία.

Η είσοδος στο Χρηματιστήριο στα 26 και ο… Χάρι Πότερ

Έχοντας λοιπόν ως εφόδια το επιχειρηματικό dna και τις εξαιρετικές του σπουδές, ο Χάρης Βαφειάς άνοιξε τα δικά του πανιά για το ταξίδι του στον κόσμο των επιχειρήσεων. Ξεκίνησε εργαζόμενος σε διάφορα ναυτιλιακά γραφεία και στη συνέχεια αποφασίζει να ιδρύσει τη δική του εταιρεία. Και μπορεί όταν προχώρησε στην συγκεκριμένη κίνηση λίγοι να περίμεναν την τεράστια επιτυχία της, τελικά όμως, σε ηλικία μόλις 26 ετών, οδήγησε τη StealthGas στο χρηματιστήριο του Nasdaq. Με την κίνηση αυτή, ο Χάρης Βαφειάς έγινε ο νεότερος διευθύνων σύμβουλος σε εισηγμένη ναυτιλιακή εταιρεία σε οποιοδήποτε χρηματιστήριο.

Η τεράστια επιτυχία του, σε συνδυασμό με το νεαρό της ηλικίας του, οδήγησε τους Αμερικανούς στο να του κολλήσουν το παρατσούκλι «Χάρι Πότερ». Και, πράγματι, ο Χάρης Βαφειάς αποδείχτηκε ένας νεαρός μάγος στον χώρο των επιχειρήσεων.

Η εκτόξευση στην κορυφή

Η συνέχεια για τον νεαρό, τότε, επιχειρηματία ήταν ακόμα πιο συναρπαστική. Το 2008 αναλαμβάνει τον έλεγχο του ναυτιλιακού ομίλου της οικογένειάς του.

Το 2010 εξελέγη αντιπρόεδρος της Intertanko και την ίδια χρονιά βραβεύτηκε από το περιοδικό Seatrade ως Νέος Επιχειρηματίας της Θάλασσας για το 2010, ενώ έχουν ακολουθήσει πολλές βραβεύσεις σε διεθνές επίπεδο.

Ο Χάρης Βαφειάς σήμερα έχει συνολικά τρεις εισηγμένες ναυτιλιακές στο αμερικάνικο χρηματιστήριο και συγκεκριμένα την StealthGas με στόλο από πλοία μεταφοράς υγραερίου (LPG) την Imperial Petroleum με δεξαμενόπλοια και την C3is Inc με bulkers.

Μετά τις νέες αγορές που έχει πραγματοποιήσει τους τελευταίους μήνες, ο στόλος του Ομίλου αποτελείται από 95 πλοία (40 gas carriers, 30 δεξαμενόπλοια και 25 φορτηγά πλοία), αξίας, βάσει του Vessels Value, άνω τον 2,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η δεύτερη σε μέγεθος επενδυτική επιχειρηματικότητα της οικογένειάς του είναι το Real Estate. Συγκεκριμένα, από το 2005 ο Χάρης Βαφειάς έχει προχωρήσει στην ίδρυση της εταιρείας ακινήτων Estates Corporation Inc. επενδύοντας σε Ελλάδα, Ελβετία, Η.Π.Α. και Μ. Βρετανία,

Η προσωπική ζωή, το Dragon’s Den και ο Light

Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο με αμύθητη περιουσία, ο ίδιος δεν διστάζει πολλές φορές να δείξει και μία πιο… ανθρώπινη και καθημερινή πλευρά του. Είτε μέσα από τις σχέσεις του με πανέμορφες κυρίες, που απασχόλησαν στο παρελθόν τις κοσμικές στήλες, είτε εξαιτίας της συμμετοχής του στο Dragon’s Den, είτε ακόμα μέσω της φιλίας του με τον Light, με τον οποίο έχουν ανεβάσει μαζί και βίντεο σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Βέβαια εδώ και αρκετά χρόνια γυναίκα της ζωής του είναι μία, και συγκεκριμένα η σύζυγός του, Έμιλυ Λαγουνάρη. Μαζί έχουν αποκτήσει και δύο παιδιά, στα οποία έχουν τεράστια αδυναμία και φροντίζουν, παρά το φορτωμένο πρόγραμμα του Χάρη Βαφειά, να περνάνε όλοι μαζί πολύτιμο οικογενειακό χρόνο.

Ο Χάρης Βαφειάς μιλώντας για τον εαυτό του παραδέχεται ότι δουλεύει πολύ, ταξιδεύει πάρα πολύ συχνά, ενώ δεν πίνει, ούτε καπνίζει. Τρώει όμως κρέας, όπως έχει δηλώσει αρκετές φορές. Πώς αλλιώς, όταν πρότυπό του είναι ο συνονόματος παππούς του, ο οποίος ξενιτεύτηκε στην Αργεντινή κι ασχολήθηκε με το εμπόριο κρέατος για να γυρίσει τη σελίδα στη ζωή της φτωχής -τότε- και πολύτεκνης οικογένειάς του. Μιας οικογένειας που ο Χάρης Βαφειάς φροντίζει το όνομά της να ακουστεί παντού και να φτάνει μέχρι το αμερικανικό χρηματιστήριο αλλά και στις θάλασσες όλου του κόσμου.

Χάρης Βαφειάς: Το βιογραφικό του επιτυχημένου πλοιοκτήτη που θα βλέπουμε στο Dragons' Den | fthis.gr

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.