01 Μάι 2024
READING

Skroutz – efood: Δύο startups που άλλαξαν για πάντα τα δεδομένα στην Ελλάδα

4 MIN READ

Skroutz – efood: Δύο startups που άλλαξαν για πάντα τα δεδομένα στην Ελλάδα

Skroutz – efood: Δύο startups που άλλαξαν για πάντα τα δεδομένα στην Ελλάδα

Τα τελευταία χρόνια έχουν «ξεπεταχτεί» στην ελληνική αγορά πολλές startup εταιρείες, οι οποίες ξεκίνησαν με χαμηλό budget. Kάποιες από αυτές, ίσως από τύχη, και με όπλο την αφοσίωση, την όρεξη και την θέληση των ιδρυτών τους κατάφεραν να πρωταγωνιστήσουν στην ελληνική αγορά, και όχι μόνο.

Δύο περιπτώσεις τέτοιων εταιρειών, οι οποίες θεωρούνται από πολλούς οι κορυφαίες και πιο επιτυχημένες στο είδος τους είναι η skroutz και το efood. Εταιρείες ξεχωριστές μεν, με διαφορετικό αντικείμενο η κάθε μία, που ωστόσο ξεκίνησαν ως startups και σήμερα έχουν μεγάλα περιθώρια κέρδους, υψηλούς τζίρους, πρωταγωνιστούν στην αγορά και φυσικά άλλαξαν τα πάντα στην χώρα.

Skroutz: Τα πρώτα βήματα και η επιτυχία

Τελείως τυχαία και ξεκινώντας καθαρά ως ένα…παιχνίδι, ο Γιώργος Χατζηγεωργίου, προγραμματιστής στο επάγγελμα, «γέννησε» την Skroutz το 2005 και σίγουρα δεν φανταζόταν το μέγεθος της επιτυχίας που θα ακολουθούσε τα επόμενα χρόνια.

Δημιούργησε μια πλατφόρμα που μπορούσε να συγκρίνει τιμές διάφορων προϊόντων για να μπορεί ο ίδιος αρχικά και στη συνέχεια ο καταναλωτής να βρει αυτό που θέλει, στην καλύτερη τιμή. Ειδικά αυτή την εποχή, αυτό που έκανε ο κ. Χατζηγεωργίου και οι μετέπειτα συνεταίροι του, Γιώργος Αυγουστίδης και Βασίλης Δήμος, ήταν κάτι πρωτοπόρο και καινοτόμο για τα ελληνικά δεδομένα.

Ήδη από την αρχή που «βγήκε» στον αέρα η πλατφόρμα, φάνηκε ότι είχε μεγάλες δυνατότητες να εξελιχθεί σε κάτι…μεγάλο, αφού οι επισκέψεις έβαιναν διαρκώς ανοδικές. Ωστόσο, όπως ο ίδιος ο ιδρυτής της εταιρείας έχει παραδεχτεί σε συνεντεύξεις του, όταν έφτιαξαν την πλατφόρμα, το έκαναν χωρίς να υπάρχει σχέδιο και πλάνο, ενώ δεν θεωρεί καν τον εαυτό του επιχειρηματία.

Με ταπεινότητα, πείσμα, αλλά κυρίως αγάπη για το δικό του δημιούργημα, έχει οδηγήσει την Skroutz να αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα brands στην Ελλάδα, και όχι μόνο, ενώ έχει προσελκύσει κεφάλαια από μεγάλα funds, όπως το CVC, τα οποία δεν έχασαν την ευκαιρία να επενδύσουν σε μία από τις μεγαλύτερες online πλατφόρμες στη χώρα.

Πλέον, 18 και πλέον χρόνια μετά, η Skroutz ή «η νέα Amazon» όπως πολλοί αρέσκονται να την αποκαλούν, έχει περάσει σε νέα επίπεδα. Πέρυσι μέσω του marketplace της έγιναν πωλήσεις που ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ. Έχει ανοίξει το εύρος των υπηρεσιών τόσο προς τους εμπόρους όσο και προς τους καταναλωτές, όπως τη δημιουργία ηλεκτρονικού wallet, τη δανειακή χρηματοδότηση εμπόρων και την ανάπτυξη lockers, ενώ κινείται και στη δυνατότητα αποστολής προϊόντων στο εξωτερικό.

Όλα αυτά έχουν εκτοξεύσει τον κύκλο εργασιών της εταιρείας, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του 2022, ο τζίρος ανήλθε στα 75,4 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 31,02% από το 2021, όπου έγραψε κύκλο εργασιών λίγο πάνω από τα 57 εκατ. ευρώ. Τα EBITDA ωστόσο μειώθηκαν κατά 64,63%, από τα 6,5 εκατ. ευρώ στα 2,3 εκατ. ευρώ, και τα κέρδη μετά φόρων επίσης υποχώρησαν κατά 51,20% από τα 5 εκατ. ευρώ στα 2,4 εκατ. ευρώ.

efood: Πώς άλλαξε το delivery στην Ελλάδα

Αντίστοιχη περίπτωση με την Skroutz, στο κομμάτι όμως του online delivery, αποτελεί το efood. Μια εταιρεία η οποία δημιουργήθηκε σε ένα δωμάτιο διαμερίσματος, πίσω στο 2011, από τα αδέρφια Κυρκίνη και πλέον ο τζίρος φτάνει το ποσό των 80 εκατ. ευρώ.

Η θέληση, το πάθος και η νοοτροπία του Παμίνου και του Κωνσταντίνου Κυρκίνη άλλαξαν τελείως τα δεδομένα του delivery στην Ελλάδα, καθώς είδαν μία ευκαιρία και ένα κενό στην αγορά και χωρίς δισταγμό την… «άρπαξαν από τα μαλλιά».

Σταδιακά το efood ανέπτυσσε μεγάλη δυναμική, ενώ λίγα χρόνια αργότερα, και συγκεκριμένα το 2015, η ελληνική startup εξαγοράστηκε από την γερμανική Delivery Hero. Αυτή μάλιστα ήταν μόνο η αρχή για την γερμανική εταιρεία, αφού μετά την e-food πρόσθεσε στο δυναμικό της την deliveras.gr, την clickdelivery.gr, καθώς και εταιρείες του ομίλου Μούχαλη.

Το e-food έχει καταφέρει να εξελιχθεί στη No1 πλατφόρμα online delivery στην χώρα, συνεργαζόμενη με πάνω από 21.000 μαγαζιά, σε 100 πόλεις της χώρας. Το app είναι εγκατεστημένο σε κάθε κινητό, Android ή iphone, «εξαφανίζοντας» μέσα σε λίγα χρόνια την έννοια του φυλλαδίου σε κάθε σπίτι ή γραφείο. Γιατί ό,τι επιθυμεί ο καταναλωτής είναι εκεί, απλά κάνοντας ένα…κλικ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου του 2023, η e-food, θυγατρική πλέον της Γερμανικής Delivery Hero, έδειξε κύκλο εργασιών 78,06 εκατ. ευρώ, συνολικά το έτος αναμένεται να κλείσει πολύ καλύτερα από το 2022.

Τα καθαρά κέρδη της εταιρείας κατά το α΄ εξάμηνο, διαμορφώθηκαν στα 13,87 εκατ. ευρώ και τα EBITDA στα 19,34 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, η e-food προχώρησε στη διανομή προμερίσματος ύψους 22 εκατ. ευρώ προς τη μητρική. Αποδεικνύοντας για ακόμα μια φορά γιατί αποτελεί την «κότα με τα χρυσά αυγά» για τους Γερμανούς της Delivery Hero.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.