01 Μάι 2024
READING

Ο Σκλαβενίτης ηγείται, ο ανταγωνισμός ακολουθεί!

6 MIN READ

Ο Σκλαβενίτης ηγείται, ο ανταγωνισμός ακολουθεί!

Ο Σκλαβενίτης ηγείται, ο ανταγωνισμός ακολουθεί!

Τον δρόμο προς την λήψη… δύσκολων αποφάσεων, οι οποίες όμως, σε βάθος χρόνου, αποδεικνύονται ωφέλιμες και χρήσιμες για την εταιρεία φαίνεται ότι έχει ανοίξει ο Σκλαβενίτης στον κλάδο των σούπερ μάρκετ.

Συγκεκριμένα, την ώρα που η πληθωριστική κρίση έχει αυξήσει τον τζίρο των μεγάλων αλυσίδων, η κερδοφορία δεν αυξάνεται με τους ίδιους ρυθμούς και οι επιχειρήσεις αναζητούν από αλλού τα επιπλέον κέρδη που θα τους επιτρέψουν να περιορίσουν τις αυξήσεις στις τιμές τους και να μείνουν ανταγωνιστικοί.

Το παράδειγμα του Σκλαβενίτη

Πρώτος λοιπόν άνοιξε τον «χορό» αυτού του είδους των αποφάσεων ο Σκλαβενίτης, όντας φυσικά και η μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ στη χώρα, τόσο σε δίκτυο καταστημάτων, όσο και σε τζίρο. Τον Ιούλιο του 2023 λοιπόν, σε μία κίνηση που τότε είχε σχολιαστεί με επιφυλακτικότητα, η εταιρεία είχε ανακοινώσει την αύξηση του κατώτατου ορίου παραγγελιών από τα 30 ευρώ, στα 100, προκειμένου η παράδοση να είναι δωρεάν.

Τότε πολλοί είχαν αντιμετωπίσει με σκεπτικισμό τη συγκεκριμένη κίνηση, καθώς θεωρούσαν ότι μπορεί να «σπρώξει» τους καταναλωτές προς άλλες επιλογές, που προσφέρουν δωρεάν παράδοση και σε μικρότερες παραγγελίες.

Τελικά η πραγματικότητα δικαίωσε την «Σκλαβενίτης» καθώς οι καταναλωτές έχουν αυξήσει τον μέσο όρο παραγγελίας τους προκειμένου να αποφύγουν την επιπλέον χρέωση των μεταφορικών. Η τάση αυτή έχει αποτυπωθεί και στο ετήσιο report της Convert Group στο οποίο αναφέρεται ότι αυξήθηκε η μέση αξία του ηλεκτρονικού καλαθιού όλης της αγοράς από 77 ευρώ τον Ιούνιο σε 89 ευρώ τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους.

Μάλιστα, το φαινόμενο της αυξημένης μέσης παραγγελίας στο ηλεκτρονικό καλάθι αγορών ξεκίνησε να εμφανίζεται σταδιακά στο σύνολο της αγοράς. Η εξέλιξη αυτή λοιπόν, σε συνδυασμό με την αύξηση κατά 7% του αριθμού των παραγγελιών αλλά και την άνοδο της μέσης αξίας των προϊόντων κατά 8%, είχε ως αποτέλεσμα οι συνολικές πωλήσεις των online σούπερ μάρκετ, το 2023, να φτάσουν στα 306 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι στα ποσά αυτά δεν έχουν υπολογιστεί τα έσοδα των eFood Market και Wolt Market, που διατηρούν τις δικές τους αποθήκες και προσφέρουν παράδοση και σε ώρες που δεν είναι ανοιχτά τα σούπερ μάρκετ.

Τι έχουν επιλέξει ΑΒ Βασιλόπουλος, Μασούτης και My Market

Από την πλευρά τους, ΑΒ Βασιλόπουλος και Μασούτης κάνουν τις δικές τους κινήσεις. Η πρώτη αλυσίδα έχει επιλέξει να αποστέλλει προϊόντα στο σπίτι μόνο για αγορές άνω των 25 ευρώ, ενώ παρέχει την υπηρεσία click & collect, η οποία περιλαμβάνει παραγγελία από το ηλεκτρονικό κατάστημα και παραλαβή από το φυσικό κατάστημα από τον ίδιο τον πελάτη, για παραγγελίες άνω των 15 ευρώ.

Η Μασούτης, από την άλλη, έχει θέσει το πλαφόν των 40 ευρώ, αλλά στο «τραπέζι» ενδέχεται να βρεθούν νέα σενάρια.

Τέλος, και τα My Market σχεδιάζουν τις επόμενες κινήσεις τους, καθώς αναζητούν τρόπους να μην χάνουν χρήματα από τις διανομές. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζεται η αναμόρφωση των χρεώσεων στη διαλογή και αποστολή των ηλεκτρονικών παραγγελιών.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα, για τους πελάτες της My Market σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα, Βόλο και Ιωάννινα εφαρμόζεται ελάχιστο όριο παραγγελίας τα 25 ευρώ και επιβάλλεται χρέωση 2 ευρώ για παραγγελίες από 25,01 ευρώ έως 58,99 ευρώ. Για παραγγελίες από 59 ευρώ και άνω δεν χρεώνονται μεταφορικά.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα επίσης το ελάχιστο ποσό παραγγελίας είναι 25 ευρώ ωστόσο η χρέωση μεταφορικών ανεβαίνει στα 10 για παραγγελίες από 25,01 ευρώ και άνω, με μέγιστο ποσό παραγγελίας τα 300 ευρώ. Εάν επιλεγεί ως τρόπος πληρωμής η «αντικαταβολή» υπάρχει μια επιπλέον χρέωση 3 ευρώ.

Το μοντέλο των συνδρομών

Μάλιστα, ακόμα και τώρα οι υπηρεσίες προσφέρονται αρκετά φτηνά, καθώς, όπως αναφέρουν στελέχη με γνώση της αγοράς, προκειμένου να κάνουμε λόγο για μια κερδοφόρα υπηρεσία, θα πρέπει η χρέωση στη διανομή να αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 10% της συνολικής αξίας της κάθε παραγγελίας.

Στο εξωτερικό, η πλειοψηφία των σούπερ μάρκετ τόσο σε Αμερική, όσο και σε Ευρώπη, εφαρμόζει το μοντέλο των ετησίων συνδρομών, το οποίο τις περισσότερες φορές περιλαμβάνει μία δωρεάν παράδοση σε εβδομαδιαία βάση. Σε αρκετές περιπτώσεις εφαρμόζονται και διάφοροι περιορισμοί, καθώς κάποιοι δεν επιτρέπουν τη μεταφορά αλκοολούχων ποτών σε γυάλινες φιάλες ή επιβάλλουν επιπλέον χρέωση για τη μεταφορά εύθραυστων και βαριών προϊόντων.

Κλείνοντας τα ζημιογόνα καταστήματα

Άλλη μία δύσκολη απόφαση που καλούνται πολλές φορές να λάβουν οι αλυσίδες σούπερ-μάρκετ, είναι το να κλείσουν τα καταστήματα τα οποία είναι ζημιογόνα.

Αυτή είναι μια πρακτική που εφαρμόζουν ήδη τα My Market και η Διαμαντής Μασούτης. Σημειώνεται ότι για να αποφασιστεί μία τέτοια λύση, συνήθως έχει χαθεί η ελπίδα τα καταστήματα να μετατραπούν σε κερδοφόρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάλογη κίνηση αναμένεται και από τα ΑΒ Βασιλόπουλος, ενώ αξίζει να αναφέρουμε ότι κλείσιμο του καταστήματος δε σημαίνει σε καμία περίπτωση και απόλυση εργαζομένων, καθώς αυτοί μεταφέρονται σε άλλα σημεία του δικτύου.

Άλλες τάσεις – Γρήγορα ναι, πρόχειρα όχι

Μπορεί και η χώρα μας να έχει πέσει «θύμα» της τάσης που επικρατεί παγκοσμίως και δεν είναι ιδιαιτέρως θετική για την… μοίρα των «μίνι» ή «εναλλακτικών» market που είχαν ως έμβλημα την εξαιρετικά γρήγορη παράδοση, με αποτέλεσμα 6 πολύ γνωστές πλατφόρμες με αντικείμενο το q-commerce να έχουν… αποχαιρετήσει, αυτό όμως δεν πτοεί τα μεγάλα σούπερ μάρκετ να επεκταθούν στην πολύ γρήγορη παράδοση.

Αναλυτικότερα, η αλυσίδα My Market έχει ήδη θέσει σε λειτουργία το δικό της quick delivery, με την ονομασία «Speedy», το οποίο προσφέρει στους πελάτες την λεγόμενη omnichannel εξυπηρέτηση, με την παράδοση να πραγματοποιείται το αργότερο εντός μίας ώρας.

Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή στους καταναλωτές προσφέρεται η δυνατότητα παραγγελίας έως 25 κωδικών, χωρίς περιορισμό στην ποσότητα ανά κωδικό. Η χρέωση της υπηρεσίας είναι σταθερή, στα 3 ευρώ, χωρίς ελάχιστο όριο παραγγελίας και χωρίς περιορισμό στην απόσταση.

Η υπηρεσία Speedy είναι προς το παρόν ενεργή στις παρακάτω περιοχές: Μαρούσι, Μεταξουργείο, Νέα Σμύρνη, Αγία Σοφία, Αγία Παρασκευή, Κηφισιά, Βριλήσσια, Γλυφάδα, Αγ. Βαρβάρα, Ίλιον, Κολιάτσου, Χαϊδάρι, Ολυμπιακό Χωριό.

Από την πλευρά του το efood προσφέρει την υπηρεσία Sklavenitis Express, η οποία προσφέρει στους πελάτες τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν ηλεκτρονικά τα ψώνια τους ψώνια μέσα από 2.400 κωδικούς με παράδοση σε 40 – 45 λεπτά.

Σημειώνεται ότι, προς ώρας, η νέα υπηρεσία εξυπηρετεί μόνο τα βορειοανατολικά προάστια του νομού Αττικής και, ειδικότερα, αυτές τις περιοχές που βρίσκονται πολύ κοντά στο hub του Γέρακα. Η ελάχιστη παραγγελία είναι 10 ευρώ και η χρέωση ανά παραγγελία είναι στα 2,5 ευρώ.

Είναι φανερό ότι μπαίνουμε σε μια νέα εποχή για τον κλάδο των σούπερ μάρκετ, ο οποίος καλείται να πάρει ορισμένες δύσκολες αποφάσεις, οι οποίες σε αρχικό στάδιο ίσως δυσαρεστήσουν μία μερίδα των καταναλωτών, αποτελούν όμως «μονόδρομο» προκειμένου να είναι εφικτή -και μη ζημιογόνα- η παροχή υπηρεσιών που διευκολύνει σημαντικά την καθημερινότητά τους.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.