30 Απρ 2024
READING

Ευάγγελος Μυτιληναίος: Ο ατίθασος μαθητής που κατέκτησε τον επιχειρηματικό κόσμο

6 MIN READ

Ευάγγελος Μυτιληναίος: Ο ατίθασος μαθητής που κατέκτησε τον επιχειρηματικό κόσμο

Ευάγγελος Μυτιληναίος: Ο ατίθασος μαθητής που κατέκτησε τον επιχειρηματικό κόσμο

Συνηθίζεται να λέμε ότι η επιτυχία μίας επιχείρησης ανήκει τις περισσότερες φορές σε μία ομάδα ανθρώπων, και η αλήθεια είναι ότι συνήθως αυτό ισχύει. Όμως, στην περίπτωση του Ομίλου Μυτιληναίος, τίποτα δε θα ήταν το ίδιο χωρίς τον ηγέτη του, Ευάγγελο Μυτιληναίο.

Ο Έλληνας επιχειρηματίας, ο οποίος θα συμπληρώσει σε λίγους μήνες 70 χρόνια ζωής, παρά την τεράστια περιουσία του διακρίνεται από το χαμηλό προφίλ που θέλει να κρατά. Ακόμα και σε στιγμές όπως η πρόσφατη αναγόρευσή του σε επίτιμο μέλος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, ο ίδιος τόνισε, με σεμνότητα, ότι: «Βραβεύομαι, ενώ θεωρώ ότι κάνω το καθήκον μου».

Η αλήθεια είναι όμως ότι στα νεανικά του χρόνια τον Ευάγγελο Μυτιληναίο χαρακτήριζε μία ασυμβίβαστη και -πολλές φορές- αντιδραστική προσωπικότητα, που τον έκανε να ξεχωρίζει. Στο σχολείο, παρά το γεγονός ότι προερχόταν από μία αστική οικογένεια, εκείνος ήταν ατίθασος, αιρετικός. Φοιτά στη Σχολή Μωραΐτη, που την εποχή εκείνη, εκτός των υπόλοιπων μαθητών, «φιλοξενούσε» και πολλά παιδιά της καλής κοινωνίας και των βορείων προαστίων της Αθήνας με… έντονη προσωπικότητα. Εκεί, ο νεαρός Βαγγέλης δηλώνει οπαδός του ΠΑΟΚ, ο μοναδικός ίσως στο σχολείο. Ο ίδιος ούτε καταγωγή είχε από τη Θεσσαλονίκη, ούτε κάποιον άλλον ιδιαίτερο λόγο γενικότερα, για μια τέτοια επιλογή. Είχε καταφέρει όμως, για άλλη μια φορά, να κάνει εντύπωση. Έτσι ήταν άλλωστε ο χαρακτήρας του. Ένας χαρακτήρας που του στοίχισε εξάλλου και την αποβολή από το σχολείο του.

Το «όχι» στο Harvard

Όσο περνάνε τα χρόνια, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος αρχίζει να ξετυλίγει ένα μεγάλο μέρος των ικανοτήτων και της υψηλής του ευφυΐας. Ολοκληρώνοντας τις μαθητικές του υποχρεώσεις, εισάγεται και ολοκληρώνει τις σπουδές του στο Οικονομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με εξαιρετικές επιδόσεις. Στη συνέχεια, ταξιδεύει στο Λονδίνο για μεταπτυχιακές σπουδές στα Οικονομικά από το London School of Economics. Tότε, αποδεικνύει για άλλη μια φορά πώς διατηρεί στοιχεία του αντισυμβατικού του χαρακτήρα και, παρά το γεγονός ότι γίνεται δεκτός για διδακτορικό στο Harvard, αρνείται να συνεχίσει τις σπουδές του, επιστρέφοντας στην Ελλάδα, προκειμένου να ενταχθεί στην οικογενειακή επιχείρηση.

Πώς ξεκίνησαν όλα

Βασικό στοιχείο του Ευάγγελου Μυτιληναίου είναι το επιχειρηματικό DNA που τον χαρακτηρίζει και τον έχει βοηθήσει να φτάσει στην κορυφή. Ένα DNA που «κληρονόμησε» από την οικογένειά του.

Η σχέση της οικογένειάς του με την επιχειρηματικότητα ξεκινά στις αρχές του 20ου αιώνα. Τότε, ο παππούς του Ευάγγελου Μυτιληναίου -που και εκείνος είχε το ίδιο όνομα- ιδρύει στον Πειραιά την εταιρεία «Εμπόριο Μετάλλων». Τελικά η εταιρεία του διασπάται σε 4 μέρη, όσα και τα παιδιά του, εκ των οποίων το μοναδικό που καταφέρνει να επιβιώσει είναι μία εταιρεία διαμεσολάβησης, την οποία αναλαμβάνει ο γιος του, και πατέρας του Ευάγγελου Μυτιληναίου.

Ο ίδιος, περιγράφοντας την ιστορία αυτή, είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: «Ο παππούς ήρθε το 1908 ξυπόλυτος από την Κορώνη της Μεσσηνίας. Το εργοστάσιο του ήταν δίπλα στον Παπαστράτο. Και τα τέσσερα αγόρια που είχε, πολεμούσαν σε διάφορα μέτωπα κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου. Δεν άντεξε και έφυγε από τη ζωή».

Το 1978 η επιχείρηση του πατέρα του βρίσκεται αντιμέτωπη με σημαντικά χρέη και έρχεται κοντά σε δυσάρεστες εξελίξεις. Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος δε το σκέφτεται στιγμή. Λέει «όχι» σε μία ακαδημαϊκή καριέρα, επιστρέφει στην Ελλάδα και αποδεικνύει ότι δεν εγκαταλείπει τους ανθρώπους του σε μία δύσκολη κατάσταση.

Η πορεία προς την κορυφή

Από εκεί και πέρα, η πορεία του είναι συνεχώς ανοδική. Το 1990, ίδρυσε τον Όμιλο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ. Με στρατηγικές αποφάσεις επέκτεινε τις δραστηριότητες του Ομίλου, αποκτώντας την πλειοψηφία των μετοχών της εισηγμένης κατασκευαστικής ΜΕΤΚΑ, καθώς και της Αλουμίνιον της Ελλάδας, την οποία κατέστησε ως τη σημαντικότερη καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής και εμπορίας αλουμίνας και αλουμινίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το 1995, εισήγαγε την εταιρεία στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, ενώ τις αρχές της δεκαετίας του 2000, ο Όμιλος ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ εισήλθε στον ενεργειακό τομέα με την Protergia, που σήμερα αποτελεί τη ναυαρχίδα της εταιρείας.

Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος ηγήθηκε του εταιρικού μετασχηματισμού της MYTILINEOS σε μία «πράσινη» εταιρεία που δημιουργεί μακροπρόθεσμη αξία για τους μετόχους της, με δραστηριοποίηση στην «Πράσινη» Μεταλλουργία και στη Βιώσιμη Ενέργεια. Εξάλλου, η MYTILINEOS άνοιξε το δρόμο για την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου στην Ελλάδα, καθώς ήταν η πρώτη ιδιωτική εταιρεία που εισήλθε στην προμήθεια και εμπορία φυσικού αερίου στη χώρα, εξασφαλίζοντας στους πελάτες της ασφαλή και ανταγωνιστική προμήθεια φυσικού αερίου. Επιπλέον, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος δημιούργησε τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό και πάροχο ενέργειας μετά τη ΔΕΗ στην Ελλάδα. Αξιοποιώντας την καθετοποίηση της λειτουργίας της εταιρείας στον τομέα ενέργειας, έχει δημιουργήσει την πλέον ολοκληρωμένη ενεργειακή εταιρεία, πρωταγωνιστώντας στην ενεργειακή μετάβαση. Μάλιστα, το πορτφόλιο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας αγγίζει πλέον τα 12 GW σε 5 ηπείρους, ενώ η εταιρεία υλοποιεί σημαντικές επενδύσεις σε αυτή την κατεύθυνση, ξεπερνώντας το 1 δις ευρώ ετησίως.

Ως πρωτοπόρος της εταιρικής διακυβέρνησης, που δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη βιωσιμότητα και την καινοτομία, με βέλτιστο αποτέλεσμα στο κόστος, την ασφάλεια και την ποιότητα των λειτουργιών, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος έθεσε τις βάσεις για μια 100% βιώσιμη και «πράσινη» βιομηχανική δραστηριότητα. Έτσι, το 2021 ανακοίνωσε τη μείωση κατά 30% των εκπομπών ρύπων για όλη την επιχειρηματική δραστηριότητα της εταιρείας έως το 2030 σε σχέση με το 2019 και σε ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα έως το 2050, καθιστώντας τη MYTILINEOS μία από τις πρώτες εταιρείες στην Ευρώπη και από τις πρώτες βιομηχανίες παγκοσμίως που ασπάζονται τους φιλόδοξους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης ως μέρος της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Το 2022 ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, μετασχηματίζοντάς την εταιρεία σε MYTILINEOS Energy & Metals, έθεσε ως βασικό επίκεντρο της νέας στρατηγικής την ενεργειακή μετάβαση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό, με άξονες τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κυκλική οικονομία, με στόχο την περαιτέρω δημιουργία αξίας και συνεχούς ανάπτυξης.

Συνεισφέροντας το 3% του ΑΕΠ της χώρας

Πώς όμως περιγράφει ο ίδιος ο Ευάγγελος Μυτιληναίος την εντυπωσιακή αυτή διαδρομή προς την επιτυχία; «Επανεφεύραμε τον εαυτό μας. Από οικογενειακή επιχείρηση γίναμε ένας σύγχρονος όμιλος με παρουσία σε 40 χώρες. Η δραστηριότητά μας στις ανανεώσιμες πήγες ενέργειες και στην τεχνητή νοημοσύνη είναι σημαντική. Η εταιρεία μας είναι πρωτοπόρος και εξελισσόμενη και έχουμε γίνει κορυφαίος παίκτης στον τομέα της ενέργειας σε όλο της το εύρος. Τίποτα δεν μας χαρίστηκε. Απαιτήθηκαν κόπος και θυσίες. Η δραστηριότητα του Ομίλου συνεισέφερε το 2023 το 3% του ΑΕΠ και το 2024 θα φτάσει το 4%», είχε δηλώσει, εμφανώς συγκινημένος, σε πρόσφατη εκδήλωση.

Σήμερα, η MYTILINEOS-Energy & Metals, στην οποία ο Ευάγγελος Μυτιληναίος είναι Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, αποτελεί μία από τις κορυφαίες βιομηχανικές και ενεργειακές εταιρείες της Ελλάδας. Με περισσότερους από 5.442 άμεσους και έμμεσους εργαζόμενους και ισχυρή παρουσία και στις πέντε ηπείρους, η εταιρεία διαθέτει ενοποιημένο κύκλο εργασιών που ανέρχεται σε €6.306 εκατ. έναντι €2.664 εκατ. το 2021, σημειώνοντας αύξηση 137% και EBITDA €823 εκατ. έναντι €359 εκατ. το 2021.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.