02 Μάι 2024
READING

Ποιες εταιρείες πληροφορικής σαρώνουν στο Χρηματιστήριο το 2024

4 MIN READ

Ποιες εταιρείες πληροφορικής σαρώνουν στο Χρηματιστήριο το 2024

Ποιες εταιρείες πληροφορικής σαρώνουν στο Χρηματιστήριο το 2024

Με τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την στροφή προς το high tech και την τεχνητή νοημοσύνη να είναι υψηλά στην ατζέντα της ελληνικής κυβέρνησης, οι εταιρείες πληροφορικής στη χώρα έχουν πάρει τα πάνω τους τα τελευταία χρόνια.

Οι τζίροι ανεβαίνουν με γρήγορους ρυθμούς, η ανάπτυξη κινείται με διψήφιους αριθμούς ενώ ταυτόχρονα εξελίσσεται ένας χορός εξαγορών από τις εταιρείες τεχνολογίας που αναμένεται να συνεχιστεί την επόμενη διετία.

Με βασικό κινητήριο μοχλό τα έργα ψηφιακού μετασχηματισμού σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έχουν φέρει στο προσκήνιο τις μεγάλες ελληνικές εταιρείες πληροφορικής – τεχνολογίας, με την επενδυτική κοινότητα να τους δίνει ψήφο εμπιστοσύνης, οδηγώντας πολλές εξ αυτών σε ιστορικά υψηλά στο Χρηματιστήριο Αθηνών το προηγούμενο έτος, ενώ παράλληλα έχουν ξεκινήσει δυναμικά και το 2024.

Ideal: Το στοίχημα του Λάμπρου Παπακωνσταντίνου

Αν και τα στελέχη του ομίλου κατατάσσουν την Ideal περισσότερο ως εταιρεία Holding παρά πληροφορικής, κάτι που ισχύει, ωστόσο έχει και εταιρείες που έχουν ως αντικείμενο την τεχνολογία, (Byte κλπ) έχοντας σημαντικά κέρδη από αυτόν τον τομέα.

Ωστόσο η εξαγορά των Attica το περασμένο καλοκαίρι, ήταν η κίνηση που άλλαξε τα δεδομένα για τον όμιλο και ανέβασε τον πήχη για την Ideal. Πλέον το αφήγημα του Λάμπρου Παπακωνσταντίνου χαίρει αποδοχής από την επενδυτική κοινότητα, γεγονός που οδηγεί σταθερά ανοδικά τη μετοχή το τελευταίο διάστημα.

Η Ideal αναμένεται το 2023 να ξεπεράσει σε τζίρο τα 380 εκατ. ευρώ και τα EBITDA να διαμορφωθούν πάνω από τα 50 εκατ. ευρώ. Στοίχημα του κ. Παπακωνσταντίνου είναι η  δημιουργία μιας Holding που θα δώσει νέα πράγματα στην αγορά και θα αποτελεί αξία για τους συνεργάτες και τους μετόχους.

Μάλιστα πρόσφατα το ομόλογο των 100 εκατ. ευρώ που εξέδωσε υπερκαλύφθηκε κατά 1,9 φορές, με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 5,5%, γεγονός που δείχνει την πίστη της αγοράς στο όραμα του ισχυρού άνδρα της Ideal.

Epsilon Net: Παίρνει ξανά τα πάνω της η μετοχή

Μέχρι και τα 12 ευρώ έγραψε η εισηγμένη στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών Epsilon Net του Γιάννη Μίχου στα μέσα Σεπτέμβρη, δείχνοντας μεγάλη αντοχή, παρά τις πιέσεις που δέχονταν άλλες μετοχές του κλάδου μέσα στο καλοκαίρι.

Ωστόσο η δική της πτώση θα ερχόταν αργότερα και θα ήταν κατακόρυφη. Και αυτό εξαιτίας ενός λογιστικού λάθος, όπως χαρακτηρίστηκε από την διοίκηση, με αφορμή τα stock options. Γεγονός που από τα 12 ευρώ την έριξε στην περιοχή των 8 ευρώ μέσα σε μόλις 5 ημέρες.

Ο κ. Μίχος, σε call που πραγματοποίησε ο όμιλος λίγες ημέρες αργότερα απολογήθηκε, τονίζοντας ότι θα προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές ώστε να μην ξανασυμβεί ποτέ κάτι αντίστοιχο.

Η Epsilon Net συνεχίζει δυναμικά τις επενδύσεις και τις εξαγορές ενώ με βάσει τα αποτελέσματα 9μηνου ο τζίρος κατέγραψε άλμα 30%, στα 59,4 εκατ. ευρώ από 45 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Η μετοχή, με ράλι τις τελευταίες ημέρες, πέρασε την προηγούμενη Τρίτη τα 10 ευρώ για πρώτη φορά από τις 20/9/2023 (λίγες ημέρες αφού ανακοινώθηκε το λάθος με τα stock options) ενώ από την αρχή του 2024 έχει γράψει μια άνοδο 12,6%.

Entersoft: Με όπλο τις εξαγορές

Το αντίπαλον δέος της Epsilon Net στις εξαγορές στον κλάδο, είναι η Entersoft του Αντώνη Κοτζαμανίδη.

Το προηγούμενο έτος πήρε το 62% της startup λογισμικού διαχείρισης προσλήψεων SmartCV, έναντι 528.000 ευρώ, ενώ τον Ιούλιο υπέγραψε Ιδιωτικό Συμφωνητικό για την εξαγορά του 100% των μετοχών της SW RetailSoft, έναντι 1,2 εκατ. ευρώ. Επίσης υπέγραψε ιδιωτικό συμφωνητικό για την εξαγορά του 100% της Infopower HR Solutions έναντι 900.000 ευρώ. Επίσης στις αρχές του έτους εξαγόρασε το 100% της εταιρείας λογισμικού CGSoft έναντι 3,5 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα η μετοχή στο ταμπλό είναι από τις πλέον σταθερές, δείχνοντας ότι το business plan του CEO του ομίλου αποδίδει. 

Από τις αρχές του έτους η μετοχή έχει τρέξει μια άνοδο της τάξης του 8%, ενώ βρέθηκε και σε ιστορικά υψηλά στα 7 ευρώ.

Q&R: Η έκπληξη

Αυτή η μετοχή είναι η μεγάλη έκπληξη μέχρι στιγμής το 2024 για τον κλάδο, ενώ πρόσφατα άλλαξε και βασικό μέτοχο καθώς η σύζυγος του πρώην εφοπλιστή Γιάννη Καραγεώργη, κ. Σοφία Σωτηράκου πήρε το 31,99% της εισηγμένης.

Από τις αρχές του έτους έχει γράψει αξιοσημείωτη πορεία, καθώς έχει άνοδο 50% και βρίσκεται πάνω από τα 0,91 ευρώ.

Μέσα σε κάτι περισσότερο από ένα μήνα, έχει «γράψει» τη μεγαλύτερη άνοδο ανάμεσα στις 13 μετοχές που απαρτίζουν τον κλαδικό δείκτη τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών. 

Το προηγούμενο έτος η Q&R ανέλαβε να υλοποιήσει σημαντικά έργα ψηφιοποίησης του Δημοσίου ενώ πρόσφατα πήρε το εμβληματικό έργο στον τομέα του ΑΙ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του υπουργείου Εξωτερικών.

Τι προεξοφλεί το Χρηματιστήριο; | in.gr

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.