02 Μάι 2024
READING

Μπορεί να μας σώσει η ΑΙ από την κλιματική αλλαγή;

4 MIN READ

Μπορεί να μας σώσει η ΑΙ από την κλιματική αλλαγή;

Μπορεί να μας σώσει η ΑΙ από την κλιματική αλλαγή;

Είναι γνωστό ότι η τεχνητή νοημοσύνη δέχεται κριτική. Για το απόρρητο και την εμπιστευτικότητα των δεδομένων, για τις θέσεις εργασίας που θα πάρει μέσα από τα χέρια των ανθρώπων, για την ταχύτατη ανάπτυξή της που είναι φυσικό να τρομάζει. Πρόσφατα ανακαλύψαμε έναν ακόμα λόγο για τον οποίο επικρίνεται -τα προηγμένα συστήματα της καταναλώνουν πολλή ενέργεια. Κι όμως, φαίνεται να ξεχνάμε τους τρόπους που μπορεί να συμβάλει θετικά στην κλιματική αλλαγή.

Πρόβλεψη εκπομπών αερίου

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αξιοποιηθεί για την πρόβλεψη των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από πόλεις και αγροκτήματα, γεγονός που με τη σειρά του μας βοηθά να κατανοήσουμε τις αλλαγές στη βλάστηση, τη βιοποικιλότητα και το έδαφος.

Επιπλέον, θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση των εκπομπών, προβλέποντας με μεγαλύτερη ακρίβεια την προσφορά και ζήτηση της ενέργειας. Μαθαίνοντας από τα μοτίβα για το πώς και πότε οι άνθρωποι αυξάνουν την κατανάλωσή της, είναι σε θέση να προβλέψει πόση θα παραχθεί από πηγές όπως ο άνεμος και ήλιος, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και έτσι να βοηθήσει στη μεγιστοποίηση της χρήσης φυσικών πηγών ενέργειας.

Σε μεγαλύτερη κλίμακα, θα μπορούσε να βοηθήσει τους φορείς εκμετάλλευσης του δικτύου ενέργειας να προλάβουν και να μετριάσουν τα κενά στην προσφορά.

Ερευνητές στο Ιράν χρησιμοποίησαν την τεχνητή νοημοσύνη για να προβλέψουν την κατανάλωση ενέργειας ενός ερευνητικού κέντρου λαμβάνοντας υπόψη τη δομή, τα υλικά και τις τοπικές καιρικές συνθήκες. Το σύστημα χρησιμοποίησε αλγόριθμους για τη βελτιστοποίηση της ενεργειακής χρήσης του κτιρίου προτείνοντας κατάλληλα μέτρα μόνωσης, ελέγχους θέρμανσης και φωτισμό ανάλογο με τον αριθμό των ανθρώπων που ήταν παρόντες, με αποτέλεσμα να μειώσει τελικά τη χρήση της, κατά 35%.

Μετακινήσεις και ταξίδια

Τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης μπορούν επίσης να συμβάλουν στην επέκταση των επιλογών πράσινων ταξιδιών, προτείνοντας πιο αποτελεσματικές διαδρομές για τους οδηγούς, με λιγότερη κίνηση και σταθερές ταχύτητες, ελαχιστοποιώντας έτσι τις εκπομπές ρύπων.

Αντίστοιχα συστήματα έχουν χρησιμοποιηθεί σε άλλες χώρες, για να προτείνουν διαδρομές για ηλεκτρικά οχήματα. Ένα από αυτά που εφαρμόστηκε στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, αξιοποιούσε χαρακτηριστικά όπως η ταχύτητα του οχήματος και η θέση των σημείων φόρτισης για να βρει βέλτιστες διαδρομές που ελαχιστοποιούσαν τη χρήση ενέργειας και διευκόλυναν πολύ την οδηγική χρήση.

Γεωργικές εργασίες

Μελέτες έχουν δείξει επίσης ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να διασφαλίσει ότι ο χώρος καλλιέργειας και τα λιπάσματα χρησιμοποιούνται με φειδώ, να προβλέψει τη ζήτηση που θα έχει το προϊόν μιας καλλιέργεια και να βοηθήσει τους παραγωγούς και τους διανομείς να ελαχιστοποιήσουν τα απόβλητα.

Μελέτη του 2017 που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ στις ΗΠΑ, έδειξε μάλιστα ότι τα προηγμένα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης μπορούσαν να προβλέψουν την απόδοση της καλλιέργειας σόγιας σε επίπεδο πολιτείας. Αυτό κατέστη δυνατό χρησιμοποιώντας εικόνες από δορυφόρους για την ανάλυση και την παρακολούθηση της ανάπτυξης των καλλιεργειών, με τον καλύτερο να μπορεί να προβλέψει την απόδοση μιας σοδειάς με βάση τις φωτογραφίες των φυτών και της παρατήρησης του κλίματος.

Η γνώση μιας πιθανής κακής απόδοσης εβδομάδες νωρίτερα μπορεί να βοηθήσει τις κυβερνήσεις και τους γεωργούς να σχεδιάσουν εναλλακτικούς τρόπους προμήθειας τροφίμων πριν την συγκομιδή.

Η πρόβλεψη και η διαχείριση καταστροφών είναι ένας τομέας όπου η τεχνητή νοημοσύνη έχει συμβάλει σημαντικά. Τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης έχουν μελετήσει εικόνες από drones για να προβλέψουν ζημιές από πλημμύρες στη περιοχή του Πακιστάν. Το σύστημα είναι επίσης χρήσιμο για την ανίχνευση της αρχής μιας πλημμύρας, βοηθώντας στον σχεδιασμό επιχειρήσεων διάσωσης σε πραγματικό χρόνο. Το σύστημα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί επιπλέον από τις αρμόδιες κυβερνητικές αρχές για τον σχεδιασμό μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης καταστροφών.

Ωστόσο, αυτές οι χρήσεις δεν εξαλείφουν το πρόβλημα της κατανάλωσης ενέργειας της τεχνητής νοημοσύνης. Για να διασφαλιστεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αποτελέσει ισχυρή δύναμη και όπλο στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής, κάτι θα πρέπει να γίνει ακόμα γι’ αυτό.

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.