02 Μάι 2024
READING

Γιάννης Αλαφούζος: Ο άνθρωπος με τα χίλια -επιχειρηματικά- πρόσωπα

4 MIN READ

Γιάννης Αλαφούζος: Ο άνθρωπος με τα χίλια -επιχειρηματικά- πρόσωπα

Γιάννης Αλαφούζος: Ο άνθρωπος με τα χίλια -επιχειρηματικά- πρόσωπα

Ο Γιάννης Αλαφούζος είναι ένας άνθρωπος που δε μπορεί να περιοριστεί σε έναν ρόλο. Επιχειρηματίας, εφοπλιστής, εκδότης, πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός και, φυσικά, ενεργό μέλος της κοινωνίας με φιλανθρωπική δράση είναι μόνο μερικές από τις πτυχές της προσωπικότητας και της επαγγελματικής του δράσης.

Με καταγωγή από τη Σαντορίνη, ο, γεννημένος το 1957, Γιάννης Αλαφούζος, είναι γιος του επιχειρηματία, εφοπλιστή και εκδότη Αριστείδη Αλαφούζου, ενός ανθρώπου που πολύ σπουδαία διαδρομή. Η οικογένειά του φρόντισε να του προσφέρει εξαιρετική μόρφωση, ως εκ τούτου σπούδασε Οικονομικά και Ιστορία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Ο ίδιος, εκτός από την κλίση στα γράμματα, από νωρίς είχε δείξει την έφεση που τον διέκρινε και στον αθλητισμό. Μάλιστα, ως αθλητής, κατάφερε να αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις σε διεθνές επίπεδο. Στην ιστιοπλοΐα έχει διακριθεί με την 3η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ιστιοπλοΐας της Βρετανίας το 1979, την 6η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νορβηγίας το 1980 και την 1η θέση στους Διεθνείς Ιστιοπλοϊκούς Αγώνες Ανοικτής Θαλάσσης στην Ελλάδα για τέσσερα συνεχή χρόνια, ενώ, κατά τη διάρκεια των φοιτητικών του χρόνων, υπήρξε αθλητής στα 100μ.

Η ενασχόλησή του με τη ναυτιλία

Ήταν αρχές της δεκαετίας του 1980, όταν ο Γιάννης Αλαφούζος, έχοντας ολοκληρώσει τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δραστηριοποιήθηκε στις οικογενειακές επιχειρήσεις. Πρώτο του «project» ήταν η επέκταση της οικογενειακής ναυτιλιακής εταιρείας Glafki (Hellas) Maritime Company. Αφού ολοκλήρωσε την «αποστολή» του με επιτυχία, στη συνέχεια ανέλαβε Διευθύνων Σύμβουλος του στόλου της Kyklades Maritime Corporation, ενώ, παράλληλα, ίδρυσε την πλοιοκτήτρια εταιρεία τάνκερ Ermis Maritime Corporation. Σήμερα εξακολουθεί να κατέχει σημαντικό ρόλο στην ναυτιλιακή δράση της οικογένειάς του. Μάλιστα, η Kyklades Maritime, σύμφωνα με ναυλομεσιτικές πηγές, το 2023, ολοκλήρωσε ένα πολύ κερδοφόρο deal, καθώς πούλησε δεξαμενόπλοιο, τύπου VLCC, ναυπήγησης του 2009, με 62 εκατομμύρια δολάρια, το οποίο είχε αγοράσει το 2021 έναντι 38 εκατ. δολαρίων. Δηλαδή είχε κέρδος 24 εκατ. δολάρια. Η εταιρεία σήμερα διαθέτει 22 πλοία.

Πρωταγωνιστική παρουσία στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

Ο Γιάννης Αλαφούζος έχει μακρά παράδοση και στον χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Η διαδρομή του ξεκινά το μακρινό 1989, όταν προχώρησε στην αγορά, από τον υπόδικο -τότε- Κοσκωτά, του ειδησεογραφικού ραδιοφωνικού σταθμού ΣΚΑΪ 100.3, ενώ στη συνεχεία ίδρυσε τον ομώνυμο τηλεοπτικό σταθμό. Τηλεοπτικό σταθμό τον οποίο πούλησε το 1999 για να μετατραπεί στον σημερινό Alpha TV. Η κίνηση αυτή δεν σήμαινε το τέλος της δραστηριοποίησής του στον χώρο. Αντιθέτως, σήμερα είναι πρόεδρος του ομώνυμου ομίλου μέσων ενημέρωσης, στον οποίο περιλαμβάνονται, εκτός από τον νέο τηλεοπτικό σταθμό του ΣΚΑΪ, και 5 ραδιοφωνικοί σταθμοί με έδρα το Νέο Φάληρο (ΣΚΑΪ 100.3, BwinΣΠΟΡ FM 94.6, Pepper 96.6, Μέντα 88 και Happy 104).

Ακόμα οι επιχειρηματικές του δραστηριότητες εξαπλώνονται σε διαδικτυακούς ιστότοπους όπως το skai.gr, sport-fm.gr, αλλά και το Εργαστήριο Ελευθέρων Σπουδών Αθλητικού Ρεπορτάζ, το οποίο εντάχθηκε στον όμιλο ΣΚΑΪ το 2014. Φυσικά, ο Γιάννης Αλαφούζος έχει σημαντική παρουσία και στον χώρο της έντυπης ενημέρωσης, εκδίδοντας την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, που αποτελεί μία από τις πιο ιστορικές εφημερίδες της Ελλάδας.

Έντονο κοινωνικό πρόσωπο

Ο Γιάννης Αλαφούζος είναι έντονα ευαισθητοποιημένος και σε θέματα που αφορούν την κοινωνία και το περιβάλλον. Έτσι, μέσω του ομίλου ΣΚΑΪ (ΣΚΑΪ Περιβάλλον, ΣΚΑΪ Δράσεις) αλλά και το πρόγραμμα Όλοι Μαζί Μπορούμε, πραγματοποιεί σειρά παρεμβάσεων στους τομείς του περιβάλλοντος και της κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής. Ψηλά στην λίστα των έργων του βρίσκονται οι προσπάθειες αναδάσωσης και καθαρισμού (σε όλη την Ελλάδα, αλλά κυρίως σε Αθήνα και Αττική), ενώ τεράστια ήταν η συμβολή του, με την ιδιότητα του μέλους της Εταιρίας Φίλων Εθνικού Κήπου, για τη συντήρηση, την προστασία και την προβολή του Εθνικού Κήπου.

Σημαντικές πρωτοβουλίες έχει αναλάβει και για θέματα που αφορούν στο περιβάλλον και τις κλιματικές αλλαγές, ενώ αποτελεί πρόεδρο και εμπνευστή του Αστικού μη Κερδοσκοπικού Φορέα Όλοι Μαζί Μπορούμε, που στόχο έχει τη μέριμνα ευπαθών ομάδων της Ελληνικής κοινωνίας, συγκεντρώνοντας τρόφιμα, φάρμακα, ρουχισμό και είδη πρώτης ανάγκης.

Κεφάλαιο «Παναθηναϊκός»

Ο Γιάννης Αλαφούζος ασχολείται και με τον χώρο του ποδοσφαίρου, αφού είναι πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Κατά την προεδρία του η ομάδα του «τριφυλλιού» έχει κατακτήσει δύο φορές το Κύπελλο Ελλάδας, και συγκεκριμένα το 2014 και το 2022. Στην προεδρία της ομάδας βρέθηκε τον Σεπτέμβριο του 2012, ενώ μία από τις πρώτες του κινήσεις ήταν η μεταφορά της ομάδας σε άλλο προπονητικό κέντρο, στην περιοχή του Κορωπίου, το οποίο ονομάστηκε “Γιώργος Καλαφάτης” προς τιμήν του ιδρυτή της ομάδας.

Το 2017 αποχώρησε από την προεδρία της ομάδας, παραμένοντας όμως μέλος του Δ.Σ της ΠΑΕ, ενώ, μετά από μερικά δύσκολα χρόνια, στα οποία έγινε προσπάθεια να απαλλαγεί το «τριφύλλι» από τα χρέη του, τον Νοέμβριο 2020 υπέγραψε ως πρόεδρος του Παναθηναϊκού μνημόνιο συνεργασίας με το Δημόσιο, τον Δήμο Αθηναίων, τις τράπεζες, την Περιφέρεια και τον ερασιτέχνη Παναθηναϊκό για την κατασκευή γηπέδου ποδοσφαίρου 40.000 θέσεων στον Βοτανικό και εγκαταστάσεων για τον ερασιτέχνη Παναθηναϊκό. Τέλος, ο Γιάννης Αλαφούζος είναι παντρεμένος και έχει αποκτήσει μαζί με τη σύζυγό του τρία παιδιά.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ | PANATHINAIKOS FC OFFICIAL WEB SITE

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.