29 Απρ 2024
READING

Βαγγέλης Μαρινάκης: Κατακτώντας την κορυφή με «την καρδιά του πρωταθλητή»

7 MIN READ

Βαγγέλης Μαρινάκης: Κατακτώντας την κορυφή με «την καρδιά του πρωταθλητή»

Βαγγέλης Μαρινάκης: Κατακτώντας την κορυφή με «την καρδιά του πρωταθλητή»

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης αποτελεί, χωρίς αμφιβολία, έναν από τους πιο γνωστούς Έλληνες επιχειρηματίες, έχοντας καταφέρει να διακριθεί σε μία σειρά από τομείς. Γεννημένος στις 30 Ιουλίου 1967, στον Πειραιά, είναι ένας άνθρωπος που δεν σταματάει να αναζητά νέες προκλήσεις, νέους στόχους και νέες κορυφές για να τις κατακτήσει. Εφοπλιστής, επιχειρηματίας, αθλητικός παράγοντας, πολιτικός, ακόμα και στιχουργός, είναι μερικές από τις ιδιότητές του, ενώ κοινό χαρακτηριστικό όλων αυτών των δραστηριοτήτων του είναι ότι δεν έχει μάθει να συμβιβάζεται με τίποτα λιγότερο από την πρώτη θέση.

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης είναι γιος του Μιλτιάδη Μαρινάκη, εφοπλιστή και πολιτικού, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κρήτη, και της Ειρήνης Καρακατσάνη με καταγωγή από τον Πόντο. Ο ίδιος γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά, τόπο στον οποίο ο πατέρας του άφησε το πολύ ισχυρό του αποτύπωμα, έχοντας αναπτύξει σημαντική επιχειρηματική και πολιτική δράση, ενώ και εκείνος ήταν γνωστός για την αγάπη του προς τον Ολυμπιακό, στη χρηματοδότηση του οποίου συμμετείχε. Παρά το γεγονός ότι προερχόταν από μία σημαντική και εύπορη οικογένεια, ολοκλήρωσε τις σπουδές του σε δημόσιο σχολείο του Πειραιά, ενώ, στη συνέχεια, ταξίδεψε στο Λονδίνο, όπου σπούδασε διοίκηση διεθνών επιχειρήσεων, ενώ έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα Διεθνών Σχέσεων.

Σημαντικότατη είναι η παρουσία του στον χώρο της ναυτιλίας, με τον ίδιο να αποτελεί τον ιδρυτή της ναυτιλιακής εταιρείας Capital Maritime & Trading Corporation, όπως και άλλων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον χώρο της ναυτιλίας.

Κατακτώντας τον κόσμο των επιχειρήσεων

Η πορεία του Βαγγέλη Μαρινάκη στον κόσμο των επιχειρήσεων είναι τεράστια και περιλαμβάνει μεγάλα deals και επιτυχίες. Είναι πρόεδρος και ιδρυτής της Capital Maritime & Trading Corporation, ενώ από το Μάρτιο του 2007 έως το Δεκέμβριο του 2014 διετέλεσε πρόεδρος της ναυτιλιακής εταιρίας Capital Product Partners Limited Partnership, οι μετοχές της οποίας διαπραγματεύονται στο αμερικανικό χρηματιστήριο.

Ακόμα, από το Μάρτιο του 2010 υπήρξε πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθύνων Σύμβουλος της Crude Carriers Corporation, εταιρίας συνδεδεμένης με την Capital Maritime, οι μετοχές της οποίας διαπραγματεύονταν στην χρηματιστηριακή αγορά της Νέας Υόρκης μέχρι τη συγχώνευσή της με την Capital Product Partners το Σεπτέμβριο του 2011.

Στην κατοχή του ομίλου της Capital, συμφερόντων Βαγγέλη Μαρινάκη, το 2017, υπήρχε ένας μικτός στόλο άνω των 70 πλοίων, συμπεριλαμβανομένων δεξαμενόπλοιων, πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και ξηρού φορτίου. Ο Όμιλος της Capital εισήλθε στον κλάδο μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) το 2018, με μια παραγγελία έως 10 πλοίων μεταφοράς LNG, συνολικής αξίας 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για μία από τις πιο μεγάλες παραγγελίες που έχει κάνει ποτέ Έλληνας εφοπλιστής.

Τον Νοέμβριο του 2018 ανακοινώθηκε η συγχώνευση της Capital Product Partners με την Diamond S Shipping, συμφερόντων του Αμερικανού υπουργού Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος, ενώ, λίγους μήνες μετά, τον Απρίλιο του 2019 οι μετοχές της Diamond S Shipping εισήχθησαν στην αμερικανική χρηματαγορά του NYSE. Μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις, οι οποίες κράτησαν ενάμιση χρόνο, έπεσαν οι υπογραφές για μία από τις μεγαλύτερες συγχωνεύσεις στην παγκόσμια εμπορική ναυτιλία, των στόλων της CPLP και της DSS, συνολικής αξίας 1,65 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ενδεικτικό της σπουδαιότητας της κίνησης αυτής είναι το γεγονός ότι αποτελεί τη μεγαλύτερη συγχώνευση στον ναυτιλιακό κλάδο που έχει γίνει ποτέ από Έλληνα εφοπλιστή στον NYSE. Είναι, επίσης, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2022, η εταιρεία του Βαγγέλη Μαρινάκη, Capital Group έχει στην κατοχή της σχεδόν 100 πλοία, η χωρητικότητα των οποίων ξεπερνάει τα 10,5 εκατομμύρια νεκρά φορτία, ενώ η αξία τους αγγίζει τα 9 δισ. δολάρια. Σημειώνεται ότι για τον προσανατολισμό της εταιρίας του στην πράσινη ανάπτυξη ο Μαρινάκης βραβεύθηκε με το βραβείο Tanker Shipping & Trade Industry Leader 2022. Είναι, επίσης, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών

Εκτός από την ναυτιλία, ο Βαγγέλης Μαρινάκης έχει σημαντική παρουσία και στον κλάδο της ενέργειας, στον οποίο έχει πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις, όπως αυτήν στην Τέρνα Ενεργειακή, που ξεπερνά τα 250 εκατ. ευρώ. Επίσης έχει χρηματοδοτήσει μια σειρά από σημαντικά projects real estate για πράσινα ενεργειακά αποδοτικά κτίρια γραφείων, κατοικιών και τηλεοπτικών/κινηματογραφικών στούντιο στην Ελλάδα.

Σημαντική πορεία και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Έκτος από τις επιχειρήσεις, σημαντικό ενδιαφέρον έχει επιδείξει και για την πολιτική. Μάλιστα, το 2014 ο Βαγγέλης Μαρινάκης κατάφερε να εκλεγεί πρώτος σε ψήφους δημοτικός σύμβουλος στον Πειραιά ,με τον ανεξάρτητο συνδυασμό Πειραιάς Νικητής του Γιάννη Μώραλη. Επιτυχία που επανέλαβε το 2019, όταν έθεσε ξανά υποψηφιότητα στις αυτοδιοικητικές εκλογές για δημοτικός σύμβουλος Πειραιά με τον ίδιο συνδυασμό. Σύνθημα του ήταν «Συνεχίζουμε για τα παιδιά του Πειραιά μας», αναφορά στο πασίγνωστο τραγούδι του Μάνου Χατζιδάκι «Τα Παιδιά του Πειραιά». Στις 26 Μαϊου 2019 εξελέγη δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Πειραιά τερματίζοντας για δεύτερη φορά πρώτος σε αριθμό σταυρών.

Πρωταγωνιστής και στον χώρο του αθλητισμού

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης είναι ένας επιχειρηματίας με ιδιαίτερη παρουσία στον αθλητισμό, αφού η ενασχόλησή του με αυτόν ξεπερνά τα ελληνικά σύνορα. Όλα ξεκίνησαν το 2005, όταν ανέλαβε την χρηματοδότηση των ομάδων πετοσφαίρισης ανδρών και γυναικών του Ολυμπιακού ενώ ανακαίνισε το γήπεδο “Μελίνα Μερκούρη” καθιστώντας το αποκλειστικά έδρα των ομάδων βόλεϊ του Ολυμπιακού. Το μεγάλο του βήμα φυσικά πραγματοποιήθηκε το 2010, όταν και εξαγόρασε, από τον Σωκράτη Κόκκαλη, την πλειοψηφία των μετοχών της ΠΑΕ Ολυμπιακός. Από τότε, έχει κατακτήσει εννιά πρωταθλήματα και τέσσερα κύπελλα Ελλάδας, πετυχαίνοντας μάλιστα και 4 νταμπλ.

Το 2017 η παρουσία του ξεπέρασε τα ελληνικά σύνορα, καθώς προχώρησε στην εξαγορά της ιστορικής Νότιγχαμ Φόρεστ, κίνηση που του κόστισε 50 εκατομμύρια λίρες, ενώ τον Δεκέμβριο του 2023 ανακοινώθηκε η πρόθεσή του να επενδύσει 20 εκατ. ευρώ στην πορτογαλική Ρίο Άβε, μέχρι το καλοκαίρι του 2024.

Έντονη παρουσία και στα ΜΜΕ

Άλλος ένας τομέας στον οποίο ο Βαγγέλης Μαρινάκης έχει έντονη παρουσία είναι αυτός των ΜΜΕ. Αρχικά, στις 2 Σεπτεμβρίου 2016, έλαβε μία από τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας που δημοπρατήθηκαν στην Ελλάδα, με τίμημα 73,8 εκατομμύρια ευρώ. Και μπορεί αυτή η άδεια να ακυρώθηκε στις 26 Οκτωβρίου 2016, αφού το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικό τον τότε νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες, αυτό δεν ήταν αρκετό όμως να τον σταματήσει από το να πετύχει τον στόχο του.

Έτσι, στις 31 Μαΐου 2017, η εταιρία του Alter Ego Media κατάφερε να επικρατήσει στον διαγωνισμό για την εξαγορά των τίτλων του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη και έγινε ο νέος ιδιοκτήτης των εντύπων, των ιστοσελίδων και των συμμετοχών του οργανισμού. Τον Μάιο του 2019 το νέο κανάλι με όνομα One Channel έκανε διαδικτυακή πρεμιέρα στην Ελλάδα, ενώ την 1η Νοεμβρίου 2019 η Alter Ego Media κέρδισε σε αντίστοιχο διαγωνισμό για την απόκτηση του αρχείου, του σήματος και της ταινιοθήκης του τηλεοπτικού σταθμού Mega Channel και έγινε ο νέος ιδιοκτήτης του καναλιού. Μέσω της Alter Ego Media είναι ακόμα ιδιοκτήτης των εφημερίδων «Τα Νέα» και «Το Βήμα», όπως και των αντίστοιχων ιστοσελίδων τους, ενώ το 2021 αγόρασε τον ραδιοφωνικό σταθμό Πρώτο Θέμα 104,6, ο οποίος λειτουργεί πλέον ως My Radio

Συμμετέχει επίσης στην εταιρεία πρακτόρευσης και διανομής εφημερίδων και περιοδικών Άργος με ποσοστό 9,9%.

Η έκπληξη με την στιχουργική

Μπορεί ως επιχειρηματίας ο Βαγγέλης Μαρινάκης να έχει αποδείξει ότι διαθέτει έναν δυναμικό χαρακτήρα, απέδειξε όμως ότι διαθέτει και μια πιο ευαίσθητη και καλλιτεχνική πλευρά. Έτσι, τον Φεβρουάριο του 2021, σε μία κίνηση που προκάλεσε αίσθηση, ο Έλληνας επιχειρηματίας υπέγραψε τους στίχους του τραγουδιού “Έξαψη” της Νατάσας Θεοδωρίδου, το οποίο, μέσα στις πρώτες έξι ημέρες της κυκλοφορίας του κατάφερε να συγκεντρώσει πάνω από 1 εκατομμύριο προβολές στο Youtube, ενώ στη συνέχεια κυκλοφόρησε άλλο ένα τραγούδι του με τίτλο «Υπάρχω για εσένα», το οποίο ερμήνευσε πάλι η Νατάσα Θεοδωρίδου.

To ευαίσθητο πρόσωπό του το έχει αποδείξει και άλλες φορές, καθώς έχει υποστηρίξει διαχρονικά πολλές ελληνικές και διεθνείς φιλανθρωπικές οργανώσεις είτε ιδιωτικά, είτε ως πρόεδρος του Ολυμπιακού. Eίναι παντρεμένος με την Αθανασία Μαρινάκη και μαζί έχουν αποκτήσει 4 παιδιά.

Γίνεται αντιληπτό ότι ο Βαγγέλης Μαρινάκης είναι ένας άνθρωπος γεννημένος νικητής, που έχει μάθει να πρωταγωνιστεί σε όλες τις πτυχές των ενασχολήσεών του, είτε πρόκειται για επιχειρήσεις, είτε για πολιτική, είτε για θέματα που αφορούν τα κοινά. Και αυτό το στοιχείο του δε μπορούν να το αμφισβητήσουν φίλοι και αντίπαλοι, καθώς αποδεικνύεται από τα αποτελέσματα που τον έχουν φέρει στην κορυφή της επιχειρηματικής, πολιτικής και κοινωνικής ζωής.

Βαγγέλης Μαρινάκης: «Εύχομαι όλες οι ελληνικές ομάδες να περάσουν» (vid) - ΤΑ ΝΕΑ

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.