01 Μάι 2024
READING

Οικογένεια Καντώνια: Η Βιοκαρπέτ, η Cosmos και το deal με Στασινόπουλο

4 MIN READ

Οικογένεια Καντώνια: Η Βιοκαρπέτ, η Cosmos και το deal με Στασινόπουλο

Οικογένεια Καντώνια: Η Βιοκαρπέτ, η Cosmos και το deal με Στασινόπουλο

Βλέποντας αρκετά μπροστά, προς την επόμενη μέρα της επιχείρησής του, εντός του 2023 ο Γιάννης Καντώνιας, αντιπρόεδρος της Cosmos Aluminium αποφάσιζε από κοινού με τον Μιχάλη Στασινόπουλο της Βιοχάλκο, τη δημιουργία ενός μεγάλου ομίλου. Σε αυτόν, η Cosmos Aluminium, συμφερόντων της οικογένειας Καντώνια, θα απορροφούσε την ΕΤΕΜ, του ομίλου Viohalco, της οικογένειας Στασινόπουλου.

Στην προκειμένη περίπτωση ήρθαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους, από τη μία πλευρά η οικογένεια Στασινόπουλου με την ΕΤΕΜ, την εταιρεία που ουσιαστικά παρουσίασε στην ελληνική αγορά, το 1971, τα συστήματα αλουμινίου σε αρχιτεκτονικές λύσεις και από την άλλη η οικογένεια του κ. Ξενοφώντα Καντώνια, που μετά την αποχώρησή της από την Exalco και τον Όμιλο Βιοκαρπέτ, στα μέσα του 2000, συγκρότησε την Cosmos Aluminium.

Πλέον, από τα περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ, ο συνολικός ενοποιημένος τζίρος που προέκυψε από τη συγχώνευση της Cosmos Aluminium με την ΕΤΕΜ ανέρχεται για το 2023 σε πάνω 300 εκατομμύρια ευρώ. Οι δύο εταιρείες συγχωνεύθηκαν στις 7 Απριλίου της περσινής χρονιάς μετά τις μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις που είχαν προηγηθεί για περίπου δύο χρόνια.

Με αυτόν τον τρόπο δημιουργήθηκε μία ισχυρή επιχειρηματική οντότητα, η οποία μπορεί να έχει ισχυρή παρουσία στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό τα επόμενα χρόνια. Η σύμπραξη των δύο εταιρικών σχημάτων φέρνει επί της ουσίας παραγωγική δυναμική που υπερβαίνει
τους 70.000 τόνους στον τομέα της διέλασης αλουμινίου, ενώ η νέα οντότητα απασχολεί περισσότερα από 4.500 άτομα προσωπικό. Στην οντότητα που σχηματίστηκε από τη συγχώνευση των δύο εταιρειών, οι μέτοχοι της Cosmos Aluminium και η οικογένεια Καντώνια διατηρούν το 85% και το υπόλοιπο 15% ανήκει στην οικογένεια Στασινόπουλου.

Η απόσχιση από τη Βιοκαρπέτ

Ωστόσο είχε προηγηθεί μία ακόμα πιο τολμηρή απόφαση αρκετά χρόνια νωρίτερα. Ο Ξενοφών Καντώνιας, πρόεδρος της Cosmos Aluminium και οι δύο γιοι, του Γιάννης Καντώνιας, αντιπρόεδρος, και Θεόδωρος Καντώνιας, που διατηρεί καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου, αποφάσισαν το 2006 να αποχωρήσουν από τον όμιλο Βιοκαρπέτ όπου συμμετείχαν και να δημιουργήσουν μία καινούργια επιχείρηση. Αυτό που είδαν ήταν η ανάγκη της παγκόσμιας αγοράς αλουμινίου για ποιοτικές υπηρεσίες και έτσι ξεκίνησαν την παραγωγή προφίλ αλουμινίου το 2008, στο ξεκίνημα μιας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers.

Ο Γιάννης Καντώνιας σε συνεντεύξεις του έχει πει ότι την περίοδο κατάρρευσης της Lehman Brothers, o ίδιος και η οικογένειά του μαζί με το προσωπικό της Cosmos Aluminium, έκαναν πρόβες στο εργοστάσιο της Λάριας, όπου βρίσκεται η έδρα της εταιρείας, για να ξεκινήσουν την παραγωγή. Η υπόθεση της Lehman Brothers ανέτρεψε τον σχεδιασμό που είχε γίνει έως εκείνη τη στιγμή και αυτό που διαπίστωσαν ο ίδιος, με τον αδερφό και τον πατέρα του, ήταν ότι η μοναδική διέξοδος ήταν οι αγορές του εξωτερικού, δεδομένου ότι η εγχώρια αγορά ήταν κορεσμένη από τον ανταγωνισμό. Η συγκεκριμένη επιλογή δικαίωσε τον ίδιο και την επιχείρηση, καθώς σήμερα η Cosmos Aluminium αποτελεί μία αμιγώς εξαγωγική εταιρεία.

Η επένδυση στον ΘΕΣγάλα

Μία ακόμα κίνηση που ήρθε να επιβεβαιώσει την έντονη φημολογία που υπήρχε τον τελευταίο καιρό, ήταν η απόφαση να αποκτήσει τον προβληματικό συνεταιρισμό ΘΕΣγάλα. Πλέον, τον τελευταίο λόγο για το θέμα έχει το Πρωτοδικείο Λάρισας, όπου έχει κατατεθεί το σχέδιο εξυγίανσης για τη διάσωση του συνεταιρισμού με στρατηγικούς επενδυτές την οικογένεια Καντώνια, η οποία έχει συστήσει τη ΘΕΣγάλα Μονοπρόσωπη Ι.Κ.Ε. με μετοχικό κεφάλαιο 3,5 εκατ. ευρώ. Η νέα εταιρεία, στην οποία βασική και μοναδική μέτοχος είναι η Cosmos Investments, η οποία ιδρύθηκε το 2022 και σε αυτή έχουν εισαχθεί τα ακίνητα και οι συμμετοχές της Cosmos Aluminium και θα είναι αυτή που θα αναλάβει τη διάσωση του συνεταιρισμού.

Η είσοδος στον σχεδιασμό και ανάπτυξη ηλεκτροφορτιστών

Στους κλάδους ενδιαφέροντος της Cosmos είναι και άλλες δραστηριότητες όπως είναι η αγορά ηλεκτρικών φορτιστών αυτοκινήτου. Το 2022 η Cosmos εξαγόρασε το 51% της ελληνικής startup ΜC Chargers IKE με στόχο να χρηματοδοτήσει την επέκταση της νεοφυούς εταιρείας από τη Θεσσαλονίκη στο εξωτερικό. Η νεοφυής MC Chargers ιδρύθηκε το 2019 με έδρα τη Θεσσαλονίκη και δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη ολοκληρωμένων λύσεων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, οι οποίες σχεδιάζονται και παράγονται στην Ελλάδα από τους μηχανικούς της.

ΕΤΕΜ-Cosmos Aluminium: "Μπήκαν" οι τελικές υπογραφές για τη συγχώνευση- Με 15% η ElvalHalcor - BusinessNews.gr

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.