30 Απρ 2024
READING

Το αυθεντικό, μοναδικό brand της Iris Apfel

3 MIN READ

Το αυθεντικό, μοναδικό brand της Iris Apfel

Το αυθεντικό, μοναδικό brand της Iris Apfel

Σε μια κουλτούρα που αποθεώνει όλο και περισσότερο τη νεότητα η Άιρις Άπφελ υπήρξε μια εξαίρεση αφού διένυσε την περίοδο της μεγαλύτερης δημοφιλίας της μετά τα 85 της χρόνια. Η εμβληματική περσόνα της μόδας με τα λευκά κοντά μαλλιά, το κόκκινο κραγιόν, τους εκκεντρικούς υπερμεγέθεις σκελετούς γυαλιών και το μαξιμαλιστικό στυλ στα ρούχα και τα αξεσουάρ, γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη, σε μία εύπορη εβραϊκή οικογένεια. Σπούδασε ιστορία της τέχνης και ειδικεύτηκε στη διακόσμηση εσωτερικών χώρων. Εργάστηκε ως διακοσμήτρια για δεκαετίες, έχοντας ως πελάτες ακόμη και τον Λευκό Οίκο, πριν γίνει fashion icon στα 80 και επαγγελματίας μοντέλο στα 97 της χρόνια.

Έζησε μέχρι τα 102 της και δημιούργησε ένα εξαιρετικά ανατρεπτικό brand. Η επιρροή της διήρκεσε πολλά χρόνια και κορυφώθηκε τις δεκαετίες του 1980 και του 1990 ενώ εμφανιζόταν σε επιδείξεις μόδας στο Παρίσι για περισσότερα από 50 χρόνια. Η ηλικία δεν την εμπόδισε να κυκλοφορεί με το μοναδικό της στυλ, να αψηφά κλισέ και στερεότυπα και να αφήσει τελικά ανεξίτηλο σημάδι στη βιομηχανία της μόδας.

Το θεμελιώδες μήνυμα της Iris Apfel;

Αγκαλιάστε την ατομικότητά σας, αποδεχθείτε τον εαυτό σας και δημιουργήστε τον δικό σας τρόπο έκφρασης -αυτό είναι το στρατηγικό σας πλεονέκτημα. Αυτό υποστήριζε με κάθε τρόπο η Απφελ, η οποία εκφραζόταν μέσα από ζωηρά χρώματα και σχέδια, συνδυάζοντας διαφορετικές υφές και υφάσματα, κοσμήματα, εντυπωσιακά ρούχα και αξεσουάρ. Κάτι που σε συνδυασμό με την εικόνα της ως ηλικιωμένης – ένα κατόρθωμα που δεν είναι εύκολη υπόθεση στον κόσμο της μόδας – την ξεχώρισαν ως πρότυπο, η καλύτερα έμπνευση, για την καλλιέργεια της ατομικότητας του καθενός.

Γενναία, θαρραλέα, συνεργάσιμη και προσαρμοστική

Με θάρρος και γενναιότητα, η Iris Apfel αγκάλιασε τη μοναδικότητά της και αυτό εκτιμήθηκε πολύ από το κοινό που την εμπιστεύτηκε στη συνέχεια. Επιπλέον, το ομαδοσυνεργατικό της πνεύμα και η προσέγγιση της μόδας χωρίς αποκλεισμούς, της έδωσαν τη δυνατότητα να επεκτείνει την εμβέλεια της με πολλές συνεργασίες που στόχευαν στην προσέλκυση διαφορετικού κοινού.

Συνεργάστηκε με όλους, από τη Nude, εταιρεία γυαλικών με έδρα την Κωνσταντινούπολη, μέχρι την H&M και τη βρετανική μάρκα ομορφιάς Ciaté London για μια συλλογή καλλυντικών οκτώ τεμαχίων. Η Iris Apfel ήταν παντού.

Αλλά δεν ήταν μόνο αυτά. Η προσαρμοστικότητα και η αφοσίωση της στην καινοτομία, την έκαναν ανοιχτή απέναντι στην αλλαγή -δεν την απέρριπτε, αλλά την αποδεχόταν εως και την επιζητούσε. Στα 100 της χρόνια, πολλές από τις συνεργασίες που είχε ήταν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μια αντισυμβατική προσέγγιση που αποδείχθηκε πολύ ευφυής και συνδεόταν με το αγοραστικό κοινό των εφήβων και νέων.

Τέλος, οι φιλανθρωπικές προσπάθειες και η δέσμευση της Iris Apfel να λειτουργεί σαν μέντορας για την επόμενη γενιά έδειχναν πόση σημασία είχε για εκείνη η προσφορά και η μετάδοση γνώσης.

Το επιχειρηματικό πνεύμα, η δημιουργικότητα, το όραμα, το θάρρος και η γενναιότητα της Iris Apfel μπορούν να προσφέρουν ανεκτίμητες γνώσεις στους επαγγελματίες του μάρκετινγκ, αποδεικνύοντας ότι η επιρροή της υπερβαίνει τη μόδα και αναδεικνύει τη δύναμη της αυθεντικότητας, των συνεργασιών και της αδιάκοπης αναζήτησης της δημιουργικότητας. Άλλωστε όπως έλεγε και η ίδια, “Δεν είμαι όμορφη και δεν θα γίνω ποτέ, αλλά αυτό δεν έχει σημασία. Έχω κάτι πολύ καλύτερο, έχω στυλ”. Δίνοντας έτσι ένα μάθημα με πολλαπλές αναγνώσεις για το χτίσιμο ενός brand. 

Photo: Unsplash

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.