01 Μάι 2024
READING

Η κουλτούρα της αυτο-φροντίδας κάνει το καταναλωτικό κοινό να ξοδεύει περισσότερα;

3 MIN READ

Η κουλτούρα της αυτο-φροντίδας κάνει το καταναλωτικό κοινό να ξοδεύει περισσότερα;

Η κουλτούρα της αυτο-φροντίδας κάνει το καταναλωτικό κοινό να ξοδεύει περισσότερα;

Η καταναλωτική συμπεριφορά κατά την εορταστική περίοδο 2023 δεν ήταν η αναμενόμενη. Οι προβλέψεις έδειχναν ότι οι καταναλωτές θα κατένειμαν τις δαπάνες τους και θα ξεκινούσαν τις αγορές τους πολύ πριν τα Χριστούγεννα, ωστόσο το 50% κατέληξαν να περιμένουν τη Black Friday για να πετύχουν καλύτερες προσφορές. Αυτό έδειξε η πρόσφατη έρευνα του Why Group της Horizon Media, ερμηνεύοντας την καθυστέρηση στο γεγονός ότι 7 στους 10 καταναλωτές πιστεύουν ότι οι καλύτερες προσφορές γίνονται κατά την περίοδο των γιορτών.

Οι πιο ευάλωτοι οικονομικά ξοδεύουν περισσότερα

Ωστόσο, αν κάτι φάνηκε καλά στις δαπάνες των διακοπών αυτής της σεζόν ήταν ότι η υιοθέτηση της νοοτροπίας της αυτό-φροντίδας έχει εισχωρήσει για τα καλά στην αγορά. Γεγονός που διευκόλυνε τις παρορμητικές αγορές, κάτι το οποίο οι έμποροι θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν για τη συνέχεια.

Η αυτο-φροντίδα αποτελεί πλέον καθημερινότητα και όχι προνόμιο για πολύ περισσότερο κόσμο από ότι στο παρελθόν, γεγονός που καταρρίπτει τις ανησυχίες, τις τύψεις ή τις ενοχές των καταναλωτών όταν πρόκειται για τέτοιες αγορές, ή και για προγραμματισμό ταξιδιών, βελτίωση της ποιότητας ζωής και άλλα.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι οι πιο ευάλωτοι οικονομικά ήταν πιο πιθανό να ξοδέψουν περισσότερα από όσα είχαν προγραμματίσει – το 60% των Αμερικανών αύξησε το χρέος των πιστωτικών καρτών κατά την περίοδο των γιορτών.

Οι πιο ευάλωτοι οικονομικά αγοραστές – εκείνοι που έλεγαν ότι θα περιοριστούν αποκλειστικά στα απαραίτητα δώρα- είχαν τις μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ αυτών που είχαν προβλέψει και αυτών που πραγματικά δαπάνησαν, καταλήγοντας να αυξήσουν τα έξοδά τους 17% περισσότερο από ό,τι περίμεναν.

Ανάγκη για ευέλικτους τρόπους πληρωμής

Η έκθεση τονίζει την ανάγκη για ευέλικτες τρόπους εξόφλησης, δεδομένων των οικονομικών πιέσεων που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές. Κατά τη διάρκεια των εορτών, σημειώθηκε αύξηση στη χρήση των υπηρεσιών Buy-Now-Pay-Later (BNPL), με 1 στους 10 να χρησιμοποιεί αυτές τις υπηρεσίες, ενώ παρουσιάζονται αυξητικές τάσεις. Το 2024 η αξία πληρωμών αναμένεται να εκτιναχθεί στα 80 δισεκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 12,3% από έτος σε έτος.

Η λύση BNPL φαίνεται να έχει ευνοήσει ιδιαίτερα και να χρησιμοποιείται από οικογένειες με μικρά παιδιά που την αξιοποιούν για να κάνουν τα ταξίδια και τις διακοπές τους, την υπέρτατη πράξη αυτό-φροντίδας.

Λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής αβεβαιότητας, φέτος είχε προβλεφθεί ότι πολλοί θα ξεκινούσαν νωρίς τις αγορές τους. Η επέκταση του Black Friday σε Black November είναι ενδεικτική της τάσης του λιανικού εμπορίου. Αυτό που μένει είναι να προσφέρουν πραγματικά τις καλύτερες τιμές και εξαιρετική εμπειρία στους πελάτες που, παρά τις δυσκολίες, αντιστέκονται και επιπλέον φροντίζουν περισσότερο τον εαυτό τους. Και φυσικά να δούμε ποια θα είναι η αγοραστική τους δύναμη το 2024.

Photo: Unsplash

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.