29 Απρ 2024
READING

Οι αθόρυβες «υπερδυνάμεις» της ελληνικής βιομηχανίας

4 MIN READ

Οι αθόρυβες «υπερδυνάμεις» της ελληνικής βιομηχανίας

Οι αθόρυβες «υπερδυνάμεις» της ελληνικής βιομηχανίας

Ο τζίρος τους είναι οκταψήφιος, η συνεισφορά τους στην τοπική οικονομία υπολογίσιμη και οι εξαγωγές τους αποτελούν μεγάλο μέρος των εσόδων τους. Ο λόγος για την «αθόρυβη» πλευρά της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, εταιρείες με αμιγώς ελληνικό DNA που δραστηριοποιούνται στη βιομηχανία και παράγουν προϊόντα που εκπροσωπούν το ελληνικό brand στις μεγαλύτερες διεθνείς αγορές.

H Kamaridis Global Wire

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα βιομηχανίας για την οποία δεν έχει χυθεί αρκετό μελάνι είναι η Καμαρίδης GlobalWire, η οποία ιδρύθηκε πριν από σχεδόν 50 χρόνια και σήμερα αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες παραγωγής διαμορφωμένων χαλυβδοφύλλων και πάνελ πολυουρεθάνης, καθώς και μία από τις μεγαλύτερες και πιο σύγχρονες βιομηχανίες δομικών πλεγμάτων στην Ελλάδα. Η οικογενειακή επιχείρηση των 100 εκατ. ευρώ δεν ξεκίνησε, βέβαια, ως παραγωγική, αλλά ως εμπορική. Το ξεκίνησε την παραγωγή προϊόντων διαμορφωμένου χάλυβα για την κατασκευή μεταλλικών κτιρίων και από το 2003 εισήλθε στη βιομηχανική παραγωγή μεταλλικών και θερμομονωτικών στοιχείων, τα οποία προορίζονται για την κάλυψη κτηρίων, βιομηχανικών ψυκτικών θαλάμων και σύγχρονων δομικών κατασκευών.

Το μεγάλο στοίχημα που έχει πετύχει η Kamaridis Global Wire, με την Άννα Καμαρίδου στο τιμόνι, είναι να περάσει στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Για την προώθηση των πωλήσεων η εταιρεία έχει υπογράψει κατά καιρούς συμφωνητικά με πωλητές στις ΗΠΑ, στην Αλγερία, στην Ιταλία, στο Ισραήλ, στις χώρες των Βαλκανίων, ενώ συμμετέχει σε εκθέσεις κάθε χώρας, θεωρώντας ότι θα μπορεί πάντα να διεκδικεί ένα καλό κομμάτι της αγοράς χαλυβουργικών προϊόντων. Οι προοπτικές είναι μεγαλύτερες, καθώς, σύμφωνα με τη διοίκηση, έχει μεγάλες δυνατότητες εξαγωγικής δραστηριότητας αλλά οι εξελίξεις στην Μέση Ανατολή και την Βόρειο Αφρική δεν επιτρέπουν διεύρυνση του πελατολογίου στις χώρες αυτών των περιοχών.

Τα οικονομικά της μεγέθη καταδεικνύουν μια υγιή επιχείρηση, καθώς ο τραπεζικός δανεισμός της ανήλθε στα 7,5 εκατομμύρια ευρώ το 2022, μία χρονιά κατά την οποία δεν απαιτήθηκαν επιπλέον κεφάλαια και η εταιρεία κάλυψε τις υποχρεώσεις της από την ρευστότητά της. Έναντι του δανεισμού αυτού η εταιρεία διαθέτει χρηματικά διαθέσιμα ύψους 10,25 εκατ. ευρώ και επιταγές εισπρακτέες ποσού 16,45 εκατ. ευρώ. Ο τζίρος της φτάνει τα 95 εκατ. ευρώ και το EBITDA ξεπερνά τα 16 εκατομμύρια, ενώ οι εξαγωγές αποτελούν το 15% των εσόδων της Kamaridis Global Wire.

Η Olympia Electronics

Μικρότερα είναι τα μεγέθη, αλλά μεγάλο το εκτόπισμα της βορειοελλαδίτικης Olympia Electronics, που αποτελεί τη μεγαλύτερη αμιγώς ελληνική παραγωγική μονάδα ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας και μία από τις δέκα μεγαλύτερες στην Ευρώπη. Η εταιρεία που ίδρυσαν πριν από 45 χρόνια ο Νικόλαος Λακασάς και ο Παναγιώτης Αρβανιτίδης, και σήμερα διοικείται από τη δεύτερη γενιά, εξάγει σε 72 χώρες στην Ευρώπη, στις ανατολικές χώρες και τη Ρωσία, τη Μέση Ανατολή, τις χώρες του Κόλπου, την Αφρική και την Αυστραλία. Στην Ελλάδα η Olympia Electronics ηγείται της αγοράς, αφού φέρεται να ελέγχει μερίδιο αγοράς μεγαλύτερο του 50% στον φωτισμό ασφαλείας και των συστημάτων πυρανίχνευσης. Η έδρα της είναι στην Πιερία, ενώ, για την επίτευξη των στρατηγικών στόχων της, προχώρησε στην αγορά και στελέχωση νέων εγκαταστάσεων στη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης. Οι νέες εγκαταστάσεις αφορούν υποδομές R&D για προγραμματιστές και ηλεκτρονικούς. Σημειωτέον ότι συνολικά απασχολεί περισσότερα από 200 άτομα.

Η επιχείρηση έχει καταφέρει να αυξήσει τις πωλήσεις της στο εξωτερικό και οι εξαγωγές της να αποτελούν πλέον το 64% του κύκλου εργασιών της, με παρουσία σε απαιτητικές αγορές, όπως αυτής της Σκανδιναβίας. Το 2022 πέτυχε τζίρο 20,8 εκατομμυρίων, μεικτό κέρδος 8 εκατ. και καθαρά κέρδη μεγαλύτερα του 10% των πωλήσεων, που διαμορφώθηκαν σε 2,4 εκατομμύρια ευρώ.

Η Raycap

Η Raycap ήρθε στο προσκήνιο πρόσφατα με αφορμή το θάνατο του ιδρυτή και επικεφαλής της, Κώστα Αποστολίδη, στα 76 του χρόνια. Ο Δραμινός επιχειρηματίας ίδρυσε τη Raycap το 1987 για να την καθιερώσει ως έναν κορυφαίο παίκτη στον τομέα της ηλεκτρικής προστασίας συστημάτων από απότομες αυξομειώσεις τάσης. Η πρώτη πατέντα που κατοχύρωσε ήταν το Strikesorb για τη θωράκιση ηλεκτρικού εξοπλισμού από κρουστικές υπερτάσεις. Σήμερα η εταιρεία λειτουργεί επτά εργοστάσια δύο στην Ελλάδα, ένα στη Γερμανία, ένα στη Σλοβενία και τρία στις ΗΠΑ, που δραστηριοποιούνται κυρίως στην παραγωγή εξοπλισμού για την ανάπτυξη ασύρματων τηλεπικοινωνιακών δικτύων, ειδικά στα δίκτυα 5G.

O κύκλος εργασιών της Raycap το 2022 ανήλθε σε 167 εκατ. ευρώ, έναντι 123,7 εκατ. το 2021. Τα μεικτά κέρδη ανήλθαν σε 41,95 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 19,83 εκατ. έναντι 13,7 εκατ. ευρώ το 2021. Οι εξαγωγές το 2022 ανήλθαν σε 144,4 εκατ. και αποτέλεσαν το 87% των εσόδων.

H μεγαλύτερη «προίκα» της, όμως, είναι αυτή που κληροδότησε ο Κώστας Αποστολίδης στο πολυάριθμο δυναμικό της Raycap, η προτεραιότητα της εταιρείας να καινοτομεί. Εκτός αυτών, ήταν ευεργέτης της γενέτειράς του. To 2012 αποκατέστησε το Σαντιρβάν τζαμί στη Δράμα, συνεργάστηκε με το μουσείο Μπενάκη και συνέβαλε στην ψηφιοποίηση της ιστορικής εφημερίδας «Θάρρος».

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.