02 Μάι 2024
READING

Jumbo: Τα αίτια των μειωμένων πωλήσεων και η «βαλκανική» βοήθεια

4 MIN READ

Jumbo: Τα αίτια των μειωμένων πωλήσεων και η «βαλκανική» βοήθεια

Jumbo: Τα αίτια των μειωμένων πωλήσεων και η «βαλκανική» βοήθεια

Μειωμένες πωλήσεις κατά 8% σε σχέση με τον περσινό Φεβρουάριο ανακοίνωσε η αλυσίδα καταστημάτων Jumbo. H εξέλιξη αυτή, υπό άλλες συνθήκες, θα προκαλούσε κάποιον προβληματισμό, τη δεδομένη χρονική στιγμή όμως δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Ο λόγος είναι ότι πέρσι ο Φεβρουάριος ήταν μήνας σχετιζόμενος με τις αποκριές, με τα καταστήματα να έχουν ήδη γεμίσει με τα σχετικά προϊόντα και τους καταναλωτές να σπεύδουν για αγορές.

Φέτος το Πάσχα «πέφτει» την πρώτη εβδομάδα του Μαϊου, ως εκ τούτου τον Φεβρουάριο δεν υπήρχε ενδιαφέρον για για αποκριάτικα προϊόντα. Ως εκ τούτου, τον Φεβρουάριο του 2024, οι καθαρές πωλήσεις της μητρικής εταιρείας (χωρίς να υπολογίζονται οι ενδοεταιρικές συναλλαγές), παρουσίασαν μείωση κατά -8% περίπου καθώς πέρυσι ο Φεβρουάριος περιελάβανε και τις πωλήσεις που σχετίζονται με τον εορτασμό των Αποκριών. Συνολικά για το πρώτο δίμηνο του έτους 2024, οι καθαρές πωλήσεις της μητρικής εταιρείας -χωρίς τις ενδοεταιρικές συναλλαγές- παρουσίασαν μείωση κατά -3% περίπου σε σχέση με το 2023. Αυτό οφείλεται κυρίως λόγω της έντονης εποχικότητας των πωλήσεων σε Ελλάδα και Κύπρο όπου ο εορτασμός των Αποκριών φέτος είναι στις 17 Μαρτίου (26 Φεβρουαρίου πέρυσι).

Δυναμική επιστροφή και στόχοι για αυξημένες πωλήσεις

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι τα στοιχεία από τις πωλήσεις του πρώτου δεκαημέρου του Μαρτίου είναι άκρως θετικά για την επιχείρηση, αφού οι καταναλωτές δείχνουν να παραμένουν πιστοί στις συνήθειές τους και να επιλέγουν την αλυσίδα καταστημάτων Jumbο για τις αγορές τους. Σε κάθε περίπτωση, η διοίκηση του ομίλου δεν έχει αλλάξει τις εκτιμήσεις στις οποίες έχει προχωρήσει και κάνουν λόγο για αύξηση κύκλου εργασιών και κερδών, τη φετινή χρονιά, της τάξης +8% έως +10%.

Η συνολική εικόνα του 2024

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, τα οποία αφορούν στους δύο πρώτους μήνες του 2024, οι πωλήσεις του ομίλου δεν έχουν παρουσιάσει κάποια μεταβολή και παρέμειναν σταθερές. Όπως υποστηρίζουν οι άνθρωποι των Jumbo, ο όμιλος παραμένει πιστός στην πελατοκεντρική του στρατηγική επιλέγοντας να απορρίπτει την προμήθεια προϊόντων των οποίων οι τιμές αυξάνονται παράλογα εξαιτίας συγκυριακών παραγόντων. O όμιλος Jumbo επιμένει να διατηρεί τις τιμές των προϊόντων, σε επίπεδα συμβατά με την εξέλιξη των εισοδημάτων των καταναλωτών, ελπίζοντας σε αποκλιμάκωση των εντάσεων στην Ερυθρά Θάλασσα και κατά συνέπεια σταθεροποίση των τιμών.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της πρόσφατης Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στο Μοσχάτο Αττικής, ο Απόστολος Βακάκης παραδέχτηκε ότι πως οι κρίσεις στο Ισραήλ και στην Ερυθρά Θάλασσα δημιουργούν νέες αναταράξεις, πρόσθεσε όμως ότι ο όμιλός του τις θεωρεί συγκυριακές και δεν δέχεται να τις επωμιστεί κοστολογικά.

Ακόμα, τόνισε ότι οι προμηθευτές έχουν ορθολογικοποιήσει τις τιμές τους και δεν αποτελεί στην παρούσα φάση πίεση. Σημείωσε πάντως με νόημα ότι δεν βρίσκεται στις προθέσεις του να… «αγοράσει» πληθωριστικό τζίρο, παραδέχτηκε πάντως ότι αυτή τη στιγμή κάθε πρόβλεψη για το 2024 θεωρείται παρακινδυνευμένη αφού δεν έχει ξεκαθαριστεί αν θα ενταθούν οι υφιστάμενες συνδυαστικές πιέσεις στο κόστος λειτουργίας και διάθεσης.

Η εικόνα στο εξωτερικό

Αναφορικά με τα καταστήματα που βρίσκονται εκτός ελληνικών συνόρων, η Κύπρος ακολούθησε, όπως ήταν αναμενόμενο, την πτωτική πορεία της Ελλάδας, ενώ Βουλγαρία και Ρουμανία «έτρεξαν» με διψήφιο αριθμό ανάπτυξης, προσφέροντας σημαντική ώθηση στον όμιλο.

Αναλυτικότερα, στην Κύπρο, οι πωλήσεις των καταστημάτων κατά τον Φεβρουάριο του 2024, παρουσίασαν πτώση σε ποσοστό 12%, καθώς, όπως υπογραμμίσαμε, ο Φεβρουάριος πέρσι περιελάβανε και τις πωλήσεις που σχετίζονται με τον εορτασμό των Αποκριών. Συνολικά οι πωλήσεις των καταστημάτων στην Κύπρο για τους πρώτους δύο μήνες του 2024 είναι μειωμένες κατά -7% περίπου, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Στον αντίποδα, στη Βουλγαρία οι πωλήσεις του δικτύου κινήθηκαν ανοδικά, σημειώνοντας αύξηση κατά +13% περίπου τον Φεβρουάριο του 2024, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Συνολικά οι πωλήσεις στη Βουλγαρία για τους πρώτους δύο μήνες του 2024 είναι αυξημένες κατά +11% περίπου, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Ίδια πορεία σημείωσαν και οι πωλήσεις του δικτύου καθώς και του ηλεκτρονικού καταστήματος στη Ρουμανία, καθώς παρουσίασαν αύξηση της τάξης του +15% περίπου τον Φεβρουάριο του 2024, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Συνολικά, οι πωλήσεις στη Ρουμανία για τους πρώτους δύο μήνες του 2024 είναι αυξημένες κατά +13% περίπου, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Τι ισχύει με την καταβολή μερίσματος

Υπενθυμίζεται ότι η Έκτακτη Γενική Συνέλευση μετόχων του ομίλου Jumbo ενέκρινε την πρόταση της διοίκησης για έκτακτη χρηματική διανομή ποσού 0,60 Ευρώ ανά μετοχή. Παρά την μικρή πτώση σε Ελλάδα και Κύπρο το πρώτο δίμηνο του 2024, η διοίκηση παραμένει 100% προσηλωμένη στην απόφασή της για διανομή μερίσματος ενώ ως ημερομηνία αποκοπής της έκτακτης χρηματικής διανομής έχει οριστεί η Τρίτη 19.03.2024.

Δικαιούχοι της έκτακτης χρηματικής διανομής είναι οι Μέτοχοι της Εταιρείας που είναι εγγεγραμμένοι στα αρχεία του Συστήματος Άυλων Τίτλων (Σ.Α.Τ.) την Τετάρτη 20.03.2024 (ημερομηνία προσδιορισμού δικαιούχων – record date). Ως ημερομηνία έναρξης καταβολής της έκτακτης χρηματικής διανομής στους δικαιούχους αυτής έχει οριστεί η Τρίτη 26.03.2024.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.