01 Μάι 2024
READING

Lamda Development: Τα επόμενα βήματα στο mega-project στο Ελληνικό

7 MIN READ

Lamda Development: Τα επόμενα βήματα στο mega-project στο Ελληνικό

Lamda Development: Τα επόμενα βήματα στο mega-project στο Ελληνικό

Σε «φουλ» ρυθμούς συνεχίζονται οι ενέργειες της Lamda Development οι οποίες έχουν στο επίκεντρό τους το μεγάλο έργο στο Ελληνικό. Η εταιρεία επιθυμεί όλες οι διαδικασίες που σχετίζονται με το μεγαλεπήβολο project να μην καθυστερούν, ενώ, όπως έχει κάνει γνωστό, στόχος της είναι να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το προσεχές Πάσχα η ανάθεση όλων των συμβάσεων των έργων

Την ίδια ώρα, πολύ ικανοποιητικές είναι η εξελίξεις σχετικά με την συνεπένδυση BrookLane – Lamda Development στο Ελληνικό, καθώς ιδρύθηκε το joint venture για τον δεύτερο Πύργο στην έκταση του πρώην αεροδρομίου.

Τελευταία εξέλιξη είναι ότι οι δύο εταιρείες προχώρησαν στη σύσταση νέας εταιρείας (όχημα ειδικού σκοπού-SPV), για την κατασκευή του Πύργου Μικτής Χρήσης στο Ελληνικό. Με τον τρόπο αυτό ενεργοποιείται ουσιαστικά η συμφωνία που είχε επέλθει μεταξύ τους το 2021, ενώ στην νέα εταιρεία η Brook Lane έχει στη κατοχή της το 70% του μετοχικού κεφαλαίου, με την Lamda να κατέχει το υπόλοιπο 30%.

Αναλυτικότερα, η εταιρεία έχει όνομα Ellinikon Park Tower ΑΕ και συστήθηκε στις 13 Μαρτίου 2024 με μετοχικό κεφάλαιο της τάξης των 40 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό, όπως αναφέραμε, θα καλύψει κατ’ αναλογία 70% (ποσοστό που μεταφράζεται σε 28 εκατ. ευρώ) η BINCER HOLDINGS LTD (εταιρική οντότητα της BrookLane) και κατά 30% η ELLINIKON HOSPITALITY INVESTMENTS Μονοπρόσωπη ΑΕ. Η θυγατρική της Lamda Development θα εισφέρει τα υπόλοιπα 12 εκατ. ευρώ.

Όπως έγινε γνωστό, το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο αποτελείται από τους Αζίζ Φράνσις, Χαράλαμπο Παπαχαραλάμπους, Βασίλειο Ιωάννη Κουκουλάκη, Θεόδωρο Γαβριηλίδη και Αγγελική Τούζιου.

Τι προβλέπεται στο έργο

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, το έργο αφορά στη δημιουργία Πύργου ύψους 150 μέτρων, 37 ορόφων και μικτής επιφάνειας 49.000 τ.μ. Με τις πρώτες οικοδομικές εγκρίσεις να έχουν ήδη εκδοθεί. Το συγκεκριμένο έργο θα έχει μεικτή χρήση, καθώς σε αυτό θα φιλοξενηθούν γραφεία. γραφεία, καταστήματα και εστιατόρια. Φυσικά, ιδιαίτερη θέση θα έχουν οι branded κατοικίες την διαχείριση των οποίων θα αναλάβει ξενοδοχειακός όμιλος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τοποθεσία του βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του ακινήτου του Ελληνικού προς τη Λεωφόρο Βουλιαγμένης, δηλαδή θα ανήκει στην ευρύτερη περιοχή που αναφέρεται με το όνομα Commercial Hub. Στο ίδιο σημείο θα φιλοξενηθούν ακόμα το Vouliagmenis Mall και το Retail Park, όπως και άλλες γραφειακές αναπτύξεις της Lamda Development.

Το έργο έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2026, καθώς ανήκει στην πρώτη φάση ανάπτυξης του Ελληνικού, ενώ αποτελεί μέρος μίας συνολικότερης επένδυσης με αρχικό προϋπολογισμό 200 εκατ. ευρώ. Ήδη έχουν κατατεθεί προσφορές από τα σχήματα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-ACC, Άβαξ-Rizzani de Eccher και Άκτωρ-ΜΑΝ, ενώ για την κατασκευή του θα ακολουθηθεί το μοντέλο του Early Contractor Involvement.

Ο στόχος της Lamda Development

Όπως αναφέραμε, η Lamda Development έχει κάνει γνωστό ότι επιθυμεί να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το προσεχές Πάσχα η ανάθεση όλων των συμβάσεων των έργων.

Στο πλαίσιο αυτό, εκτός από τον διαγωνισμό για το Commercial Hub, στον οποίο αναφερθήκαμε, αναμένονται τα αποτελέσματα και η επιλογή αναδόχου για την κατασκευή του Riviera Galleria αλλά και του Vouliagmenis Mall. Υπενθυμίζεται ότι στον διαγωνισμό οι ΤΕΡΝΑ, ΜΕΤΚΑ και ΙΝΤΡΑΚΑΤ-ΑΚΤΩΡ.

Aντιθέτως, ολοκληρώθηκε η διαδικασία για τις αθλητικές εγκαταστάσεις που θα κατασκευαστούν, με το σχήμα ΙΝΤΡΑΚΑΤ-ΜΕΤΚΑ να επικρατεί της διαδικασίας. Ο όμιλος ΙΝΤΡΑΚΑΤ βρίσκεται, μέσω της ΑΚΤΩΡ, και πίσω από το έργο για το Μητροπολιτικό Πάρκο του Ελληνικού, γνωστό και ως «The Hellinikon Park», το κόστος του οποίου υπολογίζεται στα 80 εκατ. ευρώ.

Η ΑΚΤΩΡ έχει ξεκινήσει ήδη τις πρόδρομες εργασίες και για το εμβληματικό ακίνητο που πρόκειται να ανεγερθεί στο Retail Park. Στον υπόλοιπο σχεδιασμό, τα έργα ανέγερσης από την Trade Estates αναμένεται να ξεκινήσουν το δεύτερο εξάμηνο του 2025, ενώ οι προβλέψεις λειτουργίας τοποθετούνται για τα μέσα του 2027.

Οι τελευταίες πληροφορίες για το Park Rise

Άλλο ένα σημαντικό έργο στο Ελληνικό, είναι εκείνο του οικιστικού συγκροτήματος Park Rise, στη νέα γειτονιά Little Athens. Τα έργα βρίσκονται σε φάση υλοποίησης, καθώς την πρώτη φάση έχει αναλάβει η ΕΡΕΤΒ. Στο συγκεκριμένο στάδιο, προβλέπεται η πραγματοποίηση εκσκαφών, αντιστηρίξεων και έργων του φέροντος οργανισμού. Συνολικά ο προϋπολογισμός φτάνει στα 20 εκατ. ευρώ ενώ αναμένεται οι εργασίες να ολοκληρωθούν εντός 16 μηνών.

Σημειώνεται ότι όταν ολοκληρωθεί το κτήριο, θα περιλαμβάνει 12 ορόφους με δύο επίπεδα υπογείου, στα οποία θα φιλοξενούνται χώροι στάθμευσης και βοηθητικοί χώροι. Πρόκειται για μία ιδιαιτέρως εντυπωσιακή κατασκευή, αφού το εμβαδόν του οικοπέδου ανέρχεται στα 9.000 τ.μ. ενώ το ύψος του κτηρίου θα φτάσει στα 50 μέτρα. Εντός του ακινήτου θα κατασκευαστούν και 176 θέσεις στάθμευσης, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες που θα δημιουργηθούν, ενώ, αν όλα εξελιχθούν με βάση το χρονοδιάγραμμα, το έργο θα είναι έτοιμο στο τρίτο τρίμηνο του 2026.

Τα επόμενα έργα προς δημοπράτηση

Όπως αναφέραμε σκοπός της Lamda Development είναι να ξεκαθαρίσει γρήγορα το τοπίο σχετικά με τις εταιρείες που θα αναλάβουν την κατασκευή των υπόλοιπων γειτονιών του Little Athens. Για το σκοπό αυτό αναμένεται να «τρέξουν» οι διαδικασίες για διαγωνισμούς που θα αφορούν:

– το οικιστικό συγκρότημα Pavilion Terraces. Πρόκειται για ένα εξαώροφο οικιστικό συγκρότημα οργανικής αρχιτεκτονικής, την σχεδίαση του οποίου ανέλαβε το ελληνικό αρχιτεκτονικό γραφείο Architecture Studio. Μετά την κατασκευή του θα τεθούν προς πώληση 156 διαμερίσματα, τα οποία θα διαθέτουν θέα στη θάλασσα και το Πάρκο.

– το οικιστικό συγκρότημα Promenade Heights. Θα περιλαμβάνει 79 διαμερίσματα, μεγέθους ενός έως τεσσάρων δωματίων, σε 5 ορόφους. Όπως έχει ανακοινωθεί, το κτήριο θα είναι κυκλικού και ελλειπτικού σχεδιασμού, ενώ θα διαχωρίζεται σε δύο συγκροτήματα από μια έκταση πλούσιας βλάστησης που θα συνδέεται άμεσα με το The Experience Park.

– το Atrium Gardens. Ένα κτήριο σχεδιασμένο με σκοπό να εναρμονίζεται με τη φύση και τον περιβάλλοντα χώρο. Θα αποτελείται από 56 διαμερίσματα, ενός, έως τεσσάρων δωματίων σε 5 ορόφους, ενώ θα διαθέτει άμεση πρόσβαση στον κεντρικό πεζόδρομο, αλλά και εύκολη σύνδεση με τις λοιπές εγκαταστάσεις του Ελληνικού.

-το Trinity Gardens. Θα αποτελείται από τρία κτήρια και θα προσφέρει άμεση πρόσβαση στα εμπορικά καταστήματα της γειτονιάς και στο The Ellinikon Experience Park. Η τοποθεσία του είναι εξαιρετική γιατί θα βρίσκεται μόλις 100 μέτρα από τη θάλασσα. Την σχεδίαση έχει αναλάβει το αρχιτεκτονικό γραφείο Tsolakis Architects, ενώ θα αποτελείται από 80 διαμερίσματα, ενός έως τεσσάρων δωματίων, σε πέντε ορόφους.

Τα παράπλευρα οφέλη

Την ίδια στιγμή, καμία τάση υποχώρησης δεν παρουσίασαν και το 2023 οι τιμές των πολυτελών κατοικιών στη λεγόμενη Αθηναϊκή Ριβιέρα, οι οποίες κατέγραψαν σημαντική αύξηση 4,6% σε σχέση με το 2022. Είναι φανερό ότι το «παιχνίδι» του Real Estate για… ακριβά γούστα έχει πλέον προσελκύσει και «πορτοφόλια» από το εξωτερικό, με αποτέλεσμα πλέον οι τιμές σε περιοχές όπως η Βουλιαγμένη, η Βούλας και η Γλυφάδα, που θεωρούνται οι πιο ακριβές, να φτάνουν κατά μέσο όρο τα 11.200 ευρώ ανά τ.μ.

Στην κατάσταση αυτή αναμένεται να βάλουν «φρένο» οι νέες οικιστικές αναπτύξεις στο Ελληνικό, με την υπογραφή της Lamda Development, που σχετίζονται με το project Little Athens. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν γίνει γνωστές, ο μέσος όρος πώλησής τους κυμαίνεται στα 7.500 ευρώ το τετραγωνικό, ποσό σημαντικά χαμηλότερο από αυτά που συναντάμε πλέον στα Νότια Προάστια.

Μάλιστα, στα σχέδια της Lamda βρίσκεται και η δημιουργία ακόμα 1.230 κατοικιών του Little Athens. Αυτές υπολογίζεται να είναι έτοιμες μέχρι το τέλος του 2026, με τις τιμές τους να κυμαίνονται από 6.000 έως 7.500 ευρώ το τ.μ. Γίνεται λοιπόν εύκολα αντιληπτό ότι θα σημειωθεί ισχυρή πίεση στις τιμές των προς πώληση κατοικιών στα Νότια Προάστια, την στιγμή που σήμερα, ένα ρετιρέ τεσσάρων δωματίων στη Βούλα, κοστίζει 12.500 ευρώ το τ.μ. Θεωρείται όμως βέβαιο ότι με την ύπαρξη ενός τόσο ισχυρού ανταγωνισμού, δύσκολα θα μπορέσουν οι τιμές αυτές να παραμείνουν αμετάβλητες.

Σημειώνεται πως το ενδιαφέρον των αγοραστών προκειμένου να εξασφαλίζουν μία πολυτελή κατοικία στην Αθηναϊκή Ριβιέρα έχει επιτρέψει στη Lamda Development να βάλει στα ταμεία της περίπου 2,28 δισεκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα, το project περιλαμβάνει και δεύτερη φάση ανάπτυξης, για την περίοδο 2027-2037, στην οποία προβλέπεται η δημιουργία επιπλέον 6.500 κατοικιών, με τις μελλοντικές εισπράξεις από τις πωλήσεις να υπολογίζονται συνολικά στα 9 δισ. ευρώ.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.